Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja półroczna hawanka Gabi CO NOC wstaje i robi siku na dywan. Pierwszy miesiąc było ok. załatwiała się na dworze, reagowałą na ostre nie wolno, ale jakoś po miesiącu zaczęłą. Mamy teraz sikającego w domu psa i dywan do wymiany, co robić?? Krzyki w ogóle nie pomagają, i tzw pozytywne szkolenie też nie-dajemy jej przysmak jak załatwia się na zewnątrz... już nie mam pomysłów co poskutkuje:shake:

Posted

Może ona po prostu nie jest w stanie wytrzymać całą noc... :roll:
O której wychodzi wieczorem, a kiedy rano? Kiedy dostaje ostatni posiłek i co je?

Pierwsza rzecz w sytuacji, kiedy pies umiejący zachować czystość zaczyna sikać w domu, to złapanie moczu do badania, bo może to być problem zdrowotny, przykładowo zapalenie pęcherza. Jeśli te kałuże nie zależą od psa tylko są wynikiem choroby, to krzykami możecie pogorszyc sprawę i doprowadzić do posikiwania na wasz widok na znak uległości czy do tego, że pies będzie sikal po kryjomu, na spacerze też.
Najpierw wyklucza się przyczyny zdrowotne, potem dopiero szuka innych rozwiązań.

Posted

Ostatni raz wychodzi o 22 a rano o 7. Ona w ogóle nie je regularnie, po prostu ma karme w misce i codziennie coś dostaje w porze obiadu np. kurczaka albo kaszanke i nigdy nie zjada od razu tylko jakoś 3 dni później. Nie sika na szczęście po kryjomu i na znak uległości też nie. :/

Posted

Jak sika w jednym pokoju to można spróbować spać w innym zamykając się w nim z psiakiem - może to być nawyk bo dywan czuć moczem. Badanie moczu oczywiście nie zaszkodzi, bo wykluczy ewentualną chorobę. Jedzenie najlepiej podawać o stałych porach, a kaszanka nie jest dobrym pomysłem - przyprawy, kasza gryczana :shake:.

Posted

Spróbujcie zmniejszyć nocną przerwę; dla niektórych psów 9 godzin to żaden problem, inne nie są w stanie wytrzymać tak długo zwłaszcza małe, młode.
Karmić też dobrze by było o stałych porach, 2-3 razy dziennie, a przynajmniej zabierać miskę wieczorem, koło 19-20.

I tak jak pisałam, najpierw badanie moczu, potem szukanie innych przyczyn... Faktycznie, dywan może być czuć moczem co zachęca psa do załatwiania się tam - wyczyśćcie go specjalnym preparatem pochłaniającym zapachy (niczym z amoniakiem!) albo po prostu zwińcie go na razie.

Posted

Rzeczywiście dywan może po prostu pachnieć, bo w innych pokojach się nie załatwia. Niedugo kupie legowisko i Gabi będzie spała w legowisku pod kanapą w salonie^^ A gdzie taki preparat można dostać????

• 2 weeks later...
Posted

Mam pytanie. Co zrobić, jeśli dszczeniak nie wytrzymuje w nocy? w sumie to nie nie wytrzymuje, tylko sika na całego. W łazience dość nieprzyjemnie już śmierdzi, bo tam zostaje na noc. Ogólnie bardzo nieprzyjemnie śmierdzi dywan, panele. Nie wiemy już co zrobić. Często go wyprowadzamy, i sika, ale potrafi przyjść i zesikać się drugi raz. Może to sikanie jest na tle emocjonalnym? ze strachu? Proszę o pomoc

Posted

Szczeniak śpi sam w łazience? Może sikać ze stresu. A w dzień chociaż przebywa z ludźmi? Może i się czepiam, ale u mnie żaden pies nie był na noc izolowany i od zawsze spały sobie wszystkie wedle uznania - na łóżku, podłodze, materacu psim czy gdzie tam sobie chciały. Jak miałam z młodą problem z nocnym załatwianiem to przeniosłam się do drugiego pokoju (mniejszego) i od tamtej pory nie ma sikania czy kupkania w 'swoim' miejscu w nocy (TZ na początku się bulwersował, ale jakoś udaje mu się przeżyć mieszkanie w oddzielnych pokojach ;)). Może też pomóc klatka, ale tylko w tym samym pokoju co śpi ktoś, bo w razie problemów z żołądkiem może być rano nieciekawie :roll:.
Ile ta 'noc' psiaka trwa? Jak często wychodzi? Ile psiak ma obecnie? Może ma pęcherz przeziębiony?
Na smród pomaga płyn do higieny intymnej - ostatnio młoda miała niestrawność (pobyt u rodziców i smakołyki różniaste ze stołu :mad:) i nim szorowałam podłogę, pomogło :razz:. Do tego jest dobry na psiaka upapranego kupą - sprawdzone przez kilka osób na dogo i sama też kiedyś musiałam użyć na Hexolinie i jej obroży :roll:.

Posted

Cocker, przede wszystkim daj sobie spokoj z braniem i oddawaniem kolejnych psow, jak sie uda sie spaczyc i zniechecic do czlowieka.
Najpierw dorosnij z rodzina do opieki nad zwierzeciem, doczytajcie wspolnie, jak sie nim opiekowac.
Szczeniak nie bedzie wytrzymywal nocy z siusianiem (pomijam ewenementy potwierdzajace regule), zamykanie w lazience spowoduje i problemy emocjonalne (izolacja) i zdrowotne - podziebienie na plytkach....
Skad takie pomysly...
Ogolnie szczeniak http://pies.onet.pl/3659,13,16,bedzie_sikac__piszczec_i_gryzc,artykul.html
bo niestety podejscie:
http://pies.onet.pl/33865,13,16,nalezy_mi_sie_grzeczny_pies,artykul.html