tuska1990 Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 Cześć wszystkim. Mam mały problem, chociaż może to tylko kwestia czasu, ale wolę was zapytać o jakieś rady. Mam małą goldenkę, ma 10 tygodni. Straszliwie boi się spacerów, jak się rusza to tylko tak żeby być między moimi nogami bo nie chce wychodzić ani przede mnie ani być za mną, a jak na chwilę znajdzie się o metr dalej to strasznie płacze. Nie chce się załatwiać na spacerkach, za to wraca do domu i idzie na gazetki. Jak mówiłam, myślę, że to kwestia czasu, ale może powiecie mi jak najlepiej dzialać w takiej sytuacji. Może coś robię źle? Quote
marta23t Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 sprawić aby kojarzyła spacer z czymś przyjemnym. zabrać ze sobą jej ulubioną zabawkę, smakołyki i przede wszystkim nie zwracać uwagi na paniki psa, nie tulić go - bo tylko utwierdzisz w przekonaniu, że dzieje się coś złego i utrwalisz w nim tą panikę. jak idziesz z psem podsuń mu jakiś smakołyk pod pyszczek- jak ładnie pójdzie daj mu smakołyk. jak zacznie płakać staraj się zapiszczeń jakąś zabawką odwrócić uwagę. pies jest młodziutki masz ogromne szanse na sukces ale pamiętaj żeby od początku pracować nad tymi lękami. za jakiś czas zacznij zabierać psa w różne miejsca; do miasta, do autobusu-niech nauczy się różnych sytuacji i dźwięków. staraj się też poznawać go z obcymi ludźmi i innymi psami. do do siusiania na dworze spróbuj wynosić szczeniaczka zaraz pospaniu, jedzeniu i zabawie - wtedy psy najczęściej muszą się załatwić - dzięki temu jest szansa, że psiak zrobi na dworze. za każde siusiu i kupkę na dworze chwal i nagradzaj;) Quote
tuska1990 Posted December 16, 2009 Author Posted December 16, 2009 Jak na razie Messy na spacerze jest tak przejęta, że nawet swoich ulubionych smakołyków nie chce wtedy jeść. A mam ją zabierać na spacer i czekać tak długo aż się nie załatwi, czy raczej wracać po kilku minutach do domu bez względu na to czy się załatwiła czy nie? Staram się z nią zawsze wychodzić właśnie tak jak mówisz, po jedzeniu, spaniu, zabawie no ale nic z tego. Jak na razie załatwiła się tylko raz na dworze- zrobiła siku. Nie wiem, może ona teraz myśli, że ma sikać tylko na gazety? Jedna pani spacerująca z pieskiem, powiedziała, że może nie chce się załatwiać bo jest zimno na dworze, ale czy ja wiem czy może to mieć jakiś wpływ? A jesli chodzi o spotkania z innymi ludźmi to wszyscy ja głaszczą :) Quote
Martens Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 Noś psa na rękach w jak najwięcej różnych miejsc :) P.S. Co ze szczepieniami, mała nie powinna być na kwarantannie? Od razu mówię, że nie jestem za izolacją szczeniaka od świata do 4 miesiąca życia jak niektórzy, ale tak do 12 tygodnia wstrzymałabym się raczej z puszczaniem szczeniaka na trawę, gdzie chodzą inne psy. Quote
tuska1990 Posted December 16, 2009 Author Posted December 16, 2009 Mała ma już szczepienia, wet powiedział, że spokojnie może chodzić, ale to co myślisz, żeby się jeszcze wstrzymać? Quote
Martens Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 Słuchaj weta, są różne programy szczepień, ale przy tym najczęstszym ostatnie szczepienie na zakaźne jest dopiero w 10-12 tygodniu i powinno się wychodzić dopiero kilka dni po nim. Oczywiście z tym wychodzeniem to nie taka żelazna dyscyplina ;) Spokojnie możesz małą wszędzie nosić na rękach, puszczać na ogrodzonym terenie gdzie nie ma innych psów, czy też przejść się z nią po chodniku w mieście, gdzie raczej nie ma kup. Ostrożnie przede wszystkim z osiedlowymi zapaskudzonymi trawnikami, gdzie załatwiają sie wszystkie psy, niekoniecznie szczepione, zdrowe, czy w ogóle "pańskie". Quote
marta23t Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 ,,A mam ją zabierać na spacer i czekać tak długo aż się nie załatwi, czy raczej wracać po kilku minutach do domu bez względu na to czy się załatwiła czy nie?,, / muszę zacytować kopiując bo cytat mi też nie działa:(/ ja z moimi czekałam aż minie pierwszy szał radości i nowości, piesek się trochę wyciszy i załatwi;) czasem trzeba troszkę się pokręcić i pospacerować zanim psiak zrobi siusiu;) cierpliwości. Quote
tuska1990 Posted December 16, 2009 Author Posted December 16, 2009 No to w takim razie będę zwracać uwagę na to żeby nie spotykała się z pieskami na razie no i na te brudne trawniki. Dziękuję wam bardzo za rady! Strasznie mi zależy na niepopełnianiu błędów, bo nie chcę zrobić krzywdy małej ani swojej rodzince w razie gdybym ją źle wychowała. Quote
Recommended Posts