Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Widziałam Branco (jeśli dobrze pamiętam to tak ma na imię) w Zabrzu u p. Struzyny. To on pomógł nam ostatecznie zdecydować o naszym wyborze tej rasy. Jest śliczny.
ten na zdjęciach (z Zakopego) to cudo!!

Ale nasza Dhunga też jest super!!!!

• Replies 3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Hejka !!!!!!!!! Mam już Lharę, JUPI !!!!!!!!!!! Jest PIĘKNA !!!!!!!
Właśnie zjadła kolacyjkę i teraz śpi w koszyczku !!!!!!!!
Jest CUDNA !!!!!!!!!!

Posted

Ja też gratuluję.
Super!
Niech wam przyniesie tyle szczęścia i miłości co nam Dhunga!

I życzę też cierpliwości i wytrwałości....

Pisz jak rośnie i co robi.

Dhunga po przyjeździe do nas siedziała wystraszona w swoim łóżeczku przez jakieś 15 minut. Potem zaczęła poznawać świat...

Posted

Hej,
ja rowniez skladam gratulacje :laola: Sliczna ta twoja mala.
Nie wiem czy juz pisalas ,bo nie pamietam,ale z jakiego skojarzenia jest Lhara?
My bralismy malego od razu w dluga droge(jeszcze gume zlapalismy..koszmar)Przyjechalismy w nocy.Dandy cala droge przespal,ale w domu dal nam do wiwatu wyl i piszczal az uszy puchly.Pani Ula dala nam dobra rade aby wsadzic do posalnia termofor-taki jak dla malych dzieci(na szczescie mialam taki dla mojej corki) i zadzialalo ,maly spal jak susel.

Mielismy naszego malca szczepic wczoraj,niestety nic z tego nie wyszlo ,bo jak sie okazalo DANDY ma zapalenie migdalkow i narazie syropek musi brac.Czekamy do poniedzialku...mam nadzieje ,ze mu sie polepszy bo w innym wypadku nici z wyjazdu na swieta do Polski :cry:
Pozdrawiam
Ki-wi

Posted

ja też gratuluje - niech maleństwo zdrowo ci rośnie !!!!!
:lol:

Genia - już masz jakieś konkretne plany co do suczki :wink: wybrałaś hodowle z której będziesz brać małą , a może szukasz po konkretnych rodzicach? i jeszcze jedno ty nie miałaś na stałe jeszcze Astora ?

Posted

Astor został sprzedany przed kupnem Mikiego.
Mam zamówioną suczkę.Zobaczymy co się urodzi i czy będą suczki.
Chcę mieć mozliwosc krycia ją na zachodzie.Musi być z wybitnych i
znanych hodowli zagranicznych.
:D

Posted

Genia teraz to ci nie odpuszcze - już się tu chwal!!!!!!!!! na jaką hodowle postawiłaś ?i na jakie skojarzenie - bo zaraz umre z ciekawości!!!! :laola:
W TT w koncu coś sie ruszyło - zresztą sama o tym pisałaś i tak trzymać -oby jak najwięcej dobrych psów . Ja na 2 TT kończe - jak dla mnie cztery psy i basta

Posted

Nie mogę.Powiem tylko,ze urodza się w lato i nie wiadomo co się urodzi.
Pochwalę się jak wyślę zaliczkę i sunia będzie już zaklepana
Bedzie też prowadzić linie angielsko -amerykańskie.
A jak nie urodzi się żadna suka to będze problem i znowu bede szukać.
Ja mam 2 TT i 4 kaukazy.

Posted

OK! : Poczekamy do lata - ale z jakiego państwa sprowadzasz to chyba możesz zdradzić ? :wink: Ja chorowałam na TT z Niemiec i Belgi ale tam to już inna kasa za tybetka - dla mnie było za drogo -co nie znaczy ,że nie były warte tej kasy.

4 kaukazy - nie narzekasz pewnie na brak zajęć.

Posted

Naprawdę w TT to duży skok do przodu - 7 importowanych maluchów w jednym roku + krycia w Czechach dobrymi reproduktorami to też
konkurencja mocna dla przyjeżdzajacych z zagranicy wystawców zTT !!
.
:D :D

Posted

Ja znam ceny na zachodzie -przeciętnie chodza od 800-1000 euro.Ale w tym
sęk ze nie wszystkie mają dobre tybety.
Ale ja też nie dałam mało za Mikiego. :roll:

Posted

domyślam się -że mało nie zapłaciłaś za Mikiego -ja chciałam z tego miotu suczke więc wiem ile chciała za szczeniaka - ja Akiego też długo szukałam w sumie to chciałam sobolową suczkę z tego miotu ale wyszło inaczej :lol: -zależało mi strasznie na tym aby maluch był po Araki.

Posted

Hej,

zastanawia mnie dlaczego,kazdy chce tylko suczki.Dlaczego nie samczyki przeciez dobrzy reproduktorzy tez sa wazni.Poza tym suczka moze o ile sie nie myle miec 6 kryc i potem koniec i co dalej nastepna suczka czy koniec z hodowla.Samiec chyba nie ma limitu na krycie(chodzi mi tu o czestotliwosc),chyba tylko moze kryc do pewnego wieku.Wiec dlaczego malo kto chce samca???
Co do cen to sie zgadza sa bardzo zroznicowane.Sama sie tym interesowalam i w Niemczech za TT trzeba zaplacic od 800€,jednak po dobrym skojarzeniu(po slawnych rodzicach) cena moze dojsc nie rzadko do 1500€.

