krolik_dogomania Posted December 29, 2009 Posted December 29, 2009 Witam, jakieś 3 tyg temu wziołem spaniela od znajomej która wyjeżdza za granice i nie miała co z Nim zrobić. Pies jest ogólnie posłuszny, w domu nic nie niszczy, ma 4 lata, wabi się Max. Lecz mam problem, bardzo agresywnie reaguje na psy :shake: z sukami nie ma najmniejszego problemu, obcych nie zaczepia, trochę ciągnie na smyczy, ale z tymi psami to jest naprawde udręka. Każdego bez wyjątku by zjadł,.. raz doszło do sytuacji gdy Max byl luzem i podbiegl do Niego inny pies, zaczeli sie bardzo gryzc, nie wiem do czego by dfoszlo gdyby nie ja i wlasciciel drugiego psa. wiec prosze o jakies rady, sugestie, moze jest sposob na oduczenie go tych zachowan Quote
Asia & Ginger Posted December 29, 2009 Posted December 29, 2009 krolik_dogomania napisał(a):Witam, jakieś 3 tyg temu wziołem spaniela od znajomej która wyjeżdza za granice i nie miała co z Nim zrobić. Pies jest ogólnie posłuszny, w domu nic nie niszczy, ma 4 lata, wabi się Max. Lecz mam problem, bardzo agresywnie reaguje na psy :shake: z sukami nie ma najmniejszego problemu, obcych nie zaczepia, trochę ciągnie na smyczy, ale z tymi psami to jest naprawde udręka. Każdego bez wyjątku by zjadł,.. raz doszło do sytuacji gdy Max byl luzem i podbiegl do Niego inny pies, zaczeli sie bardzo gryzc, nie wiem do czego by dfoszlo gdyby nie ja i wlasciciel drugiego psa. wiec prosze o jakies rady, sugestie, moze jest sposob na oduczenie go tych zachowan Trzeba by było znaleźć przyczynę takiego zachowania (może warto zapytać byłą właścicielkę). Agresja do innych psów może wynikać z: jakiegoś wydarzenia w przeszłości (pogryzienie przez innego psa), chęci obrony właściciela czy po prostu złego wychowania, itp. Czy Max reaguje tak samo na psy i suki? Zajrzyj do tego działu, może znajdziesz tam podobne tematy: http://www.dogomania.pl/forums/412-Agresja Quote
Martens Posted January 1, 2010 Posted January 1, 2010 Warto by było skonsultować się przynajmniej na jedno spotkanie z behawiorystą - żeby ocenił, czy jest to typowa agresja dominacyjna wobec innych samców (tu pomóc może wykastrowanie psa i nauka posłuszeństwa, ogólne szkolenie, skupianie na właścicielu), czy raczej agresja wynikająca ze strachu, powstała pod wpływem jakieś przykrego zdarzenia z przeszłości (wtedy również szkoli się psa, starając się odczulić go na widok innych psów; początkowo ćwiczymy z psem przy psach w dużej odległości, w jakiej nie wykazuje agresji, potem zmniejszamy dystans). Quote
krolik_dogomania Posted January 15, 2010 Author Posted January 15, 2010 Asia&Ginger Max jak już napisałem, w ten sposób reaguję tylko na psy, suk się boi... Ogólnie Max u poprzednich właścicieli był odizolowany od innych psów.. Może to jest spowodowane, tym iż nie miał socjalizacji z innymi psami.. Narazie o behawiortyście nie ma mowy, bo mnie na Niego nie stać.. W sumie nie wiem, czemu podjołem taką decyję, ale jeśli Max jest już u mnie chciałbym żeby było wszystko ok.. Pozdrawiam i dzięki za odp Quote
Recommended Posts