UTAAP Posted April 16, 2010 Posted April 16, 2010 panbazyl napisał(a):No i bez startera przeszliśmy czas odstawienia od mleka suni a dawania pokarmów stałych. Maluchy juz pod koniec 2 tyg dostawały troszkę mielonego surowego mięsa. potem coraz więcej. Teraz jedza wszystko (mają już 2 miesiące) ale głównie surowe mielone mięcho z mielonymi gnatami. Dostają też i inne dania na spróbowanie, bo przeciez w nowych domach będą karmione inaczej jak u mnie... te co już są w nowych domach są podobnie karmione, ale zawsze jednak inaczej. Nowi właściciele nie skarżyli się na dolegliwości żołądkowe związane z dietą. Super!! W czym mielisz kosci? Czy mozna gdzies dostac taki sprzet? Quote
panbazyl Posted April 17, 2010 Posted April 17, 2010 UTAAP napisał(a):Super!! W czym mielisz kosci? Czy mozna gdzies dostac taki sprzet? nie mielę.... Już kupuję gotową mieszankę mieloną z gnatami (śliczne kupki są po tym!!!! :) ) Quote
Armia Drakona Posted April 17, 2010 Posted April 17, 2010 czy może kupujesz takie kostki mrożone- w różnych wersjach "smakowych"? u nas takie są- 250g kosztuje od 0,6 do chyba 1,2 PLN, i są wersje z kością i samo mięso Quote
panbazyl Posted April 17, 2010 Posted April 17, 2010 Armia Drakona napisał(a):czy może kupujesz takie kostki mrożone- w różnych wersjach "smakowych"? u nas takie są- 250g kosztuje od 0,6 do chyba 1,2 PLN, i są wersje z kością i samo mięso No co Ty - tu na wsi nie ma takich luksusów! Moje kosztują 2 zl za kg (wchodzą 4 kostki), wspaniale się mieści w zamrażalniku, tylko musze pamietać żeby rozmrozić wcześniej.... Zwlaszcza szczeniakom, bo doroslym czasem daję zamrożone na kość, wtedy zjedzenie zajmuje im trochę więcej czasu - mają jeszcze gratis lody:diabloti: Quote
UTAAP Posted April 17, 2010 Posted April 17, 2010 panbazyl napisał(a):No co Ty - tu na wsi nie ma takich luksusów! Moje kosztują 2 zl za kg (wchodzą 4 kostki), wspaniale się mieści w zamrażalniku, tylko musze pamietać żeby rozmrozić wcześniej.... Zwlaszcza szczeniakom, bo doroslym czasem daję zamrożone na kość, wtedy zjedzenie zajmuje im trochę więcej czasu - mają jeszcze gratis lody:diabloti: Acha, a gdzie kupujesz takie kostki (rzeznik?)? Jaki maja sklad te kostki? Quote
Armia Drakona Posted April 18, 2010 Posted April 18, 2010 ja daje takie kostki "starym"- bo to tzw. MOM- nie dopuszczony do spożycia przez ludzi (oficjalnie, bo nieoficjalnie to się z niego produkuje różności- ble) ale maluchom takim to chyba bym się bała dać to jako starter- wolałabym kupić "ludzkie" mięsko Quote
panbazyl Posted April 18, 2010 Posted April 18, 2010 Armia Drakona napisał(a):ja daje takie kostki "starym"- bo to tzw. MOM- nie dopuszczony do spożycia przez ludzi (oficjalnie, bo nieoficjalnie to się z niego produkuje różności- ble) ale maluchom takim to chyba bym się bała dać to jako starter- wolałabym kupić "ludzkie" mięsko owszem. Moje stare to jedzą. A maluchy jak byly takie male to dostawały indyczynę z "ludzkiego" sklepu, choć też nie wiem do końca co tam jest, bo to jednak sklepowe. też do końca nie wiemy co jest w starterach czy w karmie suchej, ba, nawet w konserwach - to samo dotyczy ludzkiego jedzenia a nawet jedzenia dla dzieci. Nie popadajmy w paranoję! Najlepiej bylo by mieć swoje kury, indyki, karmić je wlasną karmą wyprodukowaną na wlasnej ziemi na której nie ma pestycydow i innej chemii. Ale czy to mozlwe? Być moze w jakis komunach jest to możliwe i nawet się to robi. Tylko idąc dalej zrezygnujmy z odzieży ze sztucznych tworzyw, z butów klejonych klejami, z wielu sprzętow w domach itd.... Ale czy to ma sens? Kiedyś dość poważnie zajmowalam się ekologią, zakladaliśmy Rezerwat Biosfery Polesie Zachodnie. I to co się nauczylam w tym czasie to że są różne potrzeby i oczekiwania zarówno ludzi jak i przyrody i ze trzeba wypracować model spoleczeństwa obywatelskiego i zrównoważonego rozwoju we wszystkim. A tak przy okazji - czy ktoś się z nas zastanawia co jest w kielbasie którą kupuje w sklepie? a co w pasztetówce? Quote
Armia Drakona Posted April 18, 2010 Posted April 18, 2010 oczywiście- zgadzam się, tyle, że te kostki jako starter mnie zafascynowały i tyle:D a w pasztetówce, pasztecie i innych takich jest cała tablica Mendelejewa, choć ostatnio trochę zmieniło się na lepsze, przynajmniej w niektórych firmach. Quote
panbazyl Posted April 18, 2010 Posted April 18, 2010 Hm.... Ja zawsze testuję na kocie nowe jedzenie, w tym to dla siebie. On byle czego nie zje (pers ze Lwowa) i czasem mialam ochotę zabierać go do mięsnego żeby od razu spróbowal czy to się nadaje do jedzenia. Kot testuje też jedzenie dla psów. A każdy ma swoje sposoby i to jest super! Nie mowię, ze kiedyś nie wypróbuję firmowych starterów! trzeba wiedzieć o czym się mowi przecież. Quote
Elitesse Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 feeria napisał(a):Gdzie mozna dostac starter eukanuby? Na stronie przedstawiciela na PL nie ma info, ze maja juz w ofercie startery... Gdzies w necia sa dostepne? w klubie hodowcow juz chyba rok sa jesli nie ciut dluzej Quote
feeria Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 Elitesse napisał(a):w klubie hodowcow juz chyba rok sa jesli nie ciut dluzej No to mam pecha, bo nie jestem w klubie hodowcow :( Na razie jemy RC Starter i jest ok. Quote
Monika Volturi Posted June 15, 2010 Posted June 15, 2010 Witam Czy ktoś z Was karmił starterem Vitake Puppy Weaner? Quote
Kubal Posted August 9, 2010 Posted August 9, 2010 Ostatnio natknąłem się na karmę Bosch Puppy - tańszy zamiennik do RC Starter... Ktoś już to testował? Pozdrawiam Quote
Guciek Posted August 9, 2010 Posted August 9, 2010 [quote name='feeria']No to mam pecha, bo nie jestem w klubie hodowcow :( Na razie jemy RC Starter i jest ok. Wiem, że to sprzed 2 miesięcy, ale ja też karmię teraz szczeniaki eukanubą i przypadkiem znalazłam kiedyś starter tej firmy - http://keko.pl/pl/karma-sucha-dla-psa-eukanuba-puppy-start-12-kg.html?partner=2069 ale już mam normalne puppy medium, więc nie zamawiałam ;-) Quote
MonikaKrzesniewska Posted March 18, 2021 Posted March 18, 2021 Witajcie , pierwszy raz mam miot -bokser suka po cesarce bez mleka, karmimy od pierwszych dni z niezłymi ekscesami. Karmiłam mlekiem RC. Od 4 tyg zaczęliśmy starter -wiem pozno ( każdy co innego mówił ) Jak przejść do normalnego karmienia ? Połowa maluchów pięknie je namoczoną karmę a 2 pozostaje oponują i muszę dac mleko z butelki bo z miski nie chcą. Czy mam po troszku przeplatać z mlekiem czy mleko odstawić ? help Quote
Recommended Posts