Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

PRZEMIESZCZANIE W CELACH NIEHANDLOWYCH ZWIERZĄT DOMOWYCH TOWARZYSZĄCYCH PODRÓŻNYM

Od 1 października 2004 r., w zakresie przemieszczania w celach niehandlowych zwierząt domowych towarzyszących podróżnym, obowiązują przepisy rozporządzenia (WE)
Nr 998/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 26 maja 2003 r. w sprawie wymogów dotyczących zdrowia zwierząt, stosowanych do przemieszczania zwierząt domowych
o charakterze niehandlowym i zmieniającego Dyrektywę Rady 92/65/EWG.
Krajowe przepisy w tym zakresie zostały wprowadzone ustawą z dnia 7 stycznia 2005 r.
o zmianie ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 69 poz. 625 z późn. zm.). Wymagania weterynaryjne przy przemieszczaniu w celach niehandlowych zwierząt domowych towarzyszących podróżnym oraz zasady identyfikacji tych zwierząt zostały zawarte w Rozdziale 4a
powyższej ustawy.

UWAGA!!! Jeżeli przemieszczane zwierzę towarzyszące (pies, kot, fretka) jest identyfikowane za pomocą mikroczipu – w przypadku gdy zastosowany mikroczip nie spełnia wymogów Normy ISO 11 784 lub aneksu A do Normy ISO 11 785, właściciel zwierzęcia lub osoba odpowiedzialna za zwierzę w trakcie przemieszczania, musi zapewnić możliwość odczytania numeru identyfikacyjnego zwierzęcia podczas kontroli, tj. musi dysponować odpowiednim czytnikiem.

UWAGA !!!

W przypadku stwierdzenia podczas kontroli, iż zwierzę towarzyszące nie spełnia wymagań zawartych w rozporządzeniu (WE) Nr 998/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 26 maja 2003r. w sprawie wymogów dotyczących zdrowia zwierząt, stosowanych do przemieszczania zwierząt domowych o charakterze niehandlowym i zmieniającego Dyrektywę Rady 92/65/EWG, kompetentne władze państwa członkowskiego w porozumieniu
z urzędowym lekarzem weterynarii podejmują decyzję o:
a. zawróceniu zwierzęcia do państwa pochodzenia;
b. izolowaniu zwierzęcia pod urzędową kontrolą do czasu, aż zwierze będzie spełniać wymagania zawarte w rozporządzeniu, na koszt właściciela lub osoby za nie odpowiedzialnej, lub;
c. w ostateczności o uśpieniu zwierzęcia bez rekompensaty finansowej, jeżeli niemożliwa jest izolacja zwierzęcia lub jego zawrócenie do kraju pochodzenia

Przepisy obowiązujące przy przemieszczaniu w celach niehandlowych zwierząt domowych towarzyszących podróżnym z Polski do państw członkowskich UE:

Przepisy obowiązujące przy przemieszczaniu zwierząt towarzyszących (psów, kotów i fretek) w celach niekomercyjnych z państw Unii Europejskiej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:

Przepisy obowiązujące przy przemieszczaniu zwierząt towarzyszących (psów, kotów i fretek) w celach niekomercyjnych z państw trzecich na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:

Przepisy obowiązujące przy przemieszczaniu zwierząt towarzyszących (psów, kotów i fretek) w celach niekomercyjnych z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej do państw trzecich:

Akty prawne UE

Kiedy chcesz ze swoim psem lub kotem wyjechać do innych krajów Uni Europejskiej

• 2 weeks later...
Posted

Witam to mój pierwszy i mam nadzieję nie ostatni post na Dogomani :cool3: moje pytanie jakie dokumenty potrzebne są aby spokojnie zabrać ze sobą psa do kraju nie należącego do Unii??? :oops:

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

Rico-jeżeli pies ma kopiowany ogon albo uszy,to się dowiedz w ambasadzie czy go w ogóle wpuszczą
Tanitka-książeczka zdrowia+wścieklizna,ewent.chip+paszport+wścieklizna
Papierek od powiatowego wet.potrzebny może być tam i dla naszych celników przy powrocie

Posted

Tanitka,byłam z psem na wyst. we Lwowie.W konsulacie mi powiedzieli,że trzeba chip,tylko,że tam nikt nie wie nawet jak czytnik wygląda.Miałam od powiatowego wet.papierek,tyle,że na wystawie i tak nikt na niego nie popatrzył,tylko wszystkich skasowali równo za "badanie wet"(wet siedział za ladą i psów nie widział).To była mała kwota,ale jednak.A papierek od powiat.wet.najważniejszy jest przy powrocie,bo psy spoza Unii muszą mieć badania na przeciwciała i jak pogubisz psie papierki to spędzisz z pół roku na Ukrainie

• 9 months later...
Posted

[quote name='Rico']do Szwajcarii :)

Zasady obowiązujące przy przemieszczaniu psów i kotów na terytorium Szwajcarii:

Psy i koty pochodzące z państw, w których wścieklizna występuje endemicznie na terenach zurbanizowanych (w tym Polska) mogą być wprowadzane na terytorium Szwajcarii po uzyskaniu zezwolenia Federalnego Biura Weterynaryjnego w Szwajcarii.

· Zwierzęta muszą być zaszczepione przeciwko wściekliźnie zgodnie z obowiązującym prawem powinny być czytelnie zidentyfikowane (tatuaż lub microchip). Konieczne jest także wykonanie badania w kierunku efektywności szczepienia przeciwko wściekliźnie. Próbki krwi do badania muszą być pobrane od zwierzęcia nie wcześniej niż 30 dni po szczepieniu na wściekliznę i nie później niż 3 miesiące przed planowanym wjazdem na teren Szwajcarii. Miano przeciwciał neutralizujących w badanej surowicy nie może być niższe niż 0,5 IE/ml.
· Młode zwierzęta, które nie mogą spełnić powyższych warunków przed osiągnięciem
7 miesiąca życia, w odniesieniu do szczepienia w kierunku wścieklizny przed ukończeniem przez zwierzę 3 miesiąca życia, nie będą rozpoznawane.
· Zwierzęta będą poddane weterynaryjnej kontroli granicznej, a w przypadku niespełniania przez zwierzę wymaganych warunków przywozowych, zostaną zawrócone do kraju pochodzenia.

Wnioski o wydanie zezwolenia na przywóz psów lub kotów na terytorium Szwajcarii powinny zostać przesłane nie później niż 3 tygodnie przed planowanych wwozem zwierzęcia za pośrednictwem faxu pod numer: 0041 (0)31 323 85 22 lub drogą elektroniczną – e-mail: import.export@bvet.admin.ch lub na adres Federalnego Biura Weterynarii, BVET/OVF/UFV/FVO Schwarzenburgstrasse 161, CH-3003 Berne.

Szwajcaria nie przyjmuje na swoje terytorium psów, u których dokonano korekty uszu lub ogona. Wyjątek stanowią psy, będące własnością osób spoza Szwajcarii, przyjeżdżających na urlop do tego kraju lub psy przywiezione w związku z przeprowadzką właściciela do Szwajcarii.

12.2003, Federalne Biuro Weterynaryjne

BVET/OVF/UFV/FVO
Schwarzenburgstr. 161
CH-3003 Berne
! +41(0)31 323 85 24 / Fax +41(0)31 323 85 22
e-mail: import.export@bvet.admin.ch
www.bvet.admin.ch

• 4 months later...
Posted

A jak wyglada sprawa zprowadzenia szczeniaka z Ukrainy do Polski? Jakie papierki itp maluch musi miec zebym go mogla spokojnie przywiezc do domku - ewentualnie gdzie sie moge dowiedziec co bedzie potrzebne

• 5 months later...
Posted

Psy i koty pochodzące z państw, w których wścieklizna występuje endemicznie na terenach zurbanizowanych (w tym Polska) mogą być wprowadzane na terytorium Szwajcarii po uzyskaniu zezwolenia Federalnego Biura Weterynaryjnego w Szwajcarii.

Dzieki za podanie szczegółowych namiarów :lol:. Moją wątpliwość budzi tylko to wydawanie zezwoleń. Ogólnie dla psów wwożonych z UE wystarczy chip/paszport/szczepienie. Z tego, co ja się doczytałam, to indywidualne zezwolenie konieczne jest tylko w przypadku niemożliwości zaszczepienia zwierzęcia w ciągu podawanych terminów. Bardzo mi zależy na wyjeździe z psem, dlatego tak szczegółowo drążę ten temat. Czy rzeczywiście indywidualne zezwolenie konieczne jest dla każdego psa? Będę wdzięczna za odpowiedź:lol:

Aśka

• 4 weeks later...
Posted

jakiei dokumenty i szczepienia potrzebne są aby wywieźć szczeniaka na Litwę ?
czy zmienia się coś w przepisach w związku z wejściem do strefy Schengen?

• 5 weeks later...
Posted

UTAAP napisał(a):
Niestety linki podane w pierwszym poscie tego tematu nie dzialaja :shake:

dokładnie :( a czy ktoś z Was orientuje się jak to jest gdyby psa wieźć do Izraela?

• 3 months later...
Posted

Czy orientuje się ktoś czy Słowacja, Węgry oraz Chorwacja wymaga jakiś dodatkowych zaświadczeń, szczepienia???Czy sa jakieś problemy z wjezieniem psa do tych państw w celach rekreacyjnych???

• 2 weeks later...
Posted

Nie wymagaja
Slowacja i Wegry sa w Uni i potrzebny jest paszport z aktualnym szczepieniem na wscieklizne i badaniem klinicznym. Chorwacja w Uni nie jest ale uznaje jej dokumenty i wpuszcza psy na podstawie paszportow unijnych.

A czy ktos wie jak jest z Tunezja ?? Jesli dobrze czytam, to zeby wrocic z Tunezji potrzebne jest okreslenie miana przeciwcial p/wsciekliznie. A co jest potrzebne, zeby do Tunezji wjechac??

• 4 weeks later...
Posted

9.06 ok g 11.00 wracałam z psem z ukrainy. Było chyba ze 30.st.C . ukraińska strona załatwiła sprawę w 20 min. , kazali jechać , bo żar z nieba się lał. Niestety na stronie polskiej już nie mogłam skorzystać z tego przywileju. W aucie było bardzo gorąco , ale nasi celnicy powiedzieli ,że pies to nie powód do szybszej odprawy pza kolejnością. polewaliśmy 75-cio kilogramowego mastifa wodą, kładliśmy mokre ręczniki na głowę psa , prosiliśmy o przyjście weterynarza - i nic... Powiedzieli ,że weterynarza nie ma /jechaliśmy 8 raz i zawsze był/? . ludzie głośno komentowali sytuację , wysiadł z samochdu Ukrainiec mówiąc , że jest weterynarzem - chciał nam pomóc - a celnicy???--nic. Walczyliśmy o odprawę przez blisko 2 godz. po czym celnik kazał wyjąć psa z samochodu i doprowadzić po gorącym asfalcie pod budynek , bo czytnik chipa jest na metrowym kablu!!
koszmar!!!
Moje pytanie brzmi - czy są przepisy regulujące odprawy celne poza kolejnością w przypadku przewozu żywych zwierząt? w UE do której podobno należymy?
Co z tymi ludźmi , czy oprócz przepisów nie ma w nich człowieczeństwa?
Przestrzegam przed pustotą celników na pzejści w Herbennem

Posted

Ask@ napisał(a):
Czy orientuje się ktoś czy Słowacja, Węgry oraz Chorwacja wymaga jakiś dodatkowych zaświadczeń, szczepienia???Czy sa jakieś problemy z wjezieniem psa do tych państw w celach rekreacyjnych???

Wczoraj wróciłam z Węgier PRZEZ Słowację,CECHY ANI NA GRANICY WęGIERSKIEJ NIKT MI NIE sprawdził PASZPORTU PRZY GRANICY NIKOGO NIE było:lol:

• 2 years later...
  • 3 weeks later...
Posted

Za 2 miesiące wyjezdzamy z naszym rodowodowym 7 mies papillonkiem do Szwajcarii, na dłuższy okres czasu bo do pracy.
Mały ma wszystkie szczeienia, pozostała jeszcze wścieklizna
posiada ksiażeczkę zdrowia, paszport, chip i tatuaż

Potrzebne bedzie jeszcze zaświadczenie od weta po miesiącu od szczepienia na wścieklizna na przeciwciała i coś jeszcze? Bo przyznam ze nieco gubię się w tych przepisach:roll: