Hawanka Posted September 22, 2010 Author Posted September 22, 2010 ann1 napisał(a):Super ten filmik, hawany piękne.Czy dobrze widziałam - jednego z dredami? Prasowane czy nie ale prezentują się fajnie.Tak aniu jeden jest w dretach super to wygląda sama na poczatku nie mogłam uwieżyć :D Quote
Monia85 Posted September 22, 2010 Posted September 22, 2010 Moja ma fale, ale faktycznie jak ją wyczeszę przed wyjściem na ring to włos się robi taki jak u tych hawanów zaprezentowanych na filmiku, ale co do objętości to jeszcze nam daleko. Marzę, aby Arabella miała taki włos. Choć tak naprawdę można hawana podziwiać w pełnej krasie jak będzie zblizac się do 3 lat. Ciekawe czy bedziemy miały choć cień szansy na światówce w Paryżu? Quote
ann1 Posted September 22, 2010 Posted September 22, 2010 Monia , twoja Arabellka ma bardzo ładny włos. Jest bardzo gęsty, lśniący i bardzo gładki w dotyku.Myślę że spokojnie możesz ją pokazać na światówce. Niczego jej nie brakuje. Nie porównuj jej z dorosłymi psami na filmie bo ona ma jeszcze dużo czasu i na pewno wyrośnie na pięknego hawana. Quote
ann1 Posted September 22, 2010 Posted September 22, 2010 Hawanko jak znajdziesz jeszcze takie fajne filmiki to zamieszczaj na dogo. Ja jakoś nie mam zapału do przeszukiwania internetu. Quote
Hawanka Posted September 22, 2010 Author Posted September 22, 2010 ann1 napisał(a):Hawanko jak znajdziesz jeszcze takie fajne filmiki to zamieszczaj na dogo. Ja jakoś nie mam zapału do przeszukiwania internetu. Napewno zamieszcze :) Filmik jest cudowny i jeszcze BARDZIEJ zakochałam sie w tych wspaniałych psiakach Hawańczyki Górą!!!!! Quote
Sabina02 Posted September 23, 2010 Posted September 23, 2010 Zobaczcie jakie psy ląduja w schroniskach!!! :angryy: (Ta sunia na szczescie znalazla dom.) Quote
Hawanka Posted September 23, 2010 Author Posted September 23, 2010 Sabina02 napisał(a):Zobaczcie jakie psy ląduja w schroniskach!!! :angryy: (Ta sunia na szczescie znalazla dom.) piekna psica :) rzeczywiscie krew człowieka zalewa jak widzi takie coś...Ehhhh Quote
Havany Posted September 23, 2010 Posted September 23, 2010 Po pierwsze - Monia, Arabella ma naprawdę super włos. Musisz się uzbroić w cierpliwość i poczekać aż trochę podrośnie a zobaczysz, że nie masz się czego wstydzić na zagranicznych wystawach. Jak byliśmy na wystawie w Warszawie, Karolina, która stale wystawia swoje psy w wielu krajach, mówiła, że Astor ma niezły włos a przecież Bella ma jeszcze lepszy. Po drugie - taki piesek jak ten na zdjęciu, ma olbrzymią szansę na adopcję, jest śliczny. Ja nadal apeluję do wszystkich tych, których nie stać na zakup pieska z rodowodem - nie dawajcie zarabiać pseudohodowlom. Weźcie psa ze schroniska a będziecie mieli przyjaciela jakiego nigdy nie mieliście. I wiem co piszę, sama mam takie. Nie ma wierniejszego psa od takiego, któremu uratowaliście życie. Quote
agastep Posted September 24, 2010 Posted September 24, 2010 Hawanka napisał(a):Mam Pytanie jaki rodzaj badania serca robi sie Hawańczykom ?? - w kierunku wad serca - w kierunku chorób nabytych serca + kardiomiopatii przerostowej (HCM) + kardiomiopatii rozstrzeniowej (DCM) + endokardiozy (CVD-MR) Hawanko, możesz zrobić wszystkie badania, jakie tylko są możliwe, Twoja wola. Zk nie stawia żadnych wymagań odnośnie badania rasy Hawańczyk (myślę, że to błąd) i nawet komuś, kto w ogóle nie bada swoich psów nie można zarzucić, że łamie jakieś przepisy. Ja informacje o tym, co zbadać znalazłam na stronach czeskich i węgierskich hodowców, więc zbadałam to co oni. I powiem szczerze nie mam pojęcia, czy za dużo, czy za mało. Quote
Hawanka Posted September 24, 2010 Author Posted September 24, 2010 agastep napisał(a):Hawanko, możesz zrobić wszystkie badania, jakie tylko są możliwe, Twoja wola. Zk nie stawia żadnych wymagań odnośnie badania rasy Hawańczyk (myślę, że to błąd) i nawet komuś, kto w ogóle nie bada swoich psów nie można zarzucić, że łamie jakieś przepisy. Ja informacje o tym, co zbadać znalazłam na stronach czeskich i węgierskich hodowców, więc zbadałam to co oni. I powiem szczerze nie mam pojęcia, czy za dużo, czy za mało.A jakie badania zrobiłaś Gumisiowi ???? Quote
Havany Posted September 24, 2010 Posted September 24, 2010 Jeśli chodzi o badanie serca to zdecydowanie polecam panią doktor Garncarz - zna się na psach jak mało kto w Polsce. Ja raz na rok robię echo serca. Myślę, że jeżeli coś przy takim badaniu okazuje się nie w porządku to pani doktor sama Ci powie, co jeszcze powinnaś zbadać. Przyjmuje na SGGW w Warszawie. Ja swoim psom zbadałam: serce (właśnie u dr Garncarz), stawy biodrowe, łokciowe oraz rzepki. I oczywiście co roku oczki u dr Garncarza + przynajmniej raz na rok pełna morfologia + kał na enzymy. Cały komplet badań może wydawać się drogi ale tak naprawdę to co roku robisz oczy i jeżeli jest coś niepokojącego, to również serce. Tak na marginesie - w większości innych krajów badania hawańczyków są obowiązkowe. Jeżeli nie dostarczysz do ZK wyników na PRA to nie możesz takich psów używać do dalszego rozrodu. Uważam, że w Polsce powinno być obowiązkowe badanie PRA i serca. Takie małe pieski często mają skłonność do tych chorób. Choć osobiście sądzę, że hawańczyki to wyjątkowo zdrowe psy ! Tfu, tfu - na psa urok, żeby nie zapeszyć. Quote
Hawanka Posted September 24, 2010 Author Posted September 24, 2010 Havany napisał(a):, stawy biodrowe, łokciowe oraz rzepki. I oczywiście co roku oczki u dr Garncarza + przynajmniej raz kał na enzymy. ć. czy te stawy łokcie i rzepki mozna zrobic za jedym zamachem i czy koniecznie pies musi byc na głupim jasiu...I ten kał badasz u veta? Quote
ann1 Posted September 25, 2010 Posted September 25, 2010 Ja robiłam prześwietlenia Lunce i nie podawaliśmy środków zwiotczających . Delikatnie została ułożona do zdjęcia , w niewygodnej jak dla psa pozycji na plecach , ale nie protestowała. Zdjęcie zrobiono bez najmniejszego problemu. Zakładam ,że ma tu znaczenie temperament psa. Quote
Havany Posted September 25, 2010 Posted September 25, 2010 Ja zrobiłam wszystkie badania podczas jednej wizyty - w SGGW umówiłam się na prześwietlenie na wszystko i na echo serca, a jednocześnie z dr Garncarzem na ten sam dzień na oczy. SGGW i gabinet jest dość blisko siebie. Kał oddaję do laboratorium i po południu mam wyniki. Oprócz enzymów badam oczywiście też na pasożyty bo nigdy nie podaję preparatów na odrobaczenie swoim psom, jeżeli nie ma takiej potrzeby. Oczywiście nie dotyczy to szczeniaczków, które muszą zostać odrobaczone. Zawsze warto zrobić takie badanie na pasożyty, kiedy do naszego domu, w którym jest już inny pies, przyjeżdża nowy. Quote
Hawanka Posted September 25, 2010 Author Posted September 25, 2010 ann1 napisał(a):Ja robiłam prześwietlenia Lunce i nie podawaliśmy środków zwiotczających . Delikatnie została ułożona do zdjęcia , w niewygodnej jak dla psa pozycji na plecach , ale nie protestowała. Zdjęcie zrobiono bez najmniejszego problemu. Zakładam ,że ma tu znaczenie temperament psa.Uspokoiłaś mnie ja tez by, wolała zeby pedro nie był na głupim jasiu :cool3:....Ciekawa jestem ile kosztuje kał na enzymy i czy to w kazdym laboratorium mozna zrobic ???i trzeba mówic ze to jest koopa psa :) Quote
Havany Posted September 25, 2010 Posted September 25, 2010 My za badanie na pasożyty i enzymy płacimy 25 zł. Nie wiem czy trzeba zgłaszać, że to od psa bo my mamy takie zwierzęce laboratorium. Najlepiej zapytaj swego weterynarza gdzie się z tym udać. Co do prześwietlenia - na SGGW podawali naszym psom tego jaśka ale jakos tak super. Psy szybko odpłynęły ale nie były zupełnie nieprzytomne i bardzo szybko zostały też wybudzone. Byliśmy zachwyceni bo przy dużych psach takich jak np. nasz mastino z usypianiem jest ogromny problem. Ostatnio podawaliśmy mu znieczulenie dla zwierzęcia o wadze 8 kg a i tak był problem z wybudzeniem - waży on 75 kg. I jest słodkim misiaczkiem, który uwielbia bawić się z naszymi maluszkami. Quote
Monia85 Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Dla zainteresowanych podaję kilka państwa, gdzie po zdobyciu jednego CAC'a (lub na podwójnen wystawie) można otrzymać ichni championat(możliwe, że o kilka państw się pokusimy:razz:): -AZERBEJDŻAN: Champion Azerbejdżanu- 2 CAC od dwóch różnych sędziów, jak pies jest championem wystarczy 1 CAC -BIAŁORUŚ: wnioski: 6 CAC od 4 sędziów lub 4 CAC od 3 sędziów (jeden z międzynarodowej) uwagi: jeśli ma CH Litwy, Łotwy, Rosji, Ukrainy wystarczy 1 CAC Młodzieżowy Champion: 3 CAJC od 2 sędziów (z międzynarodówki liczy się podwójnie, z championatu rasy potrójnie) -CYPR: 1 CAC otrzymany w klasie Championów -DANIA: wnioski: 3 CAC (1 duży) od 3 sędziów, a jeśli ma championa we własnym kraju to jeden uwagi: przypada jeden CAC na płeć, ostatni CAC powyżej 18 m-ca, w klasie championów nie ma CAC -ESTONIA: wnioski: 3 CAC okres: ostatni CAC powyżej 24 m-cy uwagi: championom wystarczy 1 CAC Dla ras pracujących wymagana próba pracy na takich zasadach jak przy interchampionacie Ch. Mł 3 CAJC (championom wystarczy 1) -FINLANDIA: wnioski: 3 CAC okres: ostatni CAC powyżej 24 m-cy uwagi: championom swoich krajów wystarczy 1 CAC -FRANCJA: zależy od rasy -GRUZJA: 3 cac lub 6 r.cac, jeśli pies jest championem wystarczy 1 cac należy się tylko dowiedzieć, czy dany kraj ma podpisaną umowę, ponieważ championaty niektórych krajów nie są honorowane informacja niesprawdzona - ponoć można zdobyć championat za 1 caciba z wystawy w tbilisi gruzji i azerbejdżanu - jeśli pies nie ma żadnego championatu - wystarczy 1 cacib zdobyty w przypadku gruzji w tbilisi, a w przypadku azerbejżanu w baku. raz do roku na wystawie caucasian winner, która odbywa się w gruzji lub w azerbejdżanie na jednej wystawie można zdobyć championatu obu krajów. prócz tytułu champion of georgia jest jeszcze tytuł champion of fcg, w przypadku azerbejdżanu - champion of azerbaijan i champion of kura. jak tłumaczyła mi namiętnie pani wystawiająca dyplomu championa - jeden to championat kraju, drugi to championat federacji. nie mam pojęcia na czym polega różnica, ale z tbilisi przywieźliśmy 4 championaty. tytuł caucasian winner przyznawany jest dla najlepszego psa i najlepszej sukui w rasie. -LUKSEMBURG: 2 CAC lub 1 CAC, jeśli jest Ch i wystawiany w Klasie Champ. -IZRAEL: wnioski: 3 CAC od dwóch sędziów uwagi: championom wystarczy 1 lokata w klasie chempionów -MOŁDAWIA: - Ch.- 2 CAC bądź Ch. innego kraju + CAC- Mł.Ch - 2 CAJC bądź Mł.Ch innego kraju + CAJC -NORWEGIA: 3 CAC od 3 sędziów w tym jeden "duży". Jeśli ma Ch. wystarczy CAC -ROSJA: - Ch = 6 CAC lub Ch. innego kraju + CAC - Mł.Ch. - 4 CAJC jeśli ma się Mł.Ch. wystarczy 1 CAJC. -SAN MARINO: Ch - 2 CAC Mł.Ch - 1 CAJC -SZWECJA: - Ch - 3 CAC, posiadającym Championat wystarczy 1 CAC. -UKRAINA: wnioski: 4 CAC (w tym przynajmniej jeden na na kijowskich wystawach) od 4 sędziów okres 1 rok. dodatkowe uwagi: dla psów zarejestrowanych w Rosji, Moldawii, Rumunii, Bułgarii, Estonii, na Litwie, Łotwie, Bialorusi jeśli ma championat we własnym kraju wystarczy 1 CAC (Polski nie dotyczy) lub 2 CAC otrzymane na kwietniowej wystawie w Kijowie CH Młodzieżowy : 3 CACJ (w tym przynajmniej 1 na wystawie międzynarodowej ) od 2 sędziów, można zamienić 1 CAC uzyskany do wieku 24 miesięcy na CACJ -BALTIC CHAMPION: champion Litwy, Łotwy i Estoni -NORDIC CHAMPION: Ch. Dani, Szwecji, Norwegii i Finlandii Więcej przydatnych informacji znalazłam na tej stronie (włącznie z adresami, jeśli ktoś chce zdobyć aktualne informacje itp...) http://www.gratiasuperis.com/Championaty.html Quote
Cezus80 Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 MOnia super rozpiska TYLKO trzeba dopisac że w niektórych tych krjach jest 1 CAC na płec ;) np DANIA i Łotwa to te gdzie byliśmy ;0 A z tą Łotwą to starsznie namieszałaś .... chyba na Championa potrzebne są 3 cac ( 1 na pleć ) odległośc 1 rok + 1 dzień / przynajmniej tak kiedys było . Quote
Monia85 Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Napisałam, że potrzebne trzy, ale można otrzymać po jednym (nie dotyczy Polski) jeśli się jest championem innego kraju np. Litwy, Estoni, Rosji itp...(kraje, które mają jakąś tam umowę podpisaną ze sobą). Napisałam o Łotwie. bo wiem, że kilka osób wystawia psy na Litwie i może zdobyć krótszą drogą ten Łotewski jak już dostaną CH. Litwy. Quote
Pilosus Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Monia85 napisał(a):Napisałam, że potrzebne trzy, ale można otrzymać po jednym (nie dotyczy Polski) jeśli się jest championem innego kraju np. Litwy, Estoni, Rosji itp...(kraje, które mają jakąś tam umowę podpisaną ze sobą). Napisałam o Łotwie. bo wiem, że kilka osób wystawia psy na Litwie i może zdobyć krótszą drogą ten Łotewski jak już dostaną CH. Litwy. Monia85, to nie tak, owszem kiedyś wystarczył jeden CAC na Łotwie, żeby zdobyć championat tego kraju, jeśli pies był już championem Litwy, Rosji itd oprócz Polski, niestety teraz musimy do nich jeździć tyle samo, co oni do nas, niezależnie czy jest championem Litwy czy nie. Czyli kierują się zasadą"jak wy dla nas, tak my dla was":evil_lol: Niedawno pisałam do nich, oni są gotowi podpisać kontrakt w każdej chwili, ale nasz prezes się nie zgadza, może należałoby pomyśleć, jakieś pisemko napisać, zebrać podpisy, bo w sumie związek chyba jest dla nas, a nie my dla związku? Jeden CAC wystarcza na Białorusi do zdobycia championatu tego kraju, oczywiście pod warunkiem, że jest championat innego kraju niż Polska. Quote
Hawanka Posted September 27, 2010 Author Posted September 27, 2010 Monia85 napisał(a):Dla zainteresowanych podaję kilka państwa, gdzie po zdobyciu jednego CAC'a (lub na podwójnen wystawie) można otrzymać ichni championat(możliwe, że o kilka państw się pokusimy:razz:): -Azerbejdżan Champion Azerbejdżanu- 2 CAC od dwóch różnych sędziów, jak pies jest championem wystarczy 1 CAC -CYPR: 1 CAC otrzymany w klasie Championów -DANIA wnioski: 3 CAC (1 duży) od 3 sędziów, a jeśli ma championa we własnym kraju to jeden uwagi: przypada jeden CAC na płeć, ostatni CAC powyżej 18 m-ca, w klasie championów nie ma CAC -ESTONIA wnioski: 3 CAC okres: ostatni CAC powyżej 24 m-cy uwagi: championom wystarczy 1 CAC Dla ras pracujących wymagana próba pracy na takich zasadach jak przy interchampionacie Ch. Mł 3 CAJC (championom wystarczy 1) -Finlandia wnioski: 3 CAC okres: ostatni CAC powyżej 24 m-cy uwagi: championom swoich krajów wystarczy 1 CAC -FRANCJA: zależy od rasy -Gruzja 3 cac lub 6 r.cac, jeśli pies jest championem wystarczy 1 cac należy się tylko dowiedzieć, czy dany kraj ma podpisaną umowę, ponieważ championaty niektórych krajów nie są honorowane informacja niesprawdzona - ponoć można zdobyć championat za 1 caciba z wystawy w tbilisi gruzji i azerbejdżanu - jeśli pies nie ma żadnego championatu - wystarczy 1 cacib zdobyty w przypadku gruzji w tbilisi, a w przypadku azerbejżanu w baku. raz do roku na wystawie caucasian winner, która odbywa się w gruzji lub w azerbejdżanie na jednej wystawie można zdobyć championatu obu krajów. prócz tytułu champion of georgia jest jeszcze tytuł champion of fcg, w przypadku azerbejdżanu - champion of azerbaijan i champion of kura. jak tłumaczyła mi namiętnie pani wystawiająca dyplomu championa - jeden to championat kraju, drugi to championat federacji. nie mam pojęcia na czym polega różnica, ale z tbilisi przywieźliśmy 4 championaty. tytuł caucasian winner przyznawany jest dla najlepszego psa i najlepszej sukui w rasie. -LUKSEMBURG: 2 CAC lub 1 CAC, jeśli jest Ch i wystawiany w Klasie Champ. -IZRAEL: wnioski: 3 CAC od dwóch sędziów uwagi: championom wystarczy 1 lokata w klasie chempionów -ŁOTWA: -Ch - 3 CAC - czas 1 rok i 1 dzień, jeeśli ma Ch wystarczy 1 CAC (nie dotyczy Ch.Pl, ale jak zdobędzie litewski to wystarczy jeden CAC) -Mł.Ch. 3 CAJC, jeśli ma Mł.Ch wystarczy 1 CAJC (nie dotyczy Mł.Ch.Pl, ale jak zdobędzie litewski to wystarczy jeden CAC) uwagi: przypada jeden CAC na płeć -MOŁDAWIA: - Ch.