Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam pudelka miniaturowego (ma 4 lata) . Koleżanka mojej mamy chce nam oddać szczeniaka- labradora. Mama nie ma nic przeciwko( zawsze chciała mieć labradora), tata twierdzi ,że to zły pomysł. Siostra natomiast nie ma zdania.
Problem stanowi jednak to ,że mój pudelek jest bardzo przywiązany do mamy. W nocy przynosi do łóżka jej rzeczy. Tylko mojej mamie pozwala się kąpać. A gdy jakieś małe dziecko, lub jakiś obcy piesek podchodzi do niej , to Dejzusia od razu piszczy , a nawet czasem powarkuję. Strasznie kocha moją mamę.
Zastanawiam się czy labrador jest dobrym pomysłem dla naszej rodziny. Mieszkamy w domku jednorodzinnym, do wiosny piesek mieszkał by w domu, później kupilibyśmy budę i postawili obok domu. Miał by gdzie się wyszaleć, wybiegać , ale oczywiście wychodziłabym z nim na dłuższe spacery. Boję się jak Dejzi na to zareaguję. Boję się ,że będzie wtedy strasznie terytorialna. Boję się ,że będzie czuła się odepchnięta i zazdrosna :-(

Powiedzcie mi tak naprawdę serio. Co mam zrobić w tej sytuacji?? Wziąć tego labcia , czy jednak nie dopuścić aby pojawił się w naszej rodzinie???Ciągle rozważam tę decyzję. Wiem jaka to duża odpowiedzialność mieć psa. Naprawdę najbardziej zależy mi na szczęściu Dejzusi :p
Jestem totalnie rozbita :shake:
Proszę was o pomoc.
Pozdrawiam

Posted

Labrador i buda to na pewno zły pomysł. Labradory są psami które potrzebują bliskości człowieka, one nie nadają się do życia po za rodziną, nie są ani psami stróżującymi ani samotnikami, labek w kojcu będzie po prostu nieszczęśliwy.
Jeżeli chodzi o pudla i labka to na pewno da się to pogodzić, na pewno wymaga to trochę "nagimnastykowania " się żeby rozdzielić swoją uwagę między dwa psy, tak żeby było "sprawiedliwie" . U mnie są jamniki i młoda labka i dogadały się , rzecz jasna w domu rządzą jamniory :))

Posted

Też popieram - labrador to absolutnie nie jest pies do budy... Zamęczy się tam, dla niego nawet wyjście właściciela do pracy to duże obciążenie psychiczne, a co dopiero mieszkanie poza domem...

Co do pogodzenia psów. Łatwo nie będzie... Laby z natury nie są szczególnie delikatne, a Twoja sunia pewnie nie będzie zachwycona nowym domownikiem. Ale jeśli poszukasz rad na forum, będziecie dbac o wzajemne relacje psiaków i o to, by pudliczka nie straciła poczucia, że jest w domu ważniejsza od nowego psa, powinno być dobrze.

• 2 weeks later...
Posted

Nikolaaa napisał(a):
Problem stanowi jednak to ,że mój pudelek jest bardzo przywiązany do mamy. W nocy przynosi do łóżka jej rzeczy. Tylko mojej mamie pozwala się kąpać. A gdy jakieś małe dziecko, lub jakiś obcy piesek podchodzi do niej , to Dejzusia od razu piszczy , a nawet czasem powarkuję. Strasznie kocha moją mamę.

On nie kocha Twojej mamy - on nią rządzi mam wrażenie.

Zastanawiam się czy labrador jest dobrym pomysłem dla naszej rodziny. Mieszkamy w domku jednorodzinnym, do wiosny piesek mieszkał by w domu, później kupilibyśmy budę i postawili obok domu. Miał by gdzie się wyszaleć, wybiegać , ale oczywiście wychodziłabym z nim na dłuższe spacery.

Labek poza tym, że potrzebuje się wyszaleć, to potrzebuje niebywałej ilości kontaktu z człowiekiem - również w czasie tych szaleństw! Ten pies nie nadaje się do budy, łańcucha etc.

Boję się jak Dejzi na to zareaguję. Boję się ,że będzie wtedy strasznie terytorialna. Boję się ,że będzie czuła się odepchnięta i zazdrosna :-(

Pudle oczywiście bywają zazdrosne i zaborcze, jednak biorąc pod uwagę że to suczka i bralibyście szczeniaka to myślę, że powinna go zaakceptować. Zapewne będzie próbowała go ustawić "pod sobą" w stadzie, ale powinna zaakceptować.

Twoim problemem nie jest pudelka, ale brak możliwości. Jeśli nie macie możliwości trzymać tego psa cały rok w domu - nie bierzcie go!

Zanim zdecydujesz się na tego psiaka, proszę Cię zapoznaj się z tymi 2 tekstami: Jak wybrać psa dla siebie oraz opis rasy Labrador Retriever

• 2 weeks later...
Posted

Myślę, że powinna psica labka zaakceptować... Trzeba dać jej odczuć, że nadal jest dla Was ważna.
Tylko, jak już wszyscy mówili, labek w budzie dobrym pomysłem nie jest.
Bez bliskiego kontaktu z człowiekiem, psiak będzie po prostu nieszczęśliwy.

Posted

labfan napisał(a):
On nie kocha Twojej mamy - on nią rządzi mam wrażenie.

Na jakiej podstawie to stwierdzasz - u psów takie zachowanie wcale nie musi być powiązane ze zdominowaniem tej pani - to może być zarówno przejaw lęku, nadmiernego przywiązania po prostu, albo niewypracowany dobry kontakt z innymi domownikami.
Jeśli pies reaguje na tle lęku, próby ustawiania go przez właścicielkę, ignorowania czy inne metody z teorii dominacji mogą nasilić problem.

Posted

[quote name='Nikolaaa']

Zastanawiam się czy labrador jest dobrym pomysłem dla naszej rodziny. Mieszkamy w domku jednorodzinnym, do wiosny piesek mieszkał by w domu, później kupilibyśmy budę i postawili obok domu. Miał by gdzie się wyszaleć, wybiegać , ale oczywiście wychodziłabym z nim na dłuższe spacery. Boję się jak Dejzi na to zareaguję. Boję się ,że będzie wtedy strasznie terytorialna. Boję się ,że będzie czuła się odepchnięta i zazdrosna :-(

[/QUOTE]

Czy do budy dala byś swoją Dejzi????
Laby to nie psy do budy!!!!!!

Minął już jakiś czas i jaka decyzja w końcu?