Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Historia jakich cała masa na dogo .
Bezpańska suka, kolejna cieczka kolejne szczeniaki .

Tym razem na grupę dzikich bezpańskich psów w jednostce wojskowej trafia Erka i z Ciotkami z Kielc i pomocą połowy Polski wyłapują maluchy, starsze psiaki i ich matki i psiaki lądują w DT
Wśród nich Figa - przerażone 3 miesięczne szczenie .

Figa boi się wszystkiego, siedzi cały czas w kontenerku ,
tak próbuje coś jeść, tam się załatwia, nie wychodzi sama z kontenerka . Próby wzięcia na smycz i przemaszerowanie chociażby po domu kończą się atakiem paniki . Tak jest od ponad 2 tygodni odkąd sunia trafiła do DT , boimy się że Figa będzie miała odleżyny ,
ona nie wychodzi z kontenerka
.

Dogomaniacy , prosimy o pomoc osobę doświadczoną w socjalizacji takich maluchów która na dodatek miałaby miejsce i czas dla Figi .
Figa ma dopiero 3 miesiace, jeśli znajdziemy DT gdzie będzie fachowo socjalizowana ma szansę na normalne życie w przeciwnym wypadku nigdy nie uda się znaleźć DS dla takiej dzikiej i przerażonej suni Nauczeni przykładem Rudki , która po roku socjalizacji trafiła do wydawałoby się wspaniałego domku z którego po kilku dniach zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach zastanawiamy się nad sensem ratowania takich dzikusów
Bez odpowiedniej socjalizacji Figa będzie musiała umrzeć bo nie znajdziemy jej domu , nie ma domów dla radosnych odważnych maleńkich szczeniaków a co dopiero dla takiego trudnego psiaka , a po co skazywać ją na wieloletnie cierpienia.
Zresztą nawet nie wiemy jak długo Figa będzie mogła przebywać w dotychczasowym DT
( Pani która się opiekuję Figą ma swoje psy i malutkie dzieci nie ma mimo najszczerszych chęci warunków na to żeby pracować w odpowiedni sposób nad Figą )
Prosimy pomóżcie :oops:

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jestem Rudziu, ale nie wiem jak pomóc - sama jej wziąć nei mogę - żadnego zresztą tymczasu...Może napiszcie do Wiosny? I był taki szczeniak Nadzieja, też dzika kompletnie -- nie pamiętam,gdzie ona pojechała, ale sprawdzę..

Posted

to jest po prostu spojrzenie przerażonego psa niezależnie od wieku, płci rasy :-(
Moja Tami z DT jeszcze kilka dni temu też tak wyglądała. Co tu zrbić?
Napiszcie jeszcze coś o zachowaniu .

Posted

Biedactwo...
Jeżeli ktoś się zgłosi, to upewnijcie się, że ta osoba zna się na rzeczy. Bo komuś się może wydawać, że podoła, a takiego psa na prawdę bardzo łatwo "zepsuć" na dobre :(

Posted

Dzięki Ciotki że jesteście, póki co nie ma akcji że Figa musi opuścićdotychczasowy DT, ale jej potrzeba na wczoraj kogoś doświadczonego w pracy nad takimi dzikusami .
Jest na razie maleńkim szczeniakiem i jest szansa że uda się wyprowadzić ją na psy , im dłużej pozostaje bez socjalizacji i pracy nad nią tym zmniejszamy jej szanse. A Pani która się niązajmuje z tego co wiem ma dzieciaki i swoje psy więc siłą rzeczy nie ma na to czasu :(

Posted

Na razie jeszcze nic nie wiadomo. Muszę porozmawiać z potencjalnym domem, dowiedzieć się, czy jest w pełni świadomy wyzwania.
Myślę też ,ze dla Figi najlepszy byłby dom z ogrodem w cichym miejscu, nie mieszkanie w bloku.
Mam taką dzikuskę w domu, która została jako wieczny tymczas i mimo,że juz kilka lat jest u mnie, nigdy nie przestała się bać życia w mieście, jest spanikowana przy każdym wyjściu na spacer, a jedynie jak wyjedziemy za miasto, do lasu jest normalnym, wesołym psem.

Posted

napisałam do "Wesołej łapki" do Pana Jacka gałuszko - prosze wyślijcie opis problemu z sunią na ten adres biuro@wesolalapka.pl albo do mnie na meila wray22@interia.pl
Uważam, że porady będa bardzo cenne przy okazji szukania nowego domku. Jest to naprawde ważne. Ja nie znam psinki więc nie moge dokładnie opisać co i jak.

Oto treść odpowiedzi:
Szanowna Pani

Bardzo proszę o przesłanie maila na adres: biuro@wesolalapka.pl
Formularz z którego Pani skorzystała jest ograniczony (jeśli chodzi o
długość maila) - stąd otrzymałem jego część.

Po otrzymaniu nowego maila od Pani zostanie on przekazany odpowiedniej
osobie (czy to Jackowi Gałuszce, czy innemu trenerowi, który będzie w
stanie Pani pomóc).

Serdecznie pozdrawiam

Witold Jermołowicz