- 2 CAC bądź Ch. innego kraju + CAC- Mł.Ch - 2 CAJC bądź Mł.Ch innego kraju + CAJC -Norwegia 3 CAC od 3 sędziów w tym jeden "duży". Jeśli ma Ch. wystarczy CAC -Rosja - Ch = 6 CAC lub Ch. innego kraju + CAC - Mł.Ch. - 4 CAJC jeśli ma się Mł.Ch. wystarczy 1 CAJC. -San Marino Ch - 2 CAC Mł.Ch - 1 CAJC -Szwecja - Ch - 3 CAC, posiadającym Championat wystarczy 1 CAC. -Ukraina wnioski: 4 CAC (w tym przynajmniej jeden na na kijowskich wystawach) od 4 sędziów okres 1 rok. dodatkowe uwagi: dla psów zarejestrowanych w Rosji, Moldawii, Rumunii, Bułgarii, Estonii, na Litwie, Łotwie, Bialorusi jeśli ma championat we własnym kraju wystarczy 1 CAC (Polski nie dotyczy) lub 2 CAC otrzymane na kwietniowej wystawie w Kijowie CH Młodzieżowy : 3 CACJ (w tym przynajmniej 1 na wystawie międzynarodowej ) od 2 sędziów, można zamienić 1 CAC uzyskany do wieku 24 miesięcy na CACJ -BALTIC CHAMPION champion Litwy, Łotwy i Estoni -NORDIC CHAMPION Ch. Dani, Szwecji, Norwegii i Finlandii Więcej przydatnych informacji znalazłam na tej stronie (włącznie z adresami, jeśli ktoś chce zdobyć aktualne informacje itp...) http://www.gratiasuperis.com/Championaty.html Cenne Informacje :) Quote
Monia85 Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Dziękuję bardzo! Zaraz wszystko pozmieniam, a jesli chodzi o te podpisy to ja jestem jak najbardziej za. Czemu nie możemy zrobić tak jak inne kraje. Chyba, że nasz związek boi się, że starci zagranicznych wystawców, a ja uważam, że zyska, bo więcej osób bedzie chciało przyjechać do Polski mając świadomość, że może już po jednej wystawie zostać championem. Quote
Monia85 Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Teraz zadam pytanie z innej półki. Otóż chodzi mi o karmy. Będę kupować już trzeci worek i zastanawiam się czy nie kupić znów czegoś nowego. Do tej pory zjadła juz Hills'a, Acane, a teraz zastanawiam się na workiem Bozity lub Mera Dog. Stąd moje pytanie-czy ktoś już testował te karmy lub słyszał o nich? I czy warto tak zmieniać psu karmy, czy lepiej zostać przy tych, któe już dostawała? Quote
Pilosus Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Monia85 napisał(a):Teraz zadam pytanie z innej półki. Otóż chodzi mi o karmy. Będę kupować już trzeci worek i zastanawiam się czy nie kupić znów czegoś nowego. Do tej pory zjadła juz Hills'a, Acane, a teraz zastanawiam się na workiem Bozity lub Mera Dog. Stąd moje pytanie-czy ktoś już testował te karmy lub słyszał o nich? I czy warto tak zmieniać psu karmy, czy lepiej zostać przy tych, któe już dostawała? Monia, ja miałam i Robur, i Bozitę Mini. Skład Robura jest lepszy, ale niezbyt im smakowała musiałam "dosmaczać", z większą ochotą jadły Bozitę Mini, ale qupy...fee. A teraz im gotuję, a jakie psy zadowolone. Myślę, że jeśli na tych karmach, które podajesz jest wszystko ok, to po co zmieniać. Quote
Hawanka Posted September 27, 2010 Author Posted September 27, 2010 a czy acana nie ma za dużo biała jak na taką małą rase ???ja jestem jednak wierna RC Quote
Recommended Posts