Pearl Posted August 29, 2006 Posted August 29, 2006 Niestety nie jest latwiejszy....TT maja zupelnie inny wlos, na zdjeciu Showy jest w trakcie wymiany. Potrzeba duzej systematyczności w pielegnacji, TT łatwo wpada w kołtuny. Czym się różnią? Zupełnie inna anatomia, charakterek - dosyć trudny. Tybetan potrafi być wspaniałym towarzyszem, ale trzeba umiec go stemperować oraz poswiecic troche czasu na prace z psem. Tutaj Showy w maju. Quote
Ki-wi Posted August 29, 2006 Posted August 29, 2006 CAVISIA DZIEKI ZA PODANY LINK NA PEWNO GO PRZEJZE.iNTERESUJE MNIE RASA ,I MALO O NIEJ WIEM DLATEGO CHCIALAM SIE CZEGOS DOWIEDZIEC.OSTATNIO CZYTALAM ,ZE ICH CHARAJ´KTER TO COS MIEDZY LABRADOREM A BEAGLEM,CZY MOZNA TO TAK OKRESLIC??? PERL SWIETNE FOTY!!!!SHOWY WYGLADA SWIETNIE JESZCZE RAZ GRATULACJE I OBY TAK DALEJ!!!!TRZYMAM KCIUKI!!! RITA GBD PIELEGNACJA TT JEST TAK SAMO CZASOCHLONNA JAK LA ,CHARAKTERY MIAJA NIECO PODOBNE JEDNAK TT JEST LATWIEJSZY W ULOZENIU NIZ LA. Quote
AgataM Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 [quote name='Pearl']Niestety nie jest latwiejszy....TT maja zupelnie inny wlos, na zdjeciu Showy jest w trakcie wymiany. Potrzeba duzej systematyczności w pielegnacji, TT łatwo wpada w kołtuny. Czym się różnią? Zupełnie inna anatomia, charakterek - dosyć trudny. Tybetan potrafi być wspaniałym towarzyszem, ale trzeba umiec go stemperować oraz poswiecic troche czasu na prace z psem. Tutaj Showy w maju. A mnie się wydawało, że TT są zdecydowanie łatwiejsze w utrzymaniu. Mam dwie lhasunie i wiem ile czasu trzeba na pielęgnację, by wyglądały przynajmniej tak: Quote
bognik Posted August 30, 2006 Posted August 30, 2006 Mi się wydaje, że ocenic może ten, kto ma obie rasy w domu (np. hodowla Ti La Shu z Niemiec) ;) Ocenic charakter, jak i utrzymanie długiej siersci :lol: Quote
Pearl Posted August 31, 2006 Posted August 31, 2006 [quote name='AgataM']A mnie się wydawało, że TT są zdecydowanie łatwiejsze w utrzymaniu. Mam dwie lhasunie i wiem ile czasu trzeba na pielęgnację, by wyglądały przynajmniej tak: Dla mnie godzina pielęgnacji dziennie, kapiel raz w tygodniu gdzies 3godziny + przygotowanie na wystawe 4 godzinki:evil_lol: Papilotow tez uzywam, chociaz nie na calego psa. Nie nazwe tego łatwa pielegnacja. Jednak oczywiscie masz racje, ze lhasak jest czasochlonnym psem w pielegnacji. Wszystko zależy od wizerunku jaki my własciciele i czesto groomerzy swoich psow zarazem chcemy uzyskać. Quote
AgataM Posted August 31, 2006 Posted August 31, 2006 [quote name='Pearl']Dla mnie godzina pielęgnacji dziennie, kapiel raz w tygodniu gdzies 3godziny + przygotowanie na wystawe 4 godzinki:evil_lol: Papilotow tez uzywam, chociaz nie na calego psa. Nie nazwe tego łatwa pielegnacja. Jednak oczywiscie masz racje, ze lhasak jest czasochlonnym psem w pielegnacji. Wszystko zależy od wizerunku jaki my własciciele i czesto groomerzy swoich psow zarazem chcemy uzyskać. No ale chyba przyznasz mi rację, że to tak w sumie sama przyjemność ;) , mniej przyjemnie jest jedynie gdy psinka zaliczy błotko:cool3: . Quote
Pearl Posted August 31, 2006 Posted August 31, 2006 No tak nawet nie mów...Showy ma kombinezon ale i tak nie jest to 100% ochrona...Najgorzej w ulewe, wtedy najlepiej odpuscic spacer:cool1: Właśnie teraz mamy taka piekna pogode:shake: Quote
lonka Posted August 31, 2006 Posted August 31, 2006 Perl Gratulacji!!!!!!!!!:loveu: :cool2: :laola: Quote
Ki-wi Posted August 31, 2006 Posted August 31, 2006 Zgadzam sie z Pearl...pielegnacja TT jest dosc czasochlonna i potrzebna jest systematycznosc w innym przypadku koltuny nie do rozplatania:crazyeye: .Dziwi mnie tylko,ze wiele oso´b jest zdania,ze u TT nie wymaga to tyle zachodu co u innych dlugowlosych ras:cool3: Co do hodowli obydwu ras u Sabine Rauhut..to sie zgodze,ze kobieta zna sie jakt nikt na tych dwoch rasach (dzieki niej wlasnie mam swojego TT a nie LA o czym wczesniej marzylam:razz: )....ale Ty bognik tez powinnas mniec porownanie w koncu bylas posiadaczka i TT a teraz LA:lol: AgataM masz przepiekne psiaki w szczegolnosci ten bialo-czarny- ISTNE CUDENKO:loveu: :loveu: :loveu: Quote
bognik Posted August 31, 2006 Posted August 31, 2006 Ki-wi napisał(a):ale Ty bognik tez powinnas mniec porownanie w koncu bylas posiadaczka i TT a teraz LA:lol: No miałam, szkoda że tak krótko ... :sad: W charakterach to jeszcze wiem czym się różnią, ale w pielęgnacji nie wiem. Axela miałam jako szczeniaczka, a Lhara już jest dorosła i ma długą siersc ... Pozdrawiam ;) Quote
AgataM Posted August 31, 2006 Posted August 31, 2006 [quote name='Ki-wi']Zgadzam sie z Pearl...pielegnacja TT jest dosc czasochlonna i potrzebna jest systematycznosc w innym przypadku koltuny nie do rozplatania:crazyeye: .Dziwi mnie tylko,ze wiele oso´b jest zdania,ze u TT nie wymaga to tyle zachodu co u innych dlugowlosych ras:cool3: Co do hodowli obydwu ras u Sabine Rauhut..to sie zgodze,ze kobieta zna sie jakt nikt na tych dwoch rasach (dzieki niej wlasnie mam swojego TT a nie LA o czym wczesniej marzylam:razz: )....ale Ty bognik tez powinnas mniec porownanie w koncu bylas posiadaczka i TT a teraz LA:lol: AgataM masz przepiekne psiaki w szczegolnosci ten bialo-czarny- ISTNE CUDENKO:loveu: :loveu: :loveu: Dzięki za miłe słowa pod adresem Kiarci;) . Kiara jest już obecnie MŁ. CH. PL:ylsuper: :ylsuper: :ylsuper: a tak wyglądała jescze nie tak dawno ;) Quote
Pearl Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='AgataM']Dzięki za miłe słowa pod adresem Kiarci;) . Kiara jest już obecnie MŁ. CH. PL:ylsuper: :ylsuper: :ylsuper: a tak wyglądała jescze nie tak dawno ;) Gratulacje! My tez juz mamy mlodziezowke za soba i czeka nas 3 wystep w doroslej klasie, jak dotad szlo calkiem, calkiem. A kiara wyglada pieknie;) Duze pochwały dla groomera:cool3: Quote
Cockerek Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Już gdzieś pisałam, ale Kiara mi się strasznie podoba! Kolory ma cudowne! :loveu: Aż miło popatrzeć. Ciężko w pielęgnacji utrzymać taką biel przy takiej czerni??? Quote
Ki-wi Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Tak to fakt sunia jest cudowna i gratki za ML.CH. Ten kolerk u LA nie jest raczej powszechny???Z tego co obserwowalam na wystawach...nigdy nie widzialam bialo-czarnej LA! TT czarno-biale tez sa super i te mozna zobaczyc na wystawach ale tez nie czesto,dominuja czarne TT,ktore maja inny wlos niz np.sobole i sa latwiejsze w pielegnacji. Quote
Ki-wi Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 A jeszcze a propos spacerkow tak wyglada Dandy po spacerku :angryy: :angryy: :angryy: A tak jak juz wyjdzie z wanny:multi: Quote
Pearl Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Dlatego my sobie darujemy spacerki z deszczu:evil_lol: Quote
Ki-wi Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Chetnie bym sobie je tez podarowala ale jak leje non stop to co zrobic????Pozwolic psiaczkowi siusiak w domu??? Quote
Pearl Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 u mnie albo na gazete albo 5min na dworze pod parasolem w ubranku...cale szczescie nauczyla sie szyko zalatwiac potrzeby:lol: tak czy owak najwieksze problemy z wlosem leza u nas na tle hormonow. Showy po cieczce łysieje. Narazie probuje temu zapobiec,jak nie wyjdzie to na ring w Poznaniu nie ma po co wychodzić:placz: Quote
bognik Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Śliczne te Wasze psiaki, jak miło pooglądac ;) Mam nadzieję Pearl, że jednak Showy wyjdzie na ring w Poznaniu, muszę ją zobaczyc :razz: O Kiarci już nie będę pisac, bo Agata wiesz jak mi się ona podoba :loveu: :loveu: :loveu: A Dandy jak ... wyjaśniał! :crazyeye: Śliczny chłopiec :p Wstawicie fotki Waszych kudłaczów z wystaw (w końcu topic o wystawach) :cool3: P.S. Ja mam takie szczęście, że mam ogród. Jak pada, wychodzę z Lharą na siusiu na trawkę i szybko do domu jak zrobi (kombinezon też mam, ale to zimą i jesienią --> [liscie] zakładam) :) Quote
Pearl Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Opole - Mł.Zwyc. Kl. i BIS Junior III na CACIBie;) Quote
Ki-wi Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Pearl nawet nie mow ,ze nie bedziesz jej wystawiala na swiatowce!!!! A co do tych hormonow to jest to zdiagnozowane przez weta?Jesli tak to co dokladniej mowil.KOntaktowalas sie z hodowczynia w tej sprawie? Quote
Ki-wi Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 My z wystaw mamy beznadziejne foty...wszystkie tak ciemne ,ze prawie nic nie widac z ostatniej z Katowic to nie mam zadnej ta ponizej jest z Nowej Rudy ,ale to juz wieki temu i Dandy w tej chwili wyglada calkiem inaczej tutaj to jeszcze dzieciak:p Quote
bognik Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 http://upload.miau.pl/2/1911.jpg - cudooo :loveu: Gratuluję! :bigok: http://img124.imageshack.us/img124/9418/dsc02530ly5.jpg - ale PIĘKNY dzieciaczek :lilangel: W hali zawsze brzydkie foty wychodzą :roll: Quote
AgataM Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='Cockerek']Już gdzieś pisałam, ale Kiara mi się strasznie podoba! Kolory ma cudowne! :loveu: Aż miło popatrzeć. Ciężko w pielęgnacji utrzymać taką biel przy takiej czerni??? Utrzymanie takiej bieli przy czerni nie stanowi najmniejszego problemu ;) . Większym kłopotem jest utrzymanie tejże bieli przy ogólnie panującym brudzie na naszych ulicach :shake: :mad: . Udało mi się częściowo ten problem rozwiązać. Przy domu mam mały ogródek, wygospodarowaliśmy w nim fragment terenu dla psiaków i wysypaliśmy kamyczkami podobnymi do otoczaków. W deszczową pogode psiaki wychodzą tam załatwiać swoje potrzeby i wracając, mają mokre jedynie łapki. W ten sposób w naszym małym ogródku jest ładny trawnik, gdzie psiaki mogą pobiegać ( no i zapomniałam :oops: :oops: :oops: moje dzieciaki też ;) ), oraz fragment z kamyczkami, który bardziej zdobi ogród niz wygląda na psią toaletę. Polecam ten pomysł wszystkim właścicielom psiaków, posiadającym nawet małe (tak jak mój) ogródki :cool2: . Co do kolorów Kiary to, rzeczywiście lhasaki łaciate nie są zbyt często spotykane, przynajmniej w Polsce. Za takie umaszczenie odpowiedzialny jest gen recesywny. Zdecydowana większość lhasaków (to moja opinia) jest jednomaścista lub, z niewilkimi znaczeniami, które z czasem nie są widoczne, bo długi włos je zasłania. Pozdrawiam Agata Quote
Recommended Posts