sator_k_ Posted December 28, 2009 Posted December 28, 2009 Mam nadzieję, że umieściłam ten temat w dobrym miejscu. Mam pytanie jak nauczyć psa aportowania? Jestem szczęśliwą posiadaczką rocznego owczarka niemieckiego, który bardzo lubi biegać za różnymi przedmiotami (w szezgólności za piłką) i chciałabym to wykorzystać, tylko problem w tym, że nie wiem do końca jak wytłumaczyć psu o co mi chodzi. Sator przynosi piłkę do mnie (tz. przynosi ją i zaczyna ją gryźć niecały metr odemnie, wtedy zabieram mu piłkę, nie szarpiąc się z nim). Głównym problemem jest to, że pies wracając z piłką po drodze: wlecze ją po ziemi, podrzuca, memla w pysku. Dodam, że aportowanie nie jest mi potrzebne do żadnych zawodów, tylko do "domowego użytku", więc to wszystko nie musi być (choć może:)) w 100% idealne . Mam nadzieę, że ktoś poda mi parę praktycznych rad. Quote
Martens Posted December 28, 2009 Posted December 28, 2009 Właściwie wszystko robisz ok, poza tym, że... zabierasz psu piłkę :p Niezbyt to się psu opłaca - dlatego Ci jej nie oddaje, tylko kładzie się kawałek dalej i sobie ją miętosi. Weź pyszny smakołyk, pokaż psu, rzuć piłkę, zawołaj i wymień piłkę na smaczka. Pies sam ochoczo będzie Ci oddawał wiedząc, że będzie nagroda. Z czasem za nagrodę wystarczy samo rzucenie ponownie piłki, ale w etapie nauki pies musi się przełamać, że oddając Ci zdobycz wcale na tym nie traci, tylko zyskuje pyszną nagrodę. Quote
sator_k_ Posted December 29, 2009 Author Posted December 29, 2009 Kiedyś dawałam mu samczki, ale tak się wycwanił, że podbiegał puszczal piłkę na ziemi bez żadnego polecenia i od razu czekał na nagrodę. Nie wiem za bardzo jak naprowadzić psa by z piłką usiadłi nie wypuszczał jej z pyska. Quote
Martens Posted December 29, 2009 Posted December 29, 2009 Najlepiej po kawałku. Po pierwsze dopracuj samo przychodzenie na wołanie, najlepiej właśnie z taką pozycją na koniec jakiej oczekujesz przy aportowaniu, z siadem przed Tobą i nagradzaj psa smakołykiem. Poza tym ucz psa podejmowania przedmiotów z ziemi, polecenie wydawaj, kiedy pies spontanicznie chwyta coś do pyska i chwal od razu (pomoże przy bardzo prawdopodobnych sytuacjach, że pies przybiega do Ciebie, siada i wypluwa aport). Masz sytuacje, kiedy pies spontanicznie namawia cię na zabawę, przychodzi z piłką, szturcha cię? Dodaj do tego komendę np. oddaj i wydawaj ją biorąc od psa piłkę, od razu chwal + smakołyk. Btw to że pies aportując na widok smakołyku wypluwa piłkę to jeszcze nie koniec świata - można na nowo go nią zainteresować, pokazać; uprzednio dobrze skojarzyć psu jakieś słowo z piłką, u mnie dobrze funkcjonuje "piłeczka". A potem już tylko składasz klocki - rzucasz, pies biegnie, wołasz, pokazujesz smakołyk, jak pies wypluwa za wcześnie, zainteresowujesz piłeczką, po czym zabierasz na polecenie "oddaj", i smakołyk na koniec. W czasie nauki dobrze ćwiczyc na kilkunastometrowej lince, wtedy pies na pewno ci z piłką nie zwieje. Quote
Recommended Posts