Kociabanda2 Posted May 12, 2010 Author Posted May 12, 2010 Słuchajcie, Mru właśnie przekazała mi "władzę" nad wątkiem :D Nie mam pojęcia jak ona to zrobiła :shock:, ale pojawiałam się teraz jako założycielka wątku i mogę samodzielnie wprowadzać zmiany na pierwszej :) W związku z powyższym powinnam znaleść jeszcze trochę czasu, między robieniem Stefowi ogłoszeń, na wprowadzenie jakiś uaktualnień na pierwszej. Postaram zająć się tym w najbliższym czasie. Quote
Kociabanda2 Posted May 12, 2010 Author Posted May 12, 2010 Dziś doszła wpłata od Pani Agnieszki. 150zł. Stafanek znów jest na plusie! SERDECZNIE DZIĘKUJEMY!!! :loveu: Pędzę uzupełnić na pierwszej :) Quote
Kociabanda2 Posted May 12, 2010 Author Posted May 12, 2010 Po zapłaceniu za suchą karmę... Obecny stan finansów Stefanka to: +1281zł - wpłaty -230,48zł - wydatki z lutego -522,35zł - wydatki z marca -129,73zł - wydatki z kwietnia -309,71zł - wydatki z maja ___________ +88,71zł Quote
Ma6da Posted May 12, 2010 Posted May 12, 2010 super:) dziękujemy Pani Agnieszce gratuluje awansu:) Stefana przechrzciłaś na Stafana? Quote
Kociabanda2 Posted May 12, 2010 Author Posted May 12, 2010 Ma6da napisał(a): Stefana przechrzciłaś na Stafana? Nie nie :D Ja często takie literówki robię. Z Fąfla też często wychodzi mi Fąfle :roll: Sorry Stefanku. Zaraz poprawię Quote
Kociabanda2 Posted May 13, 2010 Author Posted May 13, 2010 Allegro Stefanka: 204 wyświetlenia. Telefon nadal milczy :wallbash: Quote
Ewa Marta Posted May 13, 2010 Posted May 13, 2010 Kociabanda2 napisał(a):Słuchajcie, Mru właśnie przekazała mi "władzę" nad wątkiem :D Nie mam pojęcia jak ona to zrobiła :shock:, ale pojawiałam się teraz jako założycielka wątku i mogę samodzielnie wprowadzać zmiany na pierwszej :) W związku z powyższym powinnam znaleść jeszcze trochę czasu, między robieniem Stefowi ogłoszeń, na wprowadzenie jakiś uaktualnień na pierwszej. Postaram zająć się tym w najbliższym czasie. Zgłosiła do admina i ten zrobił czary mary:-) Ja też tak przejęłam wątek Idola. Bo w sumie wątek powinien być prowadzony przez osobę faktycznie zajmującą się finansami, czy opieką nad psem. MOżesz wtedy na bieżąco wszystko aktualizować, dokonywać wpisów, które uznasz za stosowne i jest wygodnie. Gratuluję Kociiabando:-) Quote
Kociabanda2 Posted May 13, 2010 Author Posted May 13, 2010 Ewa Marta napisał(a): Gratuluję Kociiabando:-) he he :D Dzięki! Ten awans spadł na mnie tak nagle, że jeszcze nie zdążyłam się z tym oswoić, ale się cieszę. Tak będzie wygodniej :) Quote
Kociabanda2 Posted May 13, 2010 Author Posted May 13, 2010 Sol_1 napisał(a):właśnie wysłałam pieniądze :) pozdrawiam Dotarła wpłata 30zł na Stefanka :) Zaksięgowana na Pana Michała. Domyślam się, że to od Ciebie Sol_1 :) DZIĘKUJEMY! :loveu: Pędzę odnotować na pierwszej :) - przebudowałam trochę pierwszy post - spójrzcie czy może tak być :) Quote
Ma6da Posted May 13, 2010 Posted May 13, 2010 Pędzę odnotować na pierwszej :) - przebudowałam trochę pierwszy post - spójrzcie czy może tak być :)[/QUOTE] szalejesz !!! :)) Quote
Ma6da Posted May 13, 2010 Posted May 13, 2010 Kociabanda2 napisał(a):Dotarła wpłata 30zł na Stefanka :) Zaksięgowana na Pana Michała. Domyślam się, że to od Ciebie Sol_1 :) DZIĘKUJEMY! :loveu: wiedziałam, ze ciotki nie zawiodą Stefanka :) Pędzę odnotować na pierwszej :) - przebudowałam trochę pierwszy post - spójrzcie czy może tak być :) szalejesz !!! :mdrmed::mdrmed::mdrmed: Quote
Ma6da Posted May 13, 2010 Posted May 13, 2010 co ja teraz zrobiłam to nie wiem psuje Ci tutaj całe forum :) Quote
Sol_1 Posted May 13, 2010 Posted May 13, 2010 Super, że pieniążki tak szybko dotarły! I pytanie do siły wyższej - czy Stefankowy domek mógłby się wreszcie znaleźć? ;) Kociabando - to my, przyjaciele Stefana, dziękujemy WAM za wszystko, co robicie dla niego! Quote
Kociabanda2 Posted May 14, 2010 Author Posted May 14, 2010 Ma6da napisał(a):to tak jest jak się w pracy myśli o STEFANIE :) Mam to samo :) Ciągle myślę co jeszcze mogę zrobić, by miał wspaniały domek Quote
Kociabanda2 Posted May 14, 2010 Author Posted May 14, 2010 Sol_1 napisał(a): Kociabando - to my, przyjaciele Stefana, dziękujemy WAM za wszystko, co robicie dla niego! Bez Waszej pomocy nie dalibyśmy rady!!! :Rose: i w ogóle bez Was nawet nie wiedzielibyśmy o Stefanie. Miał chłopak szczęście, że zainteresowaliście się zziębniętym, głodnym i samotnym psem na pustym palcu budowy... Co by się z nim stało bez Waszej pomocy? Apropos wybawicieli Stefanka... Ankekoval jesteś? Odezwij się czasem :) Quote
Kociabanda2 Posted May 14, 2010 Author Posted May 14, 2010 Pisałam już kiedyś, że Stefan coraz bardziej interesuje się zabawkami. Teraz już interesuje się nimi bardzo :) Co dzień znosi na swoje posłanie różne zabawki i bada je dokładnie ząbkami :lol: Bywa, że zniesie do siebie wszystkie :crazyeye: Czasem też wskoczy na jakąś z rozpędu :turn-l: :megagrin: Coraz częściej udaje mu się złapać bardzo delikatnie podrzuconą piłeczkę :sweetCyb: Tego jednak z nim za bardzo nie ćwiczymy, bo Fąfel o takie zabawy jest zazdrosny :( Stefan jest przesłodki w tych swoich zabawach. Nieporadny jak mały szczeniaczek :D No ale przytulanie uwielbia ponad wszystko :loveu: Jak tylko usiądzie się na podłodze Stefan natychmiast ładuje się na kolanka jak mały piesek :dog: Gdyby choć na moment przestać go miziać zaraz upomina się o głaski trącając człowieka nosem :megagrin: On w ten sposób często upomina się o zainteresowanie i pieszczoty, co bywa niebezpieczne kiedy akurat niesie się do ust gorącą herbatę :crazyeye: Trzeba więc trochę przy nim uważać, ale jak dotąd nic się na szczęście nie stało, a słodziak z niego nie z tej ziemi :loveu: Muszę znaleźć czas na zrobienie mu nowej sesji foto by wszyscy mogli zobaczyć jaki on kochany :) Quote
Kociabanda2 Posted May 14, 2010 Author Posted May 14, 2010 Nikt nie dzwoni po Stefanka :( Na wypadek, gdyby jednak w końcu ktoś się nim poważnie zainteresował przygotowałam sobie ściągawkę i taką trochę instrukcję obsługi Stefanka ;) Tak, żeby o niczym nie zapomnieć jakby ktoś przyjechał go obejrzeć i pogadać. Poczytajcie i powiedzcie czy o czymś nie zapomniałam, ewentualnie czy z czymś nie przesadziłam: O Stefanie w szczegółach: 1. Stefan jest bardzo cierpliwym i łagodnym psem. W domu zazwyczaj bardzo spokojny, bez problemu znosi, gdy inne zwierzaki dookoła niego harcują trącając go systematycznie. 2. Na spacerach lubi trochę pobiegać, nie wymaga jednak wielkich nakładów energii ze strony właścicieli. Nie potrzeba mu wiele, aby jego potrzeby ruchowe zostały zaspokojone. 3. Dogaduje się z wieloma psami – zwłaszcza suczkami i psami mniejszymi od siebie. W domu tymczasowym mieszka z średniej wielkości żywiołowym psem. Nie zdarzają się między nimi żadne spięcia. Jak prawie każdy samiec ma też swoje antypatie. Najczęściej są to większe od niego samce. Potrafi czasem wyrwać zębami koledze trochę włosów, ale nie jest to typ „mordercy”. Nie rzuca się do gardła i łatwo go uspokoić. Łatwo też utrzymać go na smyczy, bo nie jest silny. 4. Dogaduje się z kotami. Interesuje się nimi, czasem zaczepia, ale tylko w pokojowych zamiarach. Dzieli się z nimi nawet swoim posłaniem. Czasem śpią razem przytuleni. 5. Bardzo lubi ludzi. Jest bardzo łagodny i przyjazny. Cieszy go obcowanie z człowiekiem. Prawdopodobnie polubiłby także dzieci. 6. Bez problemu przystosowuje się do nowych warunków. Szybko uczy się, co mu wolno, co nie. Wystarczą komendy głosowe. Umiejętnie instruowany szybko uczy się także podstawowych psich komend, np. przychodzenia na wołanie, czy „siad”. 7. Potrafi trzymać czystość. Nie brudzi w domu. 8. Nie niszczy. Przyzwyczajony do samotności bez problemu zostaje w domu sam na czas wyjścia opiekunów do pracy. Niczego przy tym nie niszczy, nie gryzie, nie drapie, nie ściąga na podłogę. 9. Nie ujada i nie wyje. Jeśli zaniepokoją go jakieś dźwięki zza okna lub z klatki schodowej daje znać pojedynczymi szczęknięciami. Nie należy jednak do psów ujadających godzinami. Po komendzie głosowej bez problemu zaprzestaje szczekania. 10. Stefan przeżywa stres stojąc w wannie podczas kąpieli, ale pozwala się wykąpać :) Na dnie wanny trzeba jednak położyć matę antypoślizgową, bo strasznie się ślizga i czasem przewraca. 11. Ponieważ Stefan jest kudłaczem wspólne mieszkanie z nim wymaga nieco częstszego odkurzania mieszkania i częstego szczotkowania psa. Latem natomiast wskazane jest przystrzyżenie jego bujnej sierści. 12. Pod nieobecność właścicieli lubi leżeć na łóżku. Niełatwo mu to uniemożliwić, bo jest inteligentny i z wieloma przeszkodami sobie radzi :) 13. Po przebytym przewlekłym zapaleniu pęcherza Stefan nie może jeść dowolnej karmy. Zasadniczą część jego diety musi stanowić dość droga karma: Royal Canin Veterinary Urinary S/O. 14kg (w sklepie internetowym www.kar-ma.pl kosztuje 240zł) tej karmy starcza mu na dwa – dwa i pół miesiąca. Raz na jakiś czas trzeba mu też zrobić kontrolne badanie moczu. 14. Skłonność do tycia. Stefan jest łakomczuszkiem i trzeba mu wydzielać jedzenie, by nie przytył. W domu tymczasowym dostaje ¾ kubka karmy rano i ¼ wieczorem. 15. Stefan zanim trafił do domu tymczasowego był potrącony przez samochód. Na szczęście nic poważnego mu się wtedy nie stało, ale cały był bardzo obolały i jak się okazało ma złamany w połowie jeden kieł. Weterynarz powiedział, by tego nie ruszać póki go to nie boli (normalnie je). W razie jednak, gdyby zaczęło boleć trzeba będzie ten kieł usunąć. Dobrze byłoby też zadbać o jego ząbki w ogóle (jak o zęby każdego czworonoga), dlatego w domu tymczasowym Stefan czasami dostaje kawałek gryzaka na czyszczenie zębów (Purina Dental Fresh gryzaki dla psów) dodatkowo posmarowany pastą do zębów dla psów. 16. Stefan prawdopodobnie nigdy nie miał swoich zabawek. Nie umie jeszcze aportować czy łapać w locie piłeczek. W domu tymczasowym nie jest tego uczony ze względu na drugiego psa, który kocha takie zabawy. Stefan jednak obserwował wybryki kolegi i zabawki bardzo zaczęły mu się podobać. Po jakimś czasie zaczął się nimi samodzielnie bawić: zabiera je na swoje posłanie i bada uważnie ząbkami, czasem też skacze na nie i daje mu to dużo radości :D Czasem też udaje mu się złapać podrzuconą delikatnie piłeczkę :) Jeśli poświęci mu się trochę czasu Stefan na pewno nauczy się wspólnych z człowiekiem zabaw z użyciem aportów i piłeczek :) Quote
Ellig Posted May 14, 2010 Posted May 14, 2010 Stefan wspanialy ale ja bym troche zmienila te punky za bardzo szczegolowe np. 10 , 11 i 12 moze zniechecic przyszlych wlascicieli a Stefan wcale nie musi tak samo zachowywac sie w nowym domu:) z sierscia kazdy sobie poradzi , widzi psa to wie ze dluga i trzeba czesac lepiej chyba napisac ,ze lubi szczotkowanie.... Quote
Kociabanda2 Posted May 17, 2010 Author Posted May 17, 2010 Ellig napisał(a):Stefan wspanialy ale ja bym troche zmienila te punky za bardzo szczegolowe np. 10 , 11 i 12 moze zniechecic przyszlych wlascicieli a Stefan wcale nie musi tak samo zachowywac sie w nowym domu:) z sierscia kazdy sobie poradzi , widzi psa to wie ze dluga i trzeba czesac lepiej chyba napisac ,ze lubi szczotkowanie.... 10,11 i 12 mówisz... Dobra. Pomyślę. Dzięki :) Quote
Kociabanda2 Posted May 17, 2010 Author Posted May 17, 2010 Ania W napisał(a):To ja podrzucę Stefana z rana :) Cześć Aniu! Fajnie, że wpadłaś do Stefanka!! :multi: Quote
Ewa Marta Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 Ellig napisał(a):Stefan wspanialy ale ja bym troche zmienila te punky za bardzo szczegolowe np. 10 , 11 i 12 moze zniechecic przyszlych wlascicieli a Stefan wcale nie musi tak samo zachowywac sie w nowym domu:) z sierscia kazdy sobie poradzi , widzi psa to wie ze dluga i trzeba czesac lepiej chyba napisac ,ze lubi szczotkowanie.... Nie znam psa, który nie przeżywałby stresu w wannie:-) Moje dwa łobuzy robią wszystko, żeby się z niej wydostać. Kiedyś Barsie się to udało i calutkie mieszkanie pływało:-) I w sumie rzeczywiście nie ma po co tego mówić ludziom, bo w wannie nie będzie tak często przebywał:-) Ale czytając te perfekcyjnie spisane punkty nie mogę się oprzeć wrażeniu, że Stefen jest psim ideałem, a Ty Kociabando z TZ-em idealnym DT:-) Bardzo piękna charakterystyka psa i doskonały pomysł, żeby mieć to spisane i o niczym nie zapomnieć:-) Może tylko w rozmowie zaznaczałabym, że jeśłi worek karmy wystarcza n aponad 2 miesiące, to nie jest to drogo.... Słowo drogo odstrasza. Super pomysł!!!! Piękny opis!!! Quote
Recommended Posts