Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 327
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Frotka']nani ni - byłoby wspaniale. Mogę ją przywieźć do Warszawy. Z tym nie ma problemu. Bardzo zależy mi na tym, żeby dobrze trafiła. Czy uprzedziłaś siostrę, że ona jest łagodna ale nieufna (bardzo nieufna)?

Co do tatuażu - wątpię, żeby miała tatuaż, wtedy by ją sprzedawali a nie wyrzucali. Ona błąka się już prawie dwa lata.

" class="ipsImage" alt="">

Super, ze mozesz ja przywiezc!
Co do charakteru PONa, to moja siostra zna moja PONke na wylot i wie,
na co sie pisze.
PON, ktory raz stracil zaufanie do ludzi (wybranych,bo do obcych to wszystkie sa nieufne) bedzie potrzebowal miesiecy, albo i lat zeby je odzyskac :-(
Ta sunia na pewno tez nie bedzie wdzieczna za ratunek i pomoc
i mysle, ze przyparta do muru moze sie wsciec i ugryzc.
PONy czesto sa spokojne, ale jak sie je do czegos by chcialo sila
zmusic :shake:

Na pw wysle Ci namiary na siostre- najlepiej umow sie z nia co, kiedy i jak ;)

Mialabym wielka prosbe- jak uda Wam sie ja zlapac- to moze udaloby Wam sie zrobic jej ladne, duze zdjecie bokiem przed ogoleniem na lyso
( ciekawa jestem jej umaszczenia) i wyslac mi na maila?
I moze przy goleniu udaloby Wam sie zostawic jej troche wlosow na grzywce ( taka zaslonke) i brodzie,
- calkiem ostrzyzony PON bedzie wygladal pinczer sredni- nikt nie uwierzy :p
No i odwieczna zasada- PONa sie lapie na zarcie!;)

Pozdrowienia,
paulina

Posted

Dodzwoniłam się! Dziękuję. Wygląda na to, że Ponka zdobyła dom tymczasowy u Siostry nani ni.

Trochę się boję jak to bedzie - czy nie będzie sikać w domu, czy nie zrobi się agresywna, czy nauczy się chodzić na smyczy, czy nie będzie wyła itd... Wszystko się okaże w czasie tego wstępnego pobytu w domu w Zakopanem. Będę na bieżąco informować.

Posted

Za daleko. Kluszkowice są jakieś 3 godziny drogi z Gubałówki i tyle samo z Krakowa. Jeżeli ktoś go podwiezie do Krakowa to załatwię mu dobry dom tymczasowy, ale najpierw musze pozbyć się Ponki. Może ktoś będzie jechał na trasie Kluszkowice - Kraków. Ja nie mam samochodu, jestem zdana na uprzejmość innych osób i nie mogę tej uprzejmowści nadużywać.

Posted

Frotka napisał(a):
Dodzwoniłam się! Dziękuję. Wygląda na to, że Ponka zdobyła dom tymczasowy u Siostry nani ni.

Trochę się boję jak to bedzie - czy nie będzie sikać w domu, czy nie zrobi się agresywna, czy nauczy się chodzić na smyczy, czy nie będzie wyła itd... Wszystko się okaże w czasie tego wstępnego pobytu w domu w Zakopanem. Będę na bieżąco informować.

Jaka by nie byla- poradzimy sobie z tym wspolnie z siostra.
PONy szybko sie ucza, wiec i nauka czystosci nie bedzie trudna.
Na smyczy- raczej wiekszosc PONow ciagnie i nie lubi chodzic ale majac juz zaufanie do "swojego" czlowieka nie oddala sie od niego.
Nie przestraszcie sie, jesli bedzie sprawiala wrazenie "dzikiego" psa-
to bedzie raczej znaczylo, ze ma prawdziwy PONi charakter.
( dla przykladu moja PONka, wychowana od dziecinstwa w kontakcie z wieloma obcymi- chodzi z nami do pracy- nie pozwoli sie dotknac ani nie podejdzie do ZADNEGO obcego czlowieka, a do znajomych bardzo wybiorczo i tylko na wyrazne powitanie z ich strony)
Dla PONa liczy sie tylko rodzina, a jak jej nie ma, to nikt sie nie liczy.

Martwie sie tylko, jak Wam sie uda ja zlapac- pewnie diabel w nia wstapi :diabloti:

Posted

Masz rację - jest bardzo dostojna i niezależna. Jej byt zależy od ludzi, ale nie dziękuję jak inne psy, nie podlizuje się, przychodzi kiedy chce, odchodzi kiedy chce, czasem reaguje na imię (MOP), a jak jej się coś nie podoba demonstracyjnie odwraca się tyłem.

Posted

Frotka napisał(a):
Masz rację - jest bardzo dostojna i niezależna. Jej byt zależy od ludzi, ale nie dziękuję jak inne psy, nie podlizuje się, przychodzi kiedy chce, odchodzi kiedy chce, czasem reaguje na imię (MOP), a jak jej się coś nie podoba demonstracyjnie odwraca się tyłem.
^

Prawdziwy PON! Wyprowadzic takiego psa na prosta to dopiero radosc!
Wiele psow widzac szanse na dom przymila sie i lasi ( jednego mialam nawet ostatnio, ktory sobie wykoncypowal, ze pozbedzie sie najlepiej jeszcze mojej suki z domu, zeby mnie miec tylko dla siebie)- ale jak PON obdarzy cie zaufaniem, to to jest osiagniecie!

Posted

Świetnie ! :thumbs: Nani ni i jej siostra, to wspaniałe, odpowiedzialne dziewczyny, z wielkim sercem dla zwierząt. A u ich mamy jest nasza Jeżówka, maleńka suczka z norki jeżowej.
Frotko trzymam kciuki, aby udało ci się sunię złapać :kciuki: , bo to może być trudne. A może podać jej Sedalin, który powoduje zwiotczenie mięśni i będzie trochę oszołomiona. Tylko jest ryzyko,że jak po podaniu zdoła uciec, to może się za bardzo wychłodzić.

Posted

Gdyby się nie udało w inny sposób to użyję Sedalinu. Ona nie ucieka daleko, nie będę jej gonić, powinna zasnąć w odległości kilku metrów ode mnie. Dzisiaj ją widziałam, ale jej nie łapałam. Wszystko opiszę w nowym wątku "Zakopane - tragiczna sytuacja" . Narazie wklejam fotki z dzisiejszego spaceru Mopa z Maciusiem.

Posted

Frotka napisał(a):
Wszystko opiszę w nowym wątku "Zakopane - tragiczna sytuacja"

aaa znowu nowy wątek? czemu nie tutaj??? trzymam :kciuki: żeby się udało jak najszybciej - znowu idą te okropne mrozy :shake:

Posted

Zrobię nowy wątek, bo nie chcę zaśmiecać wątku Ponki. Nie martw się. Nasz Ponka to wielki twardziel. Jej mrozy niestraszne. W czasie ostatnich mrozów u Ponki na Gubałówce było -32 stopnie. Z wszystkich bezdomnych, gubałówkowych psów tylko ona wychodziła z nory. Ona juz tam mieszka drugą zimę. Mrozy nie sa dla niej najgorsze, najgorsze są te dredy...

Posted

piękna jest - masakra będzie z tymi dredami - jak wycinałam olkuskiemu Dredziowi to miałam pęcherze na dłoniach :shake: i w końcu wzięłam go do weta na golenie - ale z tego co widzę to ona ma dużo filców ale chyba mniejsze bo om miał jedną wielką skorupę zbitą :shake: