Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='graynew']Diegula tez sie zastanawialam gdzie dziewczyny kupuja ta karme :) 85 zl za 15 kg to wlasciwie taniej niz supermarketowe Chappi pomijajac klase karmy :)

A co do problemow moczowych to wcale nie musi byc RC sa tansze karmy tez specjalistyczne i wcale nie duzo gorsze :)

Wiesz co moje kociaki jadły na co dzień Purinę Cat Chow tą dla kastratów czyli urinary i niestety oba miały pomimo tej karmy bardzo dużo fosforanów i po badaniu moczu teraz są na karmie Royal Canin urinary s/o i właśnie jestem w trakcie kolejnych badań czy już nie mają tych fosforanów i jeśli będzie ok to lekarz zasugerował profilaktyczną karmę Canin Royala bo Purina którą jadły teoretycznie miała zapobiegać takim problemom a niestety w praktyce wyszło inaczej.

• Replies 344
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiesz co moje kociaki jadły na co dzień Purinę Cat Chow tą dla kastratów czyli urinary i niestety oba miały pomimo tej karmy bardzo dużo fosforanów i po badaniu moczu teraz są na karmie Royal Canin urinary s/o i właśnie jestem w trakcie kolejnych badań czy już nie mają tych fosforanów i jeśli będzie ok to lekarz zasugerował profilaktyczną karmę Canin Royala bo Purina którą jadły teoretycznie miała zapobiegać takim problemom a niestety w praktyce wyszło inaczej.[/QUOTE]

Zdecydowanie jesli Dama bedzie miala jakiekolwiek problemy zdrowotne i bedzie wymagala karmy keczniczej to Purina nie pomoze dlatego tez sugeruje poczekac na wyniki badan i diagnoze weterynarza i wtedy sie pomysli
Nawet jak Dama bedzie u mnie szybko a karma jeszcze nie dojedzie to jakos sie postaram nie dac jej umrzec z glodu :)

Posted

Ok, czekamy.
Ja tam bym chciała żeby Dama jadła karmę z najwyższej półki, ale patrze realnie na stan jej skarpety. 100 zł deklaracji miesięcznych, o ile każdy z deklarowiczów wpłaci.
Kochani, dla Damy to i tak będzie Wersal jak ona będzie mogła codziennie przebywać z człowiekiem dluzej niz czas potrezbny do wstawienia do kojca miski. Ona kocha ludzi, na spacerze to frunie a nie idzie.
Dzisiaj zaplanowałam weta, mam nadzieję, że sie uda. Mam nadzieję, bo jestsem w tym wypadku zależna od bezposredniego opiekuna Damy.

Jakie badania krwi mam jej ew. zrobić? W jakim kierunku?

Posted

No i dupa. Nie ma dziś mojego weta. W takim razie dzisiaj Dama zostanie odrobaczona i odpchlona i , mam nadzieje, pójdziemy na krótki spacerek do lasu. Jak dama juz pojedzie spadnie mi kamień z serca.

Posted

Nie no dziewczyny ja się nie wtrącam co wy zamówicie suni!
Jeszcze raz poproszę o nr konta na Pw to jak tylko będę mogła podeślę parę groszy.

Cholera właśnie siedzę w biurze a za witryny widzę błąkającego się psiaka który już ze 3 razy przechodził przez jezdnię .
Nie mogę teraz wyjść a i tak do biura niemogłabym mogła go wziąść ( chociaż próbowałam go wołać ale uciekł :().
I co tu robić??

Posted

Cholera, niefajnie. Pies biegający po jezdni może za moment mieć tak jak Lucky. Trzepnie go samochód i...
On łazi tak na oślep czy trochę się rozgląda?

Posted

Diegula napisał(a):
Nie no dziewczyny ja się nie wtrącam co wy zamówicie suni!
Jeszcze raz poproszę o nr konta na Pw to jak tylko będę mogła podeślę parę groszy.

Cholera właśnie siedzę w biurze a za witryny widzę błąkającego się psiaka który już ze 3 razy przechodził przez jezdnię .
Nie mogę teraz wyjść a i tak do biura niemogłabym mogła go wziąść ( chociaż próbowałam go wołać ale uciekł :().
I co tu robić??

Boi się pewnie, ja tez miałam przez tydzień takiego pod szkołą. Oswajaliśmy go razem z ochroniarzami, niestety po tygodniu nie pojawił się.

Wyśle ci namiary na konto jak dotre do domu,czyli wieczorem.

Posted

No więc tak:
Dama została odrobaczona i zabezpieczona przed pchłami Fiprexem. Niestety zapomniałam o wzięciu słoika do pracy i nie pobrałam moczu. Zauważyłam jednak, że ona ma bardzo ciekny mocz, pomarańczowy, na śniegu ma intensywna barwę. Nie wiem co to moze oznaczać, ale zaniepokoiło mnie to.
Byliśmy na spacerze w lesie. Dama bardzo ciągnie, myślę, ze jest to wynik długiego siedzenia w zamknięciu. Nawet parówki nie chciała przed spacerem, zjadła dopiero po.
Jutro , daj Boże, jedziemy do weta. Niestety akcja wet nie jest zależna tylko ode mnie, mam nadzieje że się jednak uda. Jutro wezme teen nieszczęsny słoik i spróbuje poprać te siuski. Dość mnie to martwi wszystko, ciesz esię , że niedługo Dama trafi pod opiekę Andy. Zostawiłam Damę w kojcu, z pyskiem przy siatce. Smutne to wszystko.

Posted

Oj Dama, Ty pieknotko.....

TO deklaracje stale zostawiamy jak jest i wystarczy na karme czy lazimy po dogo i zebramy dalej bo potrzeba wiecej stalych?

Bo na pierwszej stronie widze ze brakuje 150 ale gdzies na watku czytalam ze tymczas bezplatny Dama ma?

I zglupialam teraz....

Przepraszam jezeli cos przeoczylam ale mam pare watkow w subskrypcjach i ostatnio nie nadazam... :(

Posted

malibo57 napisał(a):
Agatka, musisz zmienić tytuł, że Dama zbiera na karmę - może będzie łatwiej?

Zaraz zmienie. Martwi mnie ten jej ciemny mocz. Mamy dzisiaj weta o 15 stej. Mam nadzieję, że Dama dojedzie, bo ja będę prosto po pracy. Mam słoik, moze uda się nie zostać obsikaną.

Posted

Agata69 napisał(a):
Zaraz zmienie. Martwi mnie ten jej ciemny mocz. Mamy dzisiaj weta o 15 stej. Mam nadzieję, że Dama dojedzie, bo ja będę prosto po pracy. Mam słoik, moze uda się nie zostać obsikaną.

qrcze ciemny mocz to czesto zastoinowy czyli mogla dlugo nie sikac , jesli bylaby przeziebiona to ciezar wlasciwy jest mniejszy wiec mocz jest rozwodniony ciemny moze byc tez z krwia i czasem ma sie wrazenei ze jest brazowy a jest zabarwiony krwia ktora tez jest czesto przy stanie zapalnym pecherza
zobaczymy
koniecznie morfologia i biochemia zeby zobaczyc nery

trzymam kciuki
i czekamy na wiesci dobre

Posted

Emigrantka napisał(a):
Oj Dama, Ty pieknotko.....

TO deklaracje stale zostawiamy jak jest i wystarczy na karme czy lazimy po dogo i zebramy dalej bo potrzeba wiecej stalych?

Bo na pierwszej stronie widze ze brakuje 150 ale gdzies na watku czytalam ze tymczas bezplatny Dama ma?

I zglupialam teraz....

Przepraszam jezeli cos przeoczylam ale mam pare watkow w subskrypcjach i ostatnio nie nadazam... :(

Dama u mnie tymczas za free - potrzebuje tylko karmy bo mam na utrzymaniu kilka takich sierotek :) wazne zeby byla zdrowa i dlatego Agata robi jest przeglad zeby zpbaczyc co w trawie piszczy :)

Posted

czarna anda napisał(a):
qrcze ciemny mocz to czesto zastoinowy czyli mogla dlugo nie sikac , jesli bylaby przeziebiona to ciezar wlasciwy jest mniejszy wiec mocz jest rozwodniony ciemny moze byc tez z krwia i czasem ma sie wrazenei ze jest brazowy a jest zabarwiony krwia ktora tez jest czesto przy stanie zapalnym pecherza
zobaczymy
koniecznie morfologia i biochemia zeby zobaczyc nery

trzymam kciuki
i czekamy na wiesci dobre

Byliśmy u weta.
Wet stwierdził, ze Dama jest w dobrej kondycji. Waży 40 kg. Wczoraj dałam jej trzy tabletki, więc odrobaczenie trzebaby powtórzyć za około tydzień. Kupiłam już Pratel w odpowiedniej ilości. :-)
Zęby: sa bardzo wytarte, niektóre do dziasła, ale nie ma tam żadnego stanu zapalnego. Jest trochę kamienia, ale wet uważa , że czyścić nie trezba.
Sików nie zdołąłam złapać, ale zrobiliśmy badania krwi, to znaczy biochemię i wszystkie parametry sa Ok. Po wyniki pojade jutro.
Takze nie ma wskazań na karmę weterynaryjna, ale trzeba kupować karme dla seniorów i dawać jej coś do czyszczenia zębów.
Kamień spadł mi z serca.

Posted

czarna anda napisał(a):
Dama u mnie tymczas za free - potrzebuje tylko karmy bo mam na utrzymaniu kilka takich sierotek :) wazne zeby byla zdrowa i dlatego Agata robi jest przeglad zeby zpbaczyc co w trawie piszczy :)

no dobrze ... sama karma bo domek free :) ale zapas musi być, a w razie weta (nie daj Boże) choroby, to skąd potem weźmiemy pieniążka dla naszej piękności? Zapas gotówki przecież nie zginie! Myślę, że oprócz deklaracji trzeba troszku dozbierać. Co Wy na to?
Sama miałam Warsa na darmowym tymczasie i wiem, że nie wszystko jest tak, jakby się chciało ... oczywiście nie mam pojęcia jak sprawa weta wygląda u czarnej andy, ale zapas lepiej mieć.

Posted

Cieszę sie, że piękna w niezlej kondycji. No i nieźle wazy jak na suczke ONka:evil_lol:
A czy będziesz jej badac jeszcze mocz? Wspominalas wetowi o tym podejarznie ciemnym kolorze?

Posted

40 kilo :) ? to mala slonica :) moja najwieksza onka Diuna wazy 34 i jest naprawde duza sunieczka :) super ze wszystko oki zatem w niedziele w Plocku
zasypalo mnie dzisiaj znowu sniegiem - kojec odsniezony , nowa sloma w budzie po sam dach - pachnacy konmi i staknia bo obok mam stajnie a babeczka dobry czlek zaopatrzyla mnie w slome
Michy przygotowane ja tez :)