Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zuziu nie czarnowidz.
Guz guzowi nierówny!

Moja suka ma na brzuchu cos wypuklego co ugniata sie pod palcami i nie sprawie jej bolu. Myslelismy ze to cos zlego bo zrobilo jej sie w dolnej partii brzucha, a okazalo sie, ze to tylko takei zrosty po sterylce. Jej meisnie 'pofaldowaly sie' i zrosly wlasnei w taki sposob.

Posted

Nie miałam zamiaru straszyć, wraziłam tylko swoje zdanie. A decyzję podejmie Zuzia, bo to jej pies. Sunia mojego brata z powodu guzka na cysiu miała usuniętą listwę mleczną w wieku 12 lat. Świetnie to zniosła i żyje do dzisiaj (17 lat!). Na co czekać? Znalazłam coś takiego:

http://www.dogomania.pl/threads/193721-Usunięcie-listwy-mlecznej-co-i-jak-(

Przy okazji można (a nawet trzeba!) Bunię wysterylizować. Chyba że już miała sterylkę - nie pamietam.

Posted

kora78 napisał(a):
ma sterylke :)

tak Buniek ejst po sterylce ale guzki ktorych obawia sie Aga (guzy gruczolow mlecznych) wystepuja wlasnie u suk starzsawych (Bunia idealnie lapei sie w pzredzial wiekowy) a profilaktyka jest tylko wczesna sterylizacja (przed pierwsza ruja) -Buniek byla ciachana toz przed wydaniem czyli po niejednej juz cieczce.
Chodzi o to, ze to co dla ans jest guzem w rzezcywistosci guzme nie musi byc bo moze okazac sie np. zrostem. Bez konsultacji z lerkarzem mozemy sobie tylko gdybac.

Natomiast jesli sa to definitywnie guzy gruczolow mlecznych to weci radza operacje i to najlepiej do 2 miesiecy od ich wykrycia co powinno zniwelowac ryzyko przerzutow.

Takze Zuziu czekamy na wiesci.

A propos usuwania listwy mlecznej, Kora czy Majka Grubej Berty nie miala wlasnei tego zabiegu bo lekarze wykryli jej guzki? O ile dobrze pamietam to bylo ich juz sporo a nie jeden. I suka ma ponad 10 lat, narkoze i operacje zniosla i am sie dobrze lobuziara ;)

Ps.
Aga dzieki za podrzucenie linku do tej strony (ja jej wczesniej nie znalam). Duzo ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec, poczytac i wyjasniec.

Posted

no, Majka od nas u Berty juz w schronie miala guzy usuwane, ale wciaz sie nowe tworza. miala usuwane tez u Berty i teraz znow musza isc, mieli isc na wiosne. Rok odczekac po poprzedniej narkozie, zeby nie obciazac jej za bardzo

Posted

kora78 napisał(a):
a to nie trzeba w gabonecie? pod lampa, na stole, zeby miec tez pod reka rozne narzedzia, przyrzady?
tak, na oko, w kojcu to przeciez nic nie da...

Wstepnie może oceni i powie, czy badania potrzebne...?

Bunia dostojnie wyglada, spokojne szczęśliwe zadowolone pysio :)

Posted

kizimizi napisał(a):
Matko ale ta Bunia leniwa jes, zreszta widze ze wszystkei twoje psy ;)
Co zdjecie to ona sobie lezy :)

Bo Bunia królową lwicą jest! Prześliczną, przecudowną, najwspanialszą!

• 2 weeks later...
Posted

nie, tego zdjecia jeszcze nie dodawalas.
To co Buniaka czeka operacja? Czy to bedzie cala listwa mleczna wycinana czy tylko fragment? Co dokladnie lekarka powiedziala?

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

kizimizi napisał(a):
nie, tego zdjecia jeszcze nie dodawalas.
To co Buniaka czeka operacja? Czy to bedzie cala listwa mleczna wycinana czy tylko fragment? Co dokladnie lekarka powiedziala?

wiadomo juz cos?