Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Laura1108 napisał(a):
A teraz jeszcze proszę moda o wykasowanie jednego postu .

Cholerne nowe Dogo .

Lepiej nie proś. Bo jak się zjawi mod to dostaniesz punkty karne za spam.... ;)

Czekamy na wyniki.

Posted

Skoro ma jedne jądro, to może mieć problemy hormonalne. Ale skoro wasz weterynarz powiedział, że on ma 8 lat, to chyba nie warto tej kastracji robić. Takie jest moje zdanie. Nie słyszałam jeszcze o takim przypadku, aby zwierzę kastrować powyżej 2-3 roku życia. A z tym okiem mówiłam, że to nic groźnego, ale pan okulista za konsultację widzę, że się wysoko ceni, bo aż 50 zł. Phi!

Posted

Kastracja jest wskazana ze względu na wnętrostwo. Staszek zrobi się może spokojniejszy do innych psów. Wiadomo przecież że jajko powinno być na wierzchu jeśli jest w środku to jest przegrzane i może to powodować nerwowość psa

Posted

[quote name='salo']Mój pies też ma ten sam problem i ma 5-6 lat. I żyje. Ale miał ponad 2 lata gdy go znaleźliśmy i wet nie kazał go kastrować.
Z pewnoscią nie jest to zagrożenia życia ale zdrowia zarówno fizycznego jak i psychicznego

Posted

[quote name='salo']Przepraszam, psy kastruje się w wieku 7-12 miesięcy.

salo - u mnie w schronisku gdy jest taka potrzeba psa kastruje się niezależnie od wieku - i nawet muszę powiedzieć że psiaki kastrowane mają głównie więcej niż 4-5 lat ...

Posted

U nas w schronisku kastruje się wszystkie psiaki. z wyjatkiem stanu zdrowia, jeśli nie pozwala, albo wieku, ale to wiek faktycznie musi być zaawansowany. Powyżej 10.

Posted

Wykastrowałam swojego nowofundlanda kiedy miał półtora roku. Wcześniej nie mozna było, żeby zakończył w pełni wzrost. Jednym z powodów kastracji był fakt, że miał jedno jądro w jamie brzusznej. Konsultowałam sie z kilkoma weta i wszyscy uważali, że ono będzie rakowacieć. Proponowali rózne rozwiązania - coroczne kontrole USG czy z jądrem się nic nie dzieje, lub od razu kastrację i usunięcie obu jąder. Zdecydowałam sie na to drugi.

Jesli są jakieś ograniczenia wieku odnośnie kastracji, to jedynie - zależnie od rasy - by nie robić tego zbyt wcześnie. Im wiekszy pies, tym większe ryzyko, że za wczesna kastracja spowoduje zaburzenia wzrostu.

Posted

Mój pies był wnętrem. Wielu nieodpowiedzialnych lekarzy mówiło, że nie zagraża to Jego życiu. Na szczęście trafiłam na dobrego wet, który od razu powiedział - usunąć. Wszystko, co znajduje się wewnatrz organizmu w miejscu do tego nie przeznaczonym może w przyszłości stać się nowotworem.

Ponadto nie po walczymy z bezdomnością psów, aby ich nie kastrować gdy mamy do tego warunki.

Wiek Staszka to około 5 lat. Wyciągnęłyśmy średnią :) dla psa to lepiej hehe :)

Co do oka - jestem nauczona WSZYSTKO sprawdzać. Tym bardziej, że to ja jestem odpowiedzialan za psa i za Jego adopcję. Wizyta była konieczna, chociażby do tego, aby sprawdzić czy oka nie należy amputować oraz czy drugie nie jest zagrożone.
Każdy psiak, który jest pod moją opieka ma wykonywane również badania krwi. Wyjątkiem był Dżokuś, który w DT był tylko 2 tygodnie :)

Psa do adopcji mogę oddać TYLKO po sprawdzeniu wszystkich rzeczy, które mnie niepokoją.

Posted

moj pies ma 13 lat i za miesiac bedzie kastrowany jestem wsciekla na siebie za moj brak wiedzy ze nie kastrowane psy czesciej choruja.. zaluje ze wczesniej tego nie zrobilam np przy okazji usuwania śledziony z nowotworem..Moj pies ma: 10 torbieli przy prostacie, prostata wielkosc 40-45 mm czyli taka jak u mężczyzny, guzki hormonalne odbytu.. Jego wiek to nie przeszkoda do kastracji i w kazdym wieku mozna psa kastrowac. Oczywiscie im starszy tym wiecej badan przed kastracja powinien przejsc przede wszystkim rtg klatki, badanie krwi i badanie osluchowe...

Posted

ciotki, przepraszam ze zaniedbalam wątki, ale mamy tyle kłopotów psich ze chodzim po ścianach.
Ja z innej beczki, bo wiem ze wiecie a ja wykasowałam subskrybcję - jak Stefan z budowy?

I jak się mieszka Staszkowi ? Ktoś się nim w ogole interesuje?

Posted

Kurcze nasz schron nawet staruszki bierze na kastracje i sterylki. Chyba zeby choroba nei pozwalała.

A nie rozumiem za bardzo skad te dyskuscje o kastracji. Czy w przypadku "ukrytego" jajka Stacha są jakieś przeciwskazania? Można to po konsultować u wielu wetów przecież. Ja bede w poniedziałek u jednego to sie popytam co sadzi o tym

Posted

Ukryte jądro jest wskazaniem do kastracji jak najwcześniejszej, bo - jak tu już pisały dziewczyny - ukryte w jamie ciała, w temperaturze za wysokiej - na ogół nowotworzy i wpływa na nadpobudliwość.
Myślałam, że każdy wet to wie ...

Posted

Nie powinno się pozostawiać jądra niezstąpionego, jeśli chlopcu jądro nie zstąpi jest chirurgicznie wprowadzane u kilkulatka. Z psami tak samo, też nie powinny funkcjonować z ukrytym jądrem. Bardzo dobrze, że Staszek będzie wykastrowany

Posted

mój Roman miał schowane jajko a określony jest na 12-14 lat - i tak go kastrowałam ,bo chciał się kochać z wszystkim co popadnie jak go przygarnełam ze schronu. był nadpobudliwy i widac bylo,ze hormony zawracjają mu głowę.
A teraz jest spokój a Roman cały i zdrowy i bez jajka ktore mogło stać się rakiem
Polecam ;)

Posted

[quote name='idusiek']ciotki, przepraszam ze zaniedbalam wątki, ale mamy tyle kłopotów psich ze chodzim po ścianach.
Ja z innej beczki, bo wiem ze wiecie a ja wykasowałam subskrybcję - jak Stefan z budowy?

I jak się mieszka Staszkowi ? Ktoś się nim w ogole interesuje?

Cioteczko a co to za pytanie?? Ja sie Nim interesuje stale :mad: