beataczl Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 oj, jaka tam wiekowa... mialam sunie pod narkoza 12 letnia i bylo dobrze, nie ma reguly. lepiej teraz niz jak bedzie jeszcze starsza . Quote
kizimizi Posted March 17, 2011 Author Posted March 17, 2011 Zuziu nie czarnowidz. Guz guzowi nierówny! Moja suka ma na brzuchu cos wypuklego co ugniata sie pod palcami i nie sprawie jej bolu. Myslelismy ze to cos zlego bo zrobilo jej sie w dolnej partii brzucha, a okazalo sie, ze to tylko takei zrosty po sterylce. Jej meisnie 'pofaldowaly sie' i zrosly wlasnei w taki sposob. Quote
agata51 Posted March 22, 2011 Posted March 22, 2011 Ale to jest guz na cycuchu! Ja bym cięła. Jak najszybciej! http://www.vetopedia.pl/article67-1-Guzy_gruczolow_mlekowych.html Quote
kizimizi Posted March 22, 2011 Author Posted March 22, 2011 Aga nie strasz. Nie wiemy jeszcze co to za guzki i czy to w zasadzie guzki! Zuziu bylas jzu iu weta? Quote
agata51 Posted March 23, 2011 Posted March 23, 2011 Nie miałam zamiaru straszyć, wraziłam tylko swoje zdanie. A decyzję podejmie Zuzia, bo to jej pies. Sunia mojego brata z powodu guzka na cysiu miała usuniętą listwę mleczną w wieku 12 lat. Świetnie to zniosła i żyje do dzisiaj (17 lat!). Na co czekać? Znalazłam coś takiego: http://www.dogomania.pl/threads/193721-Usunięcie-listwy-mlecznej-co-i-jak-( Przy okazji można (a nawet trzeba!) Bunię wysterylizować. Chyba że już miała sterylkę - nie pamietam. Quote
kizimizi Posted March 23, 2011 Author Posted March 23, 2011 kora78 napisał(a):ma sterylke :) tak Buniek ejst po sterylce ale guzki ktorych obawia sie Aga (guzy gruczolow mlecznych) wystepuja wlasnie u suk starzsawych (Bunia idealnie lapei sie w pzredzial wiekowy) a profilaktyka jest tylko wczesna sterylizacja (przed pierwsza ruja) -Buniek byla ciachana toz przed wydaniem czyli po niejednej juz cieczce. Chodzi o to, ze to co dla ans jest guzem w rzezcywistosci guzme nie musi byc bo moze okazac sie np. zrostem. Bez konsultacji z lerkarzem mozemy sobie tylko gdybac. Natomiast jesli sa to definitywnie guzy gruczolow mlecznych to weci radza operacje i to najlepiej do 2 miesiecy od ich wykrycia co powinno zniwelowac ryzyko przerzutow. Takze Zuziu czekamy na wiesci. A propos usuwania listwy mlecznej, Kora czy Majka Grubej Berty nie miala wlasnei tego zabiegu bo lekarze wykryli jej guzki? O ile dobrze pamietam to bylo ich juz sporo a nie jeden. I suka ma ponad 10 lat, narkoze i operacje zniosla i am sie dobrze lobuziara ;) Ps. Aga dzieki za podrzucenie linku do tej strony (ja jej wczesniej nie znalam). Duzo ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec, poczytac i wyjasniec. Quote
kora78 Posted March 23, 2011 Posted March 23, 2011 no, Majka od nas u Berty juz w schronie miala guzy usuwane, ale wciaz sie nowe tworza. miala usuwane tez u Berty i teraz znow musza isc, mieli isc na wiosne. Rok odczekac po poprzedniej narkozie, zeby nie obciazac jej za bardzo Quote
zuziaM Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 Wkrotce bedzie u nas pani doktor szczepic nam znow kilka psow, wiec wtedy to skonsultujemy. Bunia jak zwykle ze swoja przyjaciolka Sonia ... Quote
kora78 Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 a to nie trzeba w gabonecie? pod lampa, na stole, zeby miec tez pod reka rozne narzedzia, przyrzady? tak, na oko, w kojcu to przeciez nic nie da... Quote
marta0731 Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 kora78 napisał(a):a to nie trzeba w gabonecie? pod lampa, na stole, zeby miec tez pod reka rozne narzedzia, przyrzady? tak, na oko, w kojcu to przeciez nic nie da... Wstepnie może oceni i powie, czy badania potrzebne...? Bunia dostojnie wyglada, spokojne szczęśliwe zadowolone pysio :) Quote
kizimizi Posted March 25, 2011 Author Posted March 25, 2011 Matko ale ta Bunia leniwa jes, zreszta widze ze wszystkei twoje psy ;) Co zdjecie to ona sobie lezy :) Quote
agata51 Posted March 27, 2011 Posted March 27, 2011 kizimizi napisał(a):Matko ale ta Bunia leniwa jes, zreszta widze ze wszystkei twoje psy ;) Co zdjecie to ona sobie lezy :) Bo Bunia królową lwicą jest! Prześliczną, przecudowną, najwspanialszą! Quote
marta0731 Posted March 30, 2011 Posted March 30, 2011 Przestańcie, ja dostałam kiedyś od Zuzi mms jak Bunia biegała :D Tylko dodać tu nie umiałam... Quote
paniMysza Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 chciałabym zaprosić na bazarek dla pelego, który dziś ze schroniska pojechał do DT:) http://www.dogomania.pl/threads/205831-NA-LECZENIE-PELEGO!-książki-komiksy-firmowe-ubrania-ringówki-i-inne!-ZAPRASZAM!-)?p=16673020 Quote
kora78 Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 wlasnie tez dzis, czy wczoraj myslala o badaniach Buni i co wyszlo?? Quote
zuziaM Posted April 11, 2011 Posted April 11, 2011 Byla u nas w sobote pani doktor i zbadala guzek. Niestety guzior do jak najszybszego wyciecia ....... Czy juz wklejalam to zdjecie ??? Quote
kizimizi Posted April 11, 2011 Author Posted April 11, 2011 nie, tego zdjecia jeszcze nie dodawalas. To co Buniaka czeka operacja? Czy to bedzie cala listwa mleczna wycinana czy tylko fragment? Co dokladnie lekarka powiedziala? Quote
beataczl Posted May 12, 2011 Posted May 12, 2011 mizianka dla Buni... czy wszystko ok juz z tymi guzkami.../ Quote
kizimizi Posted May 12, 2011 Author Posted May 12, 2011 kizimizi napisał(a):nie, tego zdjecia jeszcze nie dodawalas. To co Buniaka czeka operacja? Czy to bedzie cala listwa mleczna wycinana czy tylko fragment? Co dokladnie lekarka powiedziala? wiadomo juz cos? Quote
wykrywka Posted May 14, 2011 Posted May 14, 2011 Przez sentyment do naszej Saby [*] śledzę wątek Buni i niecierpliwie czekam na wieści, wierzę, że dobre :thumbs:. Quote
Recommended Posts