MammaM Posted December 23, 2009 Posted December 23, 2009 Mam ogromny problem z moją terierowatą kundelką. Dwa lata temu zabraliśmy ją z schroniska pomimo tego, że już tam mnie dziabnęła. Weterynarz w schronisku zapewniała nas wówczas, że to z nerwów i że w domu się uspokoi. Podobno pies był wcześniej trzymany sam od szczeniaka na działce. Na początku problem był ze wszystkim: od utrzymania czystości począwszy, na zniszczeniach skończywszy. O ile udało się nam nauczyć jej spania u siebie, utrzymania czystości itd., to niestety nadal pozostał problem agresji wobec ludzi i zwierząt. Po roku tego stanu zdecydowaliśmy, że nie potrafimy sobie z tym poradzić i poszliśmy z nią na szkolenie. I właśnie.... Pojawiła się lekka poprawa (tzn przestała się stawiać do domowników i naszych gości ), ale spowodowana nie szkoleniem, ale moim "odmiennym stanem". Kiedy urodziła się Mała Szczotka przy niej zachowywała się jak psia niania. Problemem było i jest każde wyjście z domu... Na widok innego psa Szczotka dostaje istnej furii , z sąsiadami jest niestety podobnie.... A od kilku dni jest znowu gorzej, ostatnio zdarzyło jej się nawet mnie ugrzyźć...Na szkoleniu uczono nas, że za gryzienie jest lanie, ale mam wrażenie, że nie tędy droga. I tu jest pies pogrzebany... Mam w domu roczne dziecko i psa któremu odbija. Niewiem co robić. Nie chce jej oddawać, ale nie mogę pozwolić na to, by była zagrożeniem dla mojej córeczki i jeśli nie znajdę na nią sposobu to niestety będę musiała ją oddać, ale to absolutna ostateczność. Może ktoś miał podobny problem z psem po schronisku. Pomóżcie!!! Quote
Phate Posted December 24, 2009 Posted December 24, 2009 Weź zrezygnuj z tego szkolenia, bo Ci fachofcy od siedmiu psa Ci na amen zepsują. Szkolenie pozytywne, tylko takich szkolen szukaj, zadnych staromodnych wynalazków. http://www.youtube.com/user/Jacol123 Popatrz na metody tego tresera, jest po prostu boski w kontaktach ze zwierzętami. Obejrzyj sobie zwłaszcza film o Bono, bo sytuacja jest jak u ciebie, chory szkoleniowiec i pies psychol ;p Quote
Greven Posted December 24, 2009 Posted December 24, 2009 Piszesz, że Szczotka w stosunku do dziecka zachowuje się, jak "niania". Czy masz jakieś obawy, że może córci zrobić coś złego? To, że gryzie Ciebie, albo sąsiadów przecież nie świadczy o tym, że dziabnie dziecko... Daj sobie spokój ze szkoleniem, gdzie ktoś Ci każe bić psa. To jest nie tylko niehumanitarne - to jest po prostu niebezpieczne. Zrobisz z psa wrak psychiczny, pozornie agresja będzie stłumiona, ale może eksplodować w najmniej spodziewanym momencie. Wg mnie w Twojej sytuacji najsensowniejszym rozwiązaniem jest zaproszenie do domu na kilka sesji ROZSĄDNEGO behawiorysty. Popatrzy "świeżym okiem" na psa, na jego relacje z domownikami, obcymi, z dzieckiem. Ustali plan postępowania, zasugeruje co robicie źle, powie co jest ok i jakie zachowania powinniście wzmacniać. Napisz skąd jesteś, to może ktoś z dogomaniaków doradzi Ci jakiegoś specjalistę z okolicy. Quote
MammaM Posted December 26, 2009 Author Posted December 26, 2009 Jestem z Krakowa. A to całe szkolenie przerwałam po 3 miesiącach. Quote
karjo2 Posted December 26, 2009 Posted December 26, 2009 Not akurat niezly szkoleniowiec moze sie trafic. Odezwij sie do Puli z forum, pewnie zaproponuje http://www.tresura.com/index.php?cat=treser&id=2 U kogo bylas na tym "szkoleniu"? Na tym etapie nikt rozsadny sie nie odwazy podsuwac rozwiazan online, na podstawie dosc ograniczonego opisu. Powodzenia! Quote
MammaM Posted December 27, 2009 Author Posted December 27, 2009 Szkoła do której chodziliśmy nazywała się Psia Eskadra. Quote
agnest Posted December 27, 2009 Posted December 27, 2009 Przeczytałam i cieszę się z jednego, że chcesz rozwiązać problem a nie pozbyć się go. W Krakowie jest szkoła Alteri która układa psy pozytywnie. Instruktorzy proponują indywidualne konsultacje. Może to też jest jakieś rozwiązanie. Ale tak jak pisze Karjo2 za dużo nie można powiedzieć po opisie wirtualnym, wręcz można coś źle ocenić i jeszcze pogłębić istniejący problem. Szczególnie że jest dzidzia. Mam nadzieje że problem jest do rozwiązania. Pozdrawiam. Quote
puli Posted December 27, 2009 Posted December 27, 2009 karjo2 napisał(a):Not akurat niezly szkoleniowiec moze sie trafic. Odezwij sie do Puli z forum, pewnie zaproponuje http://www.tresura.com/index.php?cat=treser&id=2 Możesz zarabiac wróżeniem. :roflt: Własnie przed godziną napisałam do MammaM na innym forum :lol: Quote
MammaM Posted December 27, 2009 Author Posted December 27, 2009 Tak, tak wielkie dzięki zadzwonie jutro , bo tak w niedziele nie będę zawracać głowy. Quote
Recommended Posts