filonek_bezogonek Posted December 29, 2009 Posted December 29, 2009 Miłego oglądania: [URL]http://www.dogvideolibrary.com/01/06_pomeranian.php[/URL] [URL="http://www.dogvideolibrary.com/01/08_about_grooming.php"][/URL] Quote
Neutralka Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Filonku, jesteś "Szperaczem Doskonałym" i zawsze wyszperasz jakąś godną uwagi ciekawostkę!! Film składający się z 4 rozdziałów, a przeznaczony dla wystawców, hodowców i sędziów jest bardzo dobrym omówieniem standardu i właścicielom nieraz pozwoli zrozumieć jakich szczegółów urody szukał sędzia dokładnie omacując głowę czyi grzbiecik pomeraniana. Istotna jest uwaga wypowiedziana przy oglądaniu zgryzu, że jeden lub dwa siekacze wychodzące z z szeregu nie powinny być traktowane jako przodozgryz lub tyłozgryz(co niestety zdarza się niektórym skrupulantom!) . Część sędziów czyta przed każdym sędziowaniem standard rasy. Dużym udogodnieniem może być obejrzenie filmu po przeczytaniu standardu. Zwłaszcza, że w tym odkrytym przez Ciebie miejscu znajdują się filmowe omówienia standardów większości ras. Quote
filonek_bezogonek Posted January 7, 2010 Author Posted January 7, 2010 Neutralka napisał(a):Istotna jest uwaga wypowiedziana przy oglądaniu zgryzu, że jeden lub dwa siekacze wychodzące z z szeregu nie powinny być traktowane jako przodozgryz lub tyłozgryz(co niestety zdarza się niektórym skrupulantom!) . . tak samo pisze Pani Heartz (Chriscendo) omawiajac wzorzec poma . Quote
Neutralka Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 A gdzie Heartzowa go omawia? Natrafiłam na omówienia rasy napisane przez kilku sędziów - każdy podaje na co zwraca największą uwagę przy sędziowaniu czyli niejako własną interpretację wzorca. Jeśli myślicie, że warto, to będę tłumaczyć ten artykuł po kawałku i zamieszczać w tej rubryce. Quote
filonek_bezogonek Posted January 10, 2010 Author Posted January 10, 2010 Neutralka napisał(a):A gdzie Heartzowa go omawia? Natrafiłam na omówienia rasy napisane przez kilku sędziów - każdy podaje na co zwraca największą uwagę przy sędziowaniu czyli niejako własną interpretację wzorca. Jeśli myślicie, że warto, to będę tłumaczyć ten artykuł po kawałku i zamieszczać w tej rubryce. Pani Heartz podaje to w komentarzu do wzorca - ale jeszcze się upewnię, żeby nie wprowadzać Cię w błąd. Quote
filonek_bezogonek Posted January 10, 2010 Author Posted January 10, 2010 filonek_bezogonek napisał(a):Pani Heartz podaje to w komentarzu do wzorca - ale jeszcze się upewnię, żeby nie wprowadzać Cię w błąd. Potwierdzam: Quote
smoczepole Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Neutralka napisał(a):A gdzie Heartzowa go omawia? Natrafiłam na omówienia rasy napisane przez kilku sędziów - każdy podaje na co zwraca największą uwagę przy sędziowaniu czyli niejako własną interpretację wzorca. Jeśli myślicie, że warto, to będę tłumaczyć ten artykuł po kawałku i zamieszczać w tej rubryce. Poproszę! Będziemy ci wdzięczni! Neutralko... A nie pomyslałabyś o napisaniu książki o pomeranianach? Doszłyśmy z Wiola do wniosku, że mogłybyście to zrobić wspólnie z Elą Augustyniak. No bo KTO miałby się tym zająć w Polsce? Czy mogłybyście to przemyśleć? Quote
Neutralka Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Dziękuję, upewnij się, bo nie wiem jak to się stało, że przeoczyłam ten komentarz. Widzę, że nikt nie ma ochoty czytać interpretacji standardu pomeraniana opowiedzianej przez amerykańskich sędziów, ale postąpię w myśl zasady: " znacie to?? - znamy! - No to poczytajcie!", bo akurat przetłumaczyłam wypowiedź sędziego pani DOTTIE NAEGELE zamieszczoną w ramach artykułu o sędziowaniu pomeranianów (Comments from the judges) Quote
filonek_bezogonek Posted January 10, 2010 Author Posted January 10, 2010 Neutralka napisał(a):Dziękuję, upewnij się, bo nie wiem jak to się stało, że przeoczyłam ten komentarz. Widzę, że nikt nie ma ochoty czytać interpretacji standardu pomeraniana opowiedzianej przez amerykańskich sędziów, ale postąpię w myśl zasady: " znacie to?? - znamy! - No to poczytajcie!", bo akurat przetłumaczyłam wypowiedź sędziego pani DOTTIE NAEGELE zamieszczoną w ramach artykułu o sędziowaniu pomeranianów (Comments from the judges) To jest w " The pomeranian Breed Standard an illustrated Interpretation" na str. 7 Quote
deptusie Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 smoczepole napisał(a):Poproszę! Będziemy ci wdzięczni! Neutralko... A nie pomyslałabyś o napisaniu książki o pomeranianach? Doszłyśmy z Wiola do wniosku, że mogłybyście to zrobić wspólnie z Elą Augustyniak. No bo KTO miałby się tym zająć w Polsce? Czy mogłybyście to przemyśleć? Hejka -KOBITKI- jeśli chodzi o wnikliwe tłumaczenie -CHCEMY -JAK NAJBARDZIEJ -NEUTRALKO -JAK NAJBARDZIEJ!!! A O TEJ KSIAZCE TO JUŻ Z MARIOLCIĄ OD DAWNA DYSKUTOWAŁYSMY-NEUTRALKO -KTO -JAK NIE WY? JA MAM TAKĄ CICHĄ NADZIEJĘ,ŻE DOCZEKAM SIĘ KIEDYŚ KSIĄZKI -SZPIC MINIATUROWY-POMERANIAN-autorstwa TWOJEGO badz WASZEGO WSPOLNEGO Z ELĄ. BYLOBY CUDOWNIE!!! Quote
Neutralka Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Pisałam powyższe zdania, gdy jeszcze nie było odpowiedzi od Filonka i Smoczego Pola, a nie udaje się wprowadzić poprawki tekstu. A propos książki - Elżbieta pisze książkę o pomeranianach, tylko musi ją zakończyć. Quote
filonek_bezogonek Posted January 10, 2010 Author Posted January 10, 2010 czekam z niecierpliwością :) Quote
smoczepole Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 O kurcze!!!! Super!!!! Wiola - odbiór! Czy ty to widzisz? Będzie książka o pomkach Elżbiety Augustyniak! To teraz musimy wytypować, kto nakręci film:). Wszystko nam się sprawdza! Quote
smoczepole Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Neutralko, a ty zamieszczaj nam tu tłumaczenia wszystkiego o pomkach! Ja nie jestem tak dobra w angielskim, aby czytać specjlaistyczna literaturę i mysle, że jest tu na forum więcej takich osób. Miałas wspaniały pomysl z tym tłumaczeniem. Marta, szperaczu, też mogłabyś wrzucic troche przetlumaczonych informacji, bo widac, że lubisz wszystkie nowinki! Jesli możesz się podzielić wiedza z nami, to zyskamy na tym wszyscy. Oczywiście, to zależy dziewczyny od waszego czasu, nie chciałabym was obciążać dodtakowo. Ale miło by było... Quote
deptusie Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 smoczepole napisał(a):O kurcze!!!! Super!!!! Wiola - odbiór! Czy ty to widzisz? Będzie książka o pomkach Elżbiety Augustyniak! To teraz musimy wytypować, kto nakręci film:). Wszystko nam się sprawdza! Widzę -odbiór! Marioluś! Neutralko i wlasnym oczom,uszom nie wierzę! WOW -PIĘKNIE -JA WIEDZIAŁAM,ŻE TAK BEDZIE-to czekamy z utęsknieniem na zakonczenie -już wyć mi się chce z radości-auuuuuuuuu. Mariolciu -wiem- scenariusz do filmu piszesz TY-Elżbietka Augustyniak z Neutralką będa koordynowaly TWOJE WYPOCINY -KOCHANA,a zdjęcia bedzie kręcił PRZECUDOWNY FOTOGRAF FLORY FAUNY WIELKI I ZNANY MILOSNIK -SZPICÓW NIEMIECKICH -MARCIN GORAZDOWSKI-A JA BEDĘ WAM KAWĘ NOSIŁA I KOPERTY PIEKŁA-PROOOOOOSZĘ-HA HA HA Quote
filonek_bezogonek Posted January 10, 2010 Author Posted January 10, 2010 smoczepole napisał(a): Marta, szperaczu, też mogłabyś wrzucic troche przetlumaczonych informacji, bo widac, że lubisz wszystkie nowinki! Jesli możesz się podzielić wiedza z nami, to zyskamy na tym wszyscy. Oczywiście, to zależy dziewczyny od waszego czasu, nie chciałabym was obciążać dodtakowo. Ale miło by było... to co przetłumaczyłam znajduje się obecnie w temacie "przypomnienie wzorca pomeraniana" ale to taki " pan Pikuś" :P :P :P Quote
Neutralka Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Dottie Naegele USA-( komentarz sędziego do standardu pomeraniana): Zaczęłam sędziowanie w 1972 roku i uważam, że szukam w psie tego, czego powinien szukać każdy sędzia, a mianowicie typu i zgodności ze standardem. Gdy psy wychodzą na ring, to przyglądam się, czy wyglądają typowo, to znaczy tak, jak pomeranian powinien wyglądać. Nie odpowiada mi bojaźliwe usposobienie u pomeraniana. Zaczynając badanie od głowy, sprawdzam czy ma ona kształt klina. Używam do tego kciuka i palca wskazującego. Następnie przesuwam palce po czaszce, aby sprawdzić czy jest płaska a nie wypukła jak jabłko, czy kufa nie jest za długa, a uszy małe i wysoko osadzone..Sprawdzam, czy oczy są dobrze osadzone, czy mają dobry kształt i kolor. Do tego należy dodać wysoki przełom nosowo-czołowy pozostający w proporcji do całości głowy oraz sprawdzenie, czy nie występuje tyłozgryz lub przodozgryz. Od tego miejsca przechodzę do badania tułowia, aby sprawdzić, czy pies jest dobrze ożebrowany, o krótkim grzbiecie i z ogonem leżącym na grzbiecie Pomeranian powinien mieć szorstkie włosy okrywowe i gęsty, miękki podszerstek. Szyja nie powinna być zbyt długa, ponieważ standard wymaga, aby była krótka, dobrze osadzona na łopatkach, a linia grzbietu pozioma. Niemal każdy handler potrafi tak ustawić psa, aby górna linia była pozioma, ale trzeba obserwację kontynuować w ruchu.Podczas ruchu też powinna być pozioma. Ruch jest bardzo ważny i nawet miniatura powinna dobrze i prawidłowo się poruszać. Staram się powiedzieć ludziom przy każdej okazji, że należy zmierzyć długość łopatki i kości ramiennej, aby ustalić, że są tej samej długości. Jest to moje ulubione zagadnienie w uczeniu nowicjuszy spostrzegania, czy struktura kostna jest prawidłowa. Nogi powinny być proste, a łapy łukowato uwypuklone. Jeśli nadgarstki są miękkie, pies nie będzie poruszał się prawidłowo. Palce łap nie powinny kierować się do środka lub nazewnątrz, chociaż łapy mogą ustawiać się trochę ku centrum. Strzyżenie przeszkadza mi o tyle, że nie lubię psa ostrzyżonego tak, abym nie mogła zobaczyć zewnętrznego włosa ochronnegp. Jeśli chodzi o procedurę ringową, to proszę, aby właściciele zrobili z psami jeden okrąg przed postawieniem ich na stole. To pomaga psom zrelaksować się, podobnie wystawcom. Przy badaniu psa należy bardzo unikać ciężkiej ręki. Każdy pies powinien być dokładnie zbadany, aby właściciel nbie miał odczucia, że na jego psa sędzia nie zwrócił uwagi. To jest urocza, mała rasa i każdy osobnik powinien mieć szansę do pokazania się od najlepszej strony. Pamiętaj, wyraziłam tu swoją własną opinię!.(autorka) Quote
Neutralka Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Być może będziecie uważali, że powinnam zamieścić te tłumaczenia w dziale PRZYPOMNIENIE WZORCA, ale tutaj wystarczy kliknąć, aby na filmie ściągniętym przez Martę zobaczyć wszystkie badania, jakie przeprowadzają sędziowie. Zauważcie ponownie tą samą ciekawostkę ; pani Naegele sprawdza tylko zgryz, natomiast żadne skrzywienia zębów, ani braki zupełnie jej nie interesują. Przegapiłam jedno zdanie z jej tekstu: "Nie mam żadnej ulubionej maści". Quote
deptusie Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Neutralko dziękuję pięknie-bardzo ciekawy komentarz i usmiecham się serdecznie na zdanie PANI SĘDZI "Nie mam żadnej ulubionej maści". Quote
filonek_bezogonek Posted January 10, 2010 Author Posted January 10, 2010 jesteś wielka - Neutralko !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Quote
smoczepole Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 SUPER!!! Marta, a ja lece do watku o wzorcu. To musiało byc podczas mojej nieobecności na forum. Quote
deptusie Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Miłe to,że podczas sędziowania pomków w ringu Pani /Pan Sędzia kieruje się wytycznymi dot. WZORCA RASY wiedząc,iż wszelkie umaszczenia Pomków sa dopuszczalne, a jeszcze bardziej cieszy mnie to, jeżeli Sędzia nie ma żadnej ulubionej maści-patrzy na eksterier,ruch i to COŚ-CO dla niego (Sędziego) TEN konkretny pies posiada. Nawiazując do umaszczeń, już kiedys o tym pisałam,że przykre jest dla wystawcy,hodowcy to-kiedy w ringu konkurują ze sobą ładne psy o zblizonym eksterierze,piękne w ruchu i po kolejnej rundzie w ringu -SĘDZIA -ZACHWALAJĄC WSZYSTKIE PIESKI W STAWCE. Przyznaje się do tego,że ciężko jest mu wybrać z tej stawki zwycięzcę - swój wybór motywuje tym,iż w tym przypadku skłania się ku klasycznemu umaszczeniu orange,red bądz black. Z jednej strony staram się zrozumieć Sędziego,ale z drugiej strony szkoda i przykro,że jeszcze te INNE umaszczenia -mniej znane-traktowane sa u nas po macoszemu(nie przez wszystkich Sędziów) ale zdarza się-mówię to z autopsji. Wiele lat temu mialam przypadek na KWPR -kiedy SĘDZIA -widząc mojego MAN IN BLACK-a vel OZZY( pierwszy szpic miniaturowy w Polsce w umaszczeniu black and silver-umaszczenie identyczne,jak sznaucer miniatura czarno- srebrny) wielce zdziwiony zapytal się mnie czy wzorzec przewiduje takie umaszczenie-upsss- bo chyba tylko to w tym momencie mogłam odpowiedzieć(rozumiem,jezeli byłby to Sędzia rozpoczynajacy swoją praktykę sędziowską) ale nie Sędzia Międzynarodowy i do tego z wieloletnią praktyką. Przeogromnie fascynują mnie wszelakie informacje dotyczące szpickowych umaszczeń i zapewne co jakiś czas, jak bedzie ku temu okazja-bedę Was męczyła swoimi przemysleniami na w/w temat. Cieszy mnie to,że pojawiły się już u nas importy- pomki w umaszczeniach parti-color ,czarne-podpalane, wilczaste,może doczekamy czekoladowych,pręgusów,marmurków(osobiscie nie jestem milosniczką tych dwóch ostatnich umaszczeń) ale moze znajdzie się jakis inny miłośnik-pasjonata -ktory sprowadzi je do Polski. Myślę,że rozwój rasy SZPIC MINIATUROWY zmierza w dobrym kierunku ,w naszym kraju-OBY TAK DALEJ. Quote
filonek_bezogonek Posted January 10, 2010 Author Posted January 10, 2010 ja byłam kiedyś zakochana w tzw egzotycznych umaszczeniach Pomeraniana ... Pamiętam jak fascynował mnie kolor brindle (pregowany) ... przeszło mi. Miło patrzeć na inne kolor, ale jednak chyba nie skłonie się do zakupu takiego brindle :) czy nawet merle. Zresztą nie tak dawno Amerykanie strasznie burzyli się , że psy te nie są sędziowane jednakowo tylko niektóre kolory są czasami faworyzowane Quote
smoczepole Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Wydaje mi się, że inne umaszczenia są coraz bardziej cenione i poszukiwane w świecie. Pomyslałam tak po licznych telefonach i mailach, jakie z Wiolą otrzymywałyśmy zza granicy - zainteresowanie naszymi szczenietami (black tan i wolf sable) było bardzo duże. Dochodziło nawet do zażartej licytacji w przypadku Gringa, ale obie postanowiłyśmy, że ten srebrzysty piesek musi zostać w Polsce. Nadal otrzymujemy pytania, czy powtórzymy to skojarzenie. Co do sędziowania, to zauważ, że takich dylematów - klasyk czy nie klasyk - nie mają międzynarodowi sędziowie, którzy dużo sędziują. Nawet ci bardzo wymagający, prawdziwe "żylety". Myslę, że innych umaszczeń będzie coraz więcej. I że oceny sie wyrównają na korzyść pięknych psów, choć nie-klasyków. Nie wykluczam tez, że akurat w Polsce - przyjdzie nam na to jeszcze poczekać. Quote
smoczepole Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 filonek_bezogonek napisał(a):ja byłam kiedyś zakochana w tzw egzotycznych umaszczeniach Pomeraniana ... Pamiętam jak fascynował mnie kolor brindle (pregowany) ... przeszło mi. Miło patrzeć na inne kolor, ale jednak chyba nie skłonie się do zakupu takiego brindle :) czy nawet merle. Zresztą nie tak dawno Amerykanie strasznie burzyli się , że psy te nie są sędziowane jednakowo tylko niektóre kolory są czasami faworyzowane A merle to jaki? Quote
Recommended Posts