Genia Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 No tak -umaszczone identycznie jak mój Mikołaj !! Lunadino-kto Ci wiadomy wybiera się na klubówkę??? :question:
Dhunga Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Mój poprzedni pies (to było jak jeszcze mieszkałam z rodzicami - albo jak byłam u nich na święta) uwielbiał to. W Niedzielę Wielkanocną poszłam z nią na dłuższy spacer - było bardzo ciepło. Byłam elegancko ubrana, Norka wyczesana na święta. Znalazła coś czego w żaden sposób nie mogłam okreslić. Mieszanina smaru, śmieci, ryb itp. itd...... to była dość glęboka kałuża. Wyobraźcie sobie jako ona wyglądała (dokładnie wytarzana w tym paskudztwie). Ale chyba jej nie bardzo pasowało to na sierści, bowiem zaraz poprawiła w żwirku, potem w piasku, a na koniec w liściach zgrabionych na kupkę. Hmm to co było pierwsze - lepiło się , więc też kolejne elementy przyrody pozostawały na niej. Przed tym wybrykiem była podobna do TT, ale po tym wszystkim..... Przypominała już tylko czarne diablę - były nawet różki, bo uszy, podtrzymywane przez liście i żwir, nie lezały tylko wysoko sterczały. Wracałam z tym potworkiem przez całe osiedle.... Mnóstwo ludzi na spacerach, znajomi...., rodziny znajomych... ehhh Co tu gadać... Mi było wstyd, :oops: ale Norka była niesamowicie szczęśliwa, tylko nie rozumiała dlaczego ja w dwóch palcach wstawiłam ją do wanny.... Mieszkanie wietrzyło się kolejne trzy dni...
rodzice Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Clementynka najpiękniejsza . Szkoda że tylko 4 bo śliczniusie . Ciekawe czy będą czarne jak urosną ? Zaprosiłam p Magdę Srutovą do naszego forum , może się odezwie . Byłoby bardzo miło .
Panna_Zielona Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 rodzice napisał(a):Clementynka najpiękniejsza . Szkoda że tylko 4 bo śliczniusie . Ciekawe czy będą czarne jak urosną ? Zaprosiłam p Magdę Srutovą do naszego forum , może się odezwie . Byłoby bardzo miło . Cudne te maluchy! I te nasze, i te zagramaniczne! Czy to oznacza, że mój czarny wełniaczek może nie być czarny jak dorośnie?! Pozdrawiam,
Genia Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Ula to super-dziewczyny z Czech mają duże doświadczenie i wiadomosci dot. TT.My dopiero raczkujemy. Niektóre linie mają gen tak jak i w owczarkach nizinnych tzw. rozjasniający. Do 2 lat z czarnych plam robi się kolor szary. Lunadino a ty będziesz na klubówce?
Ki-wi Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Dhunga nie przejmuj sie ,Dandy tez dzisiaj tez sie wytarzal w gowienku,ale ptasim :evilbat: chyba dla zasady,ze co w rodzinie to ne zginie....hihihih ALe te maluchy sliczne,piekne,urocze!!!I jakie maja sliczne imiona,bardzo mi sie podoba :klacz: GRATULACJE :laola: Ki-wi już trzeba używać odżywek.Mogą byc na razie domowej roboty lub kupne. Domowej roboty :o a jak sie je robi?????
rodzice Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Panno Zielona piesek Ki-wi urodził się czarny a jak teraz wygląda zobacz na str 57 , podobnie jest z Dhungą . Tyle że te psiaki zaczęły się prędzej wybarwiać i jak widzę po fotkach proces trwa
ENI Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Dakujeme za pochvalu na nase steniatka. Clementinka je najpeknejsia ale aj najvecsia potvorka. Uteka mi po celom meskaniu ako veter -ma mnoho energie. Nase maluchy by mali zostat cierne, lebo mama je cierno-siva a otec je cierny. Bajka ma otca soboloveho. Panna Zelona tvoj pesek by mal zostat cierny - on ma v genoch mnoho cierneho koloru
rodzice Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Eni czy któryś Twój piesek będzie mieszkał w Polsce?
rodzice Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Będziemy mieli nowego kawalera w Polsce . Mam nadzieję ze rasa będzie wkrótce rozpoznawalna na ulicy .
Ki-wi Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Szukalam jakis kosmetykow i znalazlam stronke www.hundepflege.com Kosmetykow bardzo duzo i nie wiem co wybrac :hmmmm: :Help_2: A tak na marginesie to stronka nalezy do pani Anke Peine. :wink:
Genia Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Rodzice-rasa jest elitarna i nie wyobrazam sobie,żeby byłą rozpoznawalna na ulicach!!Chyba jesteś zbyt przemęczona maluchami Hany ? Ja osobiscie jestem ciekawa gdzie trafi maluszek-Collyen? Bo mało u nas jest osób w Polsce oczywiscie, które doceniają tą ra :thumbs: sę tak naprawdę z jej wspaniałymi zaletami .