Posted

Po sławnych i utytułowanych to w każdej rasie ceny pną się w górę.
Samiec nie ma limitu a jezeli jest wybitny to do starości.
Ale jest przepis,że jezeli suka jest wybitna i ma dobrą kondycje to też
moze dłuzej mieć dzieci niż do skończenia przez nią 8 lat.

Posted

Hej,

zastanawia mnie dlaczego,kazdy chce tylko suczki.Dlaczego nie samczyki przeciez dobrzy reproduktorzy tez sa wazni.Poza tym suczka moze o ile sie nie myle miec 6 kryc i potem koniec i co dalej nastepna suczka czy koniec z hodowla.Samiec chyba nie ma limitu na krycie(chodzi mi tu o czestotliwosc),chyba tylko moze kryc do pewnego wieku.Wiec dlaczego malo kto chce samca???

z reproduktorami jest tak - możesz mieć psa reproduktora i nigdy nie pokryjesz nim żadnej suczki .A dlaczego ? Bo o kryciu decyduje właściciel suki a nie właściciel reproduktora.

Posted

I odwrotnie.Jeżeli ma się wybitnego reproduktora to własciciel decyduje czy pokryje nim sukę jego pies.Jezeli bedxie uwazałł,że suka ma kiepskie geny to
odmawia krycia i ma do tego prawo Bowiem to suka przeważnie przekazuje
potomstwu 75% genów.

. :cry:

Posted

Na poczatku tez myslelismy o suczce w sumie na ostatni gwizdek zdecydowalismy sie na chlopaka.Nie wiem czy bedzie gwiazda i czy w ogole bedzie reproduktorem (mam nadzieje,ze tak) ale nie wiem jak to sie ulozy ...pozyjemy,zobaczymy.
Powiedzcie mi jak to jest z hodowla..jak sie ma np.suczke no i juz ma swoje lata..nie mozna jej kryc...to co wtedy z hodowla likwiduje sie ja czy jak?
Wybierajac szczeniaka to skad moge wiedziec,ze ten jest wybitny a ten mniej,powinno sie wtedy kierowac tylko osiagnieciamy rodzicow?Przeciez nie kazdy kto kupuje dana rase zna sie na niej na tyle dobrze by moc to okreslic.

Posted

lunadino napisał(a):
domyślam się -że mało nie zapłaciłaś za Mikiego -ja chciałam z tego miotu suczke więc wiem ile chciała za szczeniaka - ja Akiego też długo szukałam w sumie to chciałam sobolową suczkę z tego miotu ale wyszło inaczej :lol: -zależało mi strasznie na tym aby maluch był po Araki.

Witam, od 6 m-cy przysłuchuję się waszym tyradom na temat TT. Część postów jest nawet fajna, ale niektóre są poprostu śmieszne.
Mr Ken, współwłaściciel hodowli ARAKI (jednej z lepszych hodowlii TT na świecie), którego poznałem na wystawie w Angli, pokazał mi fotki swoich psów (kilka widziałem na żywo ;-) ). Są naprawdę piękne. Ale trzeba wiedzieć jak psy krzyżować ze sobą, aby uzyskać pożądany efekt. Bardzo łatwo uwydatnić wady... TT z Araki są lekkie w chodzie i przez to bardzo "widowiskowe". One po prostu płyną na ringu. W Polsce nie ma TT czystej krwi "ARAKI", przeważnie są to krzyżówki z psami z Czech i Niemiec. Wacając do tematu ... To, że pies czy suka ma w genach ARAKI nie znaczy od razu że jest wybitny. Złe kojarzenie sprawia, że psy mają ciężki, misiowaty chód, nie mieszczą się we wzorcowym kwadracie i są zbyt wyrośnięte. Uwydatniają się także skrajne wady charakteru od płochliwości aż po agresję.

Posted

[quote name='Genia']Ale nie ma co tu szczotkować!.Tej klasy włos nie ma podszerstka.
Widac,że jest wyczesany i naturalnie podkresla rzezbe i budowe psa.

Jeszcze ten post mnie "wzruszył". Czy Ty aby znasz wzorzec TT? To są psy, które w pierwotnie miały byc bardzo wytrzymałe na trudne warunki. Czytaj: Gruby podszerstek!!! Zgadza się iż obfitoś podszerstka zależy od umaszczenia. Jasne mają go więcej a ciemne mniej, ale zawsze powinien być. Chyba, że chcesz zmienić wzorzec. Karka miała racje. A oto cytat ze wzorca FCI:
Szata: dwuwarstwowa. Podszycie delikatne i wełniste. Włos pokrywowy obfity, delikatny, jednak nie jedwabisty ani też wełnisty; długi. Szata prosta lub falista, ale nie lokowata.

Posted

Genia napisał(a):
Nie mogę.Powiem tylko,ze urodza się w lato i nie wiadomo co się urodzi.
Pochwalę się jak wyślę zaliczkę i sunia będzie już zaklepana
Bedzie też prowadzić linie angielsko -amerykańskie.
A jak nie urodzi się żadna suka to będze problem i znowu bede szukać.
Ja mam 2 TT i 4 kaukazy.

(...) ciekawostka, co to jest linia "angielsko-amerykańska"?
Z tego co wiem i widziałem, psy angielskie są subtelniejsze od cięzkich i dużych amerykańskich. Pół psa duże a pół małe? A może nowa rasa: Tybetański pies na niedźwiedzie?

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...