Dhunga Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 Widziałam Branco (jeśli dobrze pamiętam to tak ma na imię) w Zabrzu u p. Struzyny. To on pomógł nam ostatecznie zdecydować o naszym wyborze tej rasy. Jest śliczny. ten na zdjęciach (z Zakopego) to cudo!! Ale nasza Dhunga też jest super!!!!
bognik Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 Hejka !!!!!!!!! Mam już Lharę, JUPI !!!!!!!!!!! Jest PIĘKNA !!!!!!! Właśnie zjadła kolacyjkę i teraz śpi w koszyczku !!!!!!!! Jest CUDNA !!!!!!!!!!
rodzice Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 Niech będę pierwsza - gratulacje ! Zyczę Wam spokojnej nocy i miłości przez 20 lat .
Dhunga Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 Ja też gratuluję. Super! Niech wam przyniesie tyle szczęścia i miłości co nam Dhunga! I życzę też cierpliwości i wytrwałości.... Pisz jak rośnie i co robi. Dhunga po przyjeździe do nas siedziała wystraszona w swoim łóżeczku przez jakieś 15 minut. Potem zaczęła poznawać świat...
Ki-wi Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 Hej, ja rowniez skladam gratulacje :laola: Sliczna ta twoja mala. Nie wiem czy juz pisalas ,bo nie pamietam,ale z jakiego skojarzenia jest Lhara? My bralismy malego od razu w dluga droge(jeszcze gume zlapalismy..koszmar)Przyjechalismy w nocy.Dandy cala droge przespal,ale w domu dal nam do wiwatu wyl i piszczal az uszy puchly.Pani Ula dala nam dobra rade aby wsadzic do posalnia termofor-taki jak dla malych dzieci(na szczescie mialam taki dla mojej corki) i zadzialalo ,maly spal jak susel. Mielismy naszego malca szczepic wczoraj,niestety nic z tego nie wyszlo ,bo jak sie okazalo DANDY ma zapalenie migdalkow i narazie syropek musi brac.Czekamy do poniedzialku...mam nadzieje ,ze mu sie polepszy bo w innym wypadku nici z wyjazdu na swieta do Polski :cry: Pozdrawiam Ki-wi
Genia Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 Ja również witam nową hodowczynię i gratuluję Lhary-jest po bardzo pięknych rodzicach !!!! :laola:
lunadino Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 ja też gratuluje - niech maleństwo zdrowo ci rośnie !!!!! :lol: Genia - już masz jakieś konkretne plany co do suczki :wink: wybrałaś hodowle z której będziesz brać małą , a może szukasz po konkretnych rodzicach? i jeszcze jedno ty nie miałaś na stałe jeszcze Astora ?
Genia Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 Astor został sprzedany przed kupnem Mikiego. Mam zamówioną suczkę.Zobaczymy co się urodzi i czy będą suczki. Chcę mieć mozliwosc krycia ją na zachodzie.Musi być z wybitnych i znanych hodowli zagranicznych. :D
lunadino Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 Genia teraz to ci nie odpuszcze - już się tu chwal!!!!!!!!! na jaką hodowle postawiłaś ?i na jakie skojarzenie - bo zaraz umre z ciekawości!!!! :laola: W TT w koncu coś sie ruszyło - zresztą sama o tym pisałaś i tak trzymać -oby jak najwięcej dobrych psów . Ja na 2 TT kończe - jak dla mnie cztery psy i basta
Genia Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 Nie mogę.Powiem tylko,ze urodza się w lato i nie wiadomo co się urodzi. Pochwalę się jak wyślę zaliczkę i sunia będzie już zaklepana Bedzie też prowadzić linie angielsko -amerykańskie. A jak nie urodzi się żadna suka to będze problem i znowu bede szukać. Ja mam 2 TT i 4 kaukazy.
lunadino Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 OK! : Poczekamy do lata - ale z jakiego państwa sprowadzasz to chyba możesz zdradzić ? :wink: Ja chorowałam na TT z Niemiec i Belgi ale tam to już inna kasa za tybetka - dla mnie było za drogo -co nie znaczy ,że nie były warte tej kasy. 4 kaukazy - nie narzekasz pewnie na brak zajęć.
Genia Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 Naprawdę w TT to duży skok do przodu - 7 importowanych maluchów w jednym roku + krycia w Czechach dobrymi reproduktorami to też konkurencja mocna dla przyjeżdzajacych z zagranicy wystawców zTT !! . :D :D
Genia Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 Ja znam ceny na zachodzie -przeciętnie chodza od 800-1000 euro.Ale w tym sęk ze nie wszystkie mają dobre tybety. Ale ja też nie dałam mało za Mikiego. :roll:
lunadino Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 Gienia ale czort z ciebie nie zmieniaj tematu :lol: dawaj te państwo :multi:
lunadino Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 domyślam się -że mało nie zapłaciłaś za Mikiego -ja chciałam z tego miotu suczke więc wiem ile chciała za szczeniaka - ja Akiego też długo szukałam w sumie to chciałam sobolową suczkę z tego miotu ale wyszło inaczej :lol: -zależało mi strasznie na tym aby maluch był po Araki.
lunadino Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 importowanych TT dużo było w zeszłym roku - szkoda tylko ,że z tych 7 tybetków 5 to psy !!!
Ki-wi Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 Hej, zastanawia mnie dlaczego,kazdy chce tylko suczki.Dlaczego nie samczyki przeciez dobrzy reproduktorzy tez sa wazni.Poza tym suczka moze o ile sie nie myle miec 6 kryc i potem koniec i co dalej nastepna suczka czy koniec z hodowla.Samiec chyba nie ma limitu na krycie(chodzi mi tu o czestotliwosc),chyba tylko moze kryc do pewnego wieku.Wiec dlaczego malo kto chce samca??? Co do cen to sie zgadza sa bardzo zroznicowane.Sama sie tym interesowalam i w Niemczech za TT trzeba zaplacic od 800€,jednak po dobrym skojarzeniu(po slawnych rodzicach) cena moze dojsc nie rzadko do 1500€.
Genia Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 Po sławnych i utytułowanych to w każdej rasie ceny pną się w górę. Samiec nie ma limitu a jezeli jest wybitny to do starości. Ale jest przepis,że jezeli suka jest wybitna i ma dobrą kondycje to też moze dłuzej mieć dzieci niż do skończenia przez nią 8 lat.
lunadino Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 Hej, zastanawia mnie dlaczego,kazdy chce tylko suczki.Dlaczego nie samczyki przeciez dobrzy reproduktorzy tez sa wazni.Poza tym suczka moze o ile sie nie myle miec 6 kryc i potem koniec i co dalej nastepna suczka czy koniec z hodowla.Samiec chyba nie ma limitu na krycie(chodzi mi tu o czestotliwosc),chyba tylko moze kryc do pewnego wieku.Wiec dlaczego malo kto chce samca??? z reproduktorami jest tak - możesz mieć psa reproduktora i nigdy nie pokryjesz nim żadnej suczki .A dlaczego ? Bo o kryciu decyduje właściciel suki a nie właściciel reproduktora.
Genia Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 I odwrotnie.Jeżeli ma się wybitnego reproduktora to własciciel decyduje czy pokryje nim sukę jego pies.Jezeli bedxie uwazałł,że suka ma kiepskie geny to odmawia krycia i ma do tego prawo Bowiem to suka przeważnie przekazuje potomstwu 75% genów. . :cry:
Ki-wi Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 Na poczatku tez myslelismy o suczce w sumie na ostatni gwizdek zdecydowalismy sie na chlopaka.Nie wiem czy bedzie gwiazda i czy w ogole bedzie reproduktorem (mam nadzieje,ze tak) ale nie wiem jak to sie ulozy ...pozyjemy,zobaczymy. Powiedzcie mi jak to jest z hodowla..jak sie ma np.suczke no i juz ma swoje lata..nie mozna jej kryc...to co wtedy z hodowla likwiduje sie ja czy jak? Wybierajac szczeniaka to skad moge wiedziec,ze ten jest wybitny a ten mniej,powinno sie wtedy kierowac tylko osiagnieciamy rodzicow?Przeciez nie kazdy kto kupuje dana rase zna sie na niej na tyle dobrze by moc to okreslic.
Kry-tyk Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 lunadino napisał(a):domyślam się -że mało nie zapłaciłaś za Mikiego -ja chciałam z tego miotu suczke więc wiem ile chciała za szczeniaka - ja Akiego też długo szukałam w sumie to chciałam sobolową suczkę z tego miotu ale wyszło inaczej :lol: -zależało mi strasznie na tym aby maluch był po Araki. Witam, od 6 m-cy przysłuchuję się waszym tyradom na temat TT. Część postów jest nawet fajna, ale niektóre są poprostu śmieszne. Mr Ken, współwłaściciel hodowli ARAKI (jednej z lepszych hodowlii TT na świecie), którego poznałem na wystawie w Angli, pokazał mi fotki swoich psów (kilka widziałem na żywo ;-) ). Są naprawdę piękne. Ale trzeba wiedzieć jak psy krzyżować ze sobą, aby uzyskać pożądany efekt. Bardzo łatwo uwydatnić wady... TT z Araki są lekkie w chodzie i przez to bardzo "widowiskowe". One po prostu płyną na ringu. W Polsce nie ma TT czystej krwi "ARAKI", przeważnie są to krzyżówki z psami z Czech i Niemiec. Wacając do tematu ... To, że pies czy suka ma w genach ARAKI nie znaczy od razu że jest wybitny. Złe kojarzenie sprawia, że psy mają ciężki, misiowaty chód, nie mieszczą się we wzorcowym kwadracie i są zbyt wyrośnięte. Uwydatniają się także skrajne wady charakteru od płochliwości aż po agresję.
Kry-tyk Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 [quote name='Genia']Ale nie ma co tu szczotkować!.Tej klasy włos nie ma podszerstka. Widac,że jest wyczesany i naturalnie podkresla rzezbe i budowe psa. Jeszcze ten post mnie "wzruszył". Czy Ty aby znasz wzorzec TT? To są psy, które w pierwotnie miały byc bardzo wytrzymałe na trudne warunki. Czytaj: Gruby podszerstek!!! Zgadza się iż obfitoś podszerstka zależy od umaszczenia. Jasne mają go więcej a ciemne mniej, ale zawsze powinien być. Chyba, że chcesz zmienić wzorzec. Karka miała racje. A oto cytat ze wzorca FCI: Szata: dwuwarstwowa. Podszycie delikatne i wełniste. Włos pokrywowy obfity, delikatny, jednak nie jedwabisty ani też wełnisty; długi. Szata prosta lub falista, ale nie lokowata.
Kry-tyk Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 Genia napisał(a):Nie mogę.Powiem tylko,ze urodza się w lato i nie wiadomo co się urodzi. Pochwalę się jak wyślę zaliczkę i sunia będzie już zaklepana Bedzie też prowadzić linie angielsko -amerykańskie. A jak nie urodzi się żadna suka to będze problem i znowu bede szukać. Ja mam 2 TT i 4 kaukazy. (...) ciekawostka, co to jest linia "angielsko-amerykańska"? Z tego co wiem i widziałem, psy angielskie są subtelniejsze od cięzkich i dużych amerykańskich. Pół psa duże a pół małe? A może nowa rasa: Tybetański pies na niedźwiedzie?
Recommended Posts