Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie, mam 3-letnią jamniczkę, która łysieje na łebku przy uszach. Nie ma zmian skórnych, nie drapie się, ale sierść jej się bardzo przerzedziła w tym miejscu a poza tymi miejscami jest piękna, lśniąca, aksamitna w dotyku. Dostaje biały ser, czasem rybkę, mięso surowe i gotowane z ryżem i warzywami. No i dość często troche suchej karmy do pochrupania. Znajomy wet sugerował, że te problemy to od kurczaka, bo chodowlane kurczaki dostaja antybiotyki w karmie, które wywołuja takie efekty. WIęc od ponad pół roku nie daję jej wogóle drobiu ale nie ma żadnej poprawy. Czy ktoś z Was miał podobne problemy ze swoim czworonogiem?

Posted

A czy to faktycznie musi byc tylko uczulenie na zywnosc??? Moze na cos innego np z otoczenia? Skro nie bylo badan - tak jak doradzaja inni - zrob je. Pomysl o zmianie karmy - dla alergikow - na rynku jest ich cale mnostwo.

Posted

Zgadzam się z przedmówczyniami. Zrób testy, bo to moga być nie tylko uczulenia na pokarm. I napisz jaką karmę używasz, może to jej słaby skład i brak ważnych składników powoduje to łysienie?

Posted

tak jak pisałam w pierwszym poście oprócz białego sera, jajka, rybki, mięsa surowego i gotowanego z ryżem i warzywami daję jej do pochrupania suchy pokarm. Jadła m.in. Purinę, Eukanubę, Royala, Hillsa, Nutrę. Po żadnej z nich nie było jakiś dodatkowych reakcji. Ale ja te karmy często zmieniam mojej suni. Idę do sklepu i kupuję 40-60 dag i jak zjada to kupuję jakąś inną (bo co sklep i co właściciel psiaka to inna teoria dotycząca żywienia i jakości karmy)

Posted

Takie karmienie psa ciągle inną karmą też może być przyczyną tej alergii i przy takim żywieniu trudniej jest ustalić alergen. Proponuje albo zostać przy jednej karmie,a jezeli chcesz różnymi to je mieszaj lub zmieniaj co dłuższy okres.

Posted

A czy podajesz jej jakieś dodatkowe preperaty witaminowe?
Najlepiej tak jak radzą inni zrób badania krwi i testy i dobrze pooglądaj suczkę czy poza miejscami, które wymieniłaś nie dzieje się coś dziwnego, np. na brzuszku, w pachwinach, na łapkach i szyi. Równie dobrze jak alergia może to być jakiś pasożyt :roll: