PORANEK Posted December 26, 2009 Posted December 26, 2009 Witam,mam 5-cio miesiecznego mieszanca /owczarka niemieckiego i ...???/ Kazan, bo tak ma na imie jest juz sporym psem, waga tez jest juz dosc duza, wazy ponad 30kg. Mam go od czasu jak skonczyl 3-tyg - rozwija sie prawidlowo,ale martwi mnie to, ze ma tylko jedno jadro, drugie nie chce zejsc!!! Prosze o porade, czy czekac jeszcze spokojnie /tak radzi weterynarz/ czy jednak zaczac w jakis sposob dzialac, obawiam sie o negatywne skutki tej sytuacji!!! Quote
Joan od Wolanda Posted December 26, 2009 Posted December 26, 2009 Weterynarz dobrze radzi. Czasem zdarza się, że psom schodzą jąderka, kiedy już wszyscy postawią przysłowiowy "krzyżyk"... Wiem też, że są jakieś sposoby (nie zawsze skuteczne) na sprowadzenie jąderka, ale nie znam szczegółów , bo nigdy nie miałam takiego problemu. Jedno jest pewne, niczego nie musisz robić w pośpiechu... Bywa, że jąderko, które nie zeszło rakowacieje, ale nie dzieje się to nagle. Wyciąć zawsze zdążysz. Quote
PORANEK Posted December 26, 2009 Author Posted December 26, 2009 Dziekuje za odpowiedz, troszke sie uspokoilam - poczekam Pozdrawiam Quote
Beamic Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Zgadzam sie. Zdecydowanie czekac!!!! Ponoc jest szansa na to ze jadro schodzi bardzo pozno, a zwlaszcza u duzch psow, bo te dojrzewaja pozniej. Moj Max (owczarek niemiecki, prawie dwu letni) zostal niestesty wykastrowany dwa miesiace temu. Jednak czekalismy mozna powiedziec do ostatniej chwili. Weterynarz powiedzial ze "zagubione jajeczka" nalezy wyciac nie pozniej niz przed 3 rokiem zycia psa. Jezeli sie tego nie zrobi to moga one byc przyczyna wielu problemow zdrowotnych. Rak, problemy z sercem. Gdzies na forum dogomanii przeczytalam ze sa jakies domowe sposoby na to. Masowanie czy cos takego. Nie bardzo pamietam. Poszukaj i nie martw sie. Jedno jadro to nie koniec swiata. Ja kilka dni przed operacja Maxa tez panikowalam ale wszystko skonczylo sie bardzo dobrze. Zycze powodzenia i pozdrawiam Beata z Maxiem Quote
PORANEK Posted January 3, 2010 Author Posted January 3, 2010 Moze jestem przewrazliwiona, brak jaderka i siusianie - jak panienka,faktycznie ...... ma dopiero 5-miesiecy! Moj poprzedni owczarek ktory odszedl w zeszlym roku takich problemow nie mial, do 13-go roku zycia a potem .....rok walki o jego zycie i moze dlatego te obawy. Dziekuje serdecznie i pozdrawiam Quote
Martens Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 W tym wieku to jeszcze akurat normalne, że nie podnosi nogi ;) Quote
Recommended Posts