Genia Posted April 15, 2005 Posted April 15, 2005 Ki-wi- kosmetyki te ,które znalazłaś na str. p.Anke Peine są bardzo dobre.
rodzice Posted April 15, 2005 Posted April 15, 2005 Ostatnio miałam telefon czy to jest pies polujący . Jak będzie ich trochę więcej w Polsce i zaczną pokazywać się na większej ilości wystaw to może będą kojarzone jako psy do towarzystwa . Czekam też na opis rasy w "Moim Psie " , to jest jednak najczęściej kupowana psia gazeta . Mamy już chyba wszystkie kolorki w kraju ?
Genia Posted April 15, 2005 Posted April 15, 2005 Wystawy to świetna reklama dla TT.Naprawdę mało jest ras tak pięknych i efektownych jak TT i nikt nie przechodzi obojętnie obok nich. <Mój pies> już raz zamiescił opis rasy ze zdjęciami TT. Kolorów jest więcej-mi najbardziej podobają się tricolory. :Dog_run:
rodzice Posted April 15, 2005 Posted April 15, 2005 Dzisiaj uczyłam Doris nowej komendy - siad - i załapała w ciągu 5 minut . Teraz co mnie widzi to siada i czeka na smakołyk . Ladnie przychodzi na zawołanie , zostaje na miejscu i chodzi bez smyczy przy nodze . Reaguje na komendę - do tyłu - i idzie ładnie na tył ogródka . Kiedy jesteśmy na ulicy i szaleje z Akirą to już wie co oznacza hasło -do domu . To bardzo mądry piesek . Dzisiaj zapoznała się ze szczeniakami Hany ale kiedy podeszła trzeci raz to Hana nie zdzierżyła takiego spoufalania i pokazała zęby w niemym geście - spadaj mała - i małej nie trzeba było niczego więcej . Głowa w dół i biegiem na górę . Potem jak przechodziła obok Hany to nawet na nią nie spojrzała. Woli nie prowokować . To wspaniała szkoła dla niej . Już wie że nie zawsze jest mile widziana i musiała pokazać uległość .
rodzice Posted April 15, 2005 Posted April 15, 2005 Mam ten artykuł , to w takim razie została nam jeszcze druga gazeta . Było to dość dawno i dlatego pomyliłam tytuły .
Ki-wi Posted April 15, 2005 Posted April 15, 2005 Rasa jest rzeczywiscie jeszcze w ogole nie kojarzona...i kto by pomyslal nawet tutaj gdzie jest ich tak duzo :o Ostatnio na w szkolce trenerka caly czas gadala o terierach i o moim rowniez,ze to typowe dla teriera ,ze trzeba teriera tak i tak ukaldac ( w szkolce jest terierkow dosyc) ale ona caly czas o Dandym...podchodze do niej po jakim czasie i mowie,ze z terierami nie ma nic wspolnego,tlumacze spokojnie jakis czas...a ona na to,ze z zachowania jest bardzo podobny do terierow i dlatego pewnie nadano mu te nazwe :o nic juz sie nie odezwalam. Ale fakt faktem nie ma osoby ,ktora by sie nie zapytala co to za rasa i to objetnie gdzie jestesmy , psiak zwraca na siebie wszystkich uwage. Fajnie by bylo jakby kynologiczny dwumiesiecznik "Pies" zamiescil artykul o TT. Juz kiedys podobno byl,ale bylo to w roku 1996 i nie moge juz go zalezsc w archiwum :( Rodzice ten artykul,ktory masz,to ten ,ktory sobie przesylalismy czy moze jakis inny??? Dandy komende siad i lezec ma rowniez opanowana,gorzej jest z komenda zostan...(idzie za mna..no moze za smykolykiem :P ). Ze smyczy przy ulicy nie moge go sposcic bo chce leciec za autami,ale jak jestesmy w lesie lata caly czas kolo nas,nawet jak sie bawi z jakims psem i go odwolujemy, przychodzi. Tylko,ze teraz mamy zakaz spuszczania psow do polowy lipca...chyba mnie trafi :chainsaw: :drinking: :wallbash: .Dandy szaleje wiec na smyczy ..czego nie powinnien robic ,a mi juz rece odpadaja. :evil:
rodzice Posted April 15, 2005 Posted April 15, 2005 To właśnie ten artykuł . Już w końcu nie wiem czy udalo Wam się go odczytać ?Jeżeli nie to mogę skserować i przesłać pocztą .
rodzice Posted April 15, 2005 Posted April 15, 2005 nie ma u Was żadnego miejsca (żeby nikt nie widział ) na uboczu ? Szkoda , te pieski mają wielką energię .
Recommended Posts