Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dzieki za porady w sprawie kaganca i nie tylko.

mam nadzieje ze do swiat zakoncze pewien etap pracy i potem umowie sie z Nina polecona przez Kore. ale mysle ze i tak bede musiala z Mania popedzic na wizyte do zawodowego behawiorysty jezeli taki przyjmuje w Poznaniu?

mysle ze nylonowy kaganiec odpada chyba ze mozna go regulowac zeby mogla na dworze normalnie oddychac bo to musi byc meczarnia dla psa szczegolnie latem, a metalowy - okropnie brzmi i mozliwe ze nie beda dostepne w rozmiarze xxxxxxxs i na Mani smiesznie zadarty nosek. ale cos Mania musi miec na tym nochalu moze szyty na miare bawelniany? kiedys byly chyba ze skory? przewiewne i pewnie lekkie?

co do wycia to niech wyje z tego powodu kaganca jej napewno nie bede zakladala.

faktycznie z Mania spedzam duzo czasu, moja mama rowniez ale Mania wie kto ja wyciagnal ze schronu i chyba juz zawsze bede niestety tylko ja nr 1. Mania zakochala sie we mnie w pociagu do Wroclawia. nawet jak mama ja glaszcze to czesto Mania wpatrzona jest w moje oczy czy wszystko jest w porzadku. juz weterynarz smial sie z Mani wpatrzonej we mnie jak pobierali jej krew. teraz wiem co to znaczy miec psa ze schroniska. czesto mysle co ona musiala przejsc jak ja porzucono w schronisku czy w lecznicy, zaraz potem sterylizacja/operacja a Mania w drgawkach pooperacyjnych samiutenka w obcym miejscu. i oczywiscie niewiadomo co dzialo sie z nia przed schroniskiem? napewno nie miala latwego zycia!

Posted

na pewnoe nie miałą, na pewno :(

kaganiec nylonowy się reguluje, jest tasiemka. dopasowuje się do różnego pyszczka. można więc poluzować
metalowe są też takie malusie, uwierz mi ;P
brzmi strasznie,ale ma ludzi p onogach gryźć? i ktoś ma jej odwinąć? niee

tak,trzeba behawiorysty, za stara na nic nie jest, bo to mądra psinka. nigdy nie jest za późno :) psy są mądre całę życie

Posted

Berta metalowe kagance sa duzo lepsze bo maja skorzany pasek pod oczami a cala kufa ejst zadrutowana niezbyt gesta siateczka. Wtedy pies moze swobodnei oddychac, wachac i ma "przewiew".

A rozmiary sa chyba wszystkie chociaz takich malutkich jak an nia nie widziałam.

Posted

dzieki za porade.

wybiore sie do sklepu Kakadu - tam prawdopodobnie jest najwiekszy wybor. niestety sklep jest ode mnie daleko wiec dotre pewnie tam dopiero po swietach. mam nadzieje ze na Mani malego zadarciucha znajdzie sie cos wygodnego. moim marzeniem jest zeby Mania z czasem nie musiala nosic kaganca. ale to chyba tylko pozostanie marzeniem. niestety domku z ogrodkiem nie mamy gdzie moglaby sobie z dala od innych pobiegac.

mam nadzieje ze w swieta znajde czas na Mani wielkanocna sesje zdjeciowa, niestety nie mam kamery zeby sfilmowac Mani plasy jak bawi sie jedzeniem. moze uda sie nakrecic to aparatem fotograficznym?

• 1 month later...
Posted

mam stały kontakt z Bertą :) u Mani wszystko ok. miałą teraz jedego kleszcza i Bercia się marwti, bo kulałą sunia na łąpki i Bercia boi się o boreliozę. Teraz sunia ma obróżke Bayera i dostałą Frontlina
Bercia zostawiła ją na jakiś czas, bo służbowo wyjechałą i Mania grzecznie czekała z rodzicami, a jaka radość byłą, jak pańcia wróciła :)
i Mania łądnie przytyła :) A na fociach się prezentuje rewelacyjnie :)

• 2 months later...
Posted

oj dawno tu nie bylam :oops: a to przeciez watek mojej kochanej awanturnicy.

dzisiaj mija dokladnie 7 miesiecy od kiedy jestesmy razem :tort::sweetCyb::sweetCyb:(Mania i ja oczywiscie).

Mania awanturuje sie jak awanturowala :shake: ale zaczela tolerowac drugiego sasiada :lol:. postanowilam zaryzykowac i nie zdecydowlam sie jeszcze na kaganiec - daje Mance szanse do pierwszego ugryzienia (ktory sasiad dostapi tego zaszczytu :???:), chyba tez troche przyzwyczailam sie do tego jej wariactwa.

na poczatku czerwca Pani fryzjerka (psia :lol:) obciela krociotko futerko - zdazylysmy jeszcze przed upalami. Niestety nie zrobilam jej wtedy zdjec :wallbash:, jak zrobie w ten weekend to podesle Korze - teraz futerko juz jest dluzsze ale jeszcze daleko do zimowej pelerynki. po zrzuceniu tego futrzyska (az tyle ze na sweter starczyloby) wyszla zgrabna nie opasla Manieczka, a ja juz myslac ze tluszczyku nadmiar zaczelam zmniejszac porcje jedzenia :oops:. Mania w nowej fryzurze zaczela robic furore :B-fly:- kilka razy pytano sie mnie co toza rasa a jedna Pani stanela jak wryta i nie mogla uwierzyc ze to jest po prostu jedyny egzemplarz rasy typu Manka? ostatnio uslyszalam tez ze Mania to tlusty York :x (jeszcze nie taki tlusty :shake: poprostu w sam raz ;) i nie York oczywiscie tylko Walbrzyska Apsa),
teraz co prawda znow ksztalty troche powiekszyly sie ale to dlatego ze i futerko jest dluzsze. niech je :drinka:dziewczyna ;).
w upaly ograniczylysmy spacerki - na szczescie na osiedlu jest dluuuuuugi blok i mozna w cieniu spacerowac :painting: nawet w samo poludnie ale i tak byl ukrop. w domu Mania od czasu do czasu przykrywana byla zimnym mokrym recznikiem lub schladzana chlodnym prysznicem - jakos przezylysmy.

Guzki na razie nie powiekszaja sie - nawet nie wielkosci groszku (chociaz sasiadka ktora pracuje w weterynarii bardzo zmartwila mnie :placz:bo powiedziala ze niektore wygladaja na takie co moga w przyszlosci zezlosliwiec i gdyby cos zaczelo dziac sie to nalezaloby najpierw przeswietlic pluca bo tego typu diabelstwo najczesciej daje przerzuty na pluca, odradza tez teraz operacje - najwczesniej za jakies 6 miesiecy).

Teraz martwi mnie Mani ulamany kiel ktorego niestety nie usunieto :shake: podczas operacji ktora miala w lutym. Nic ja jeszcze nie boli ale wydaje mnie sie ze troszeczke zaczyna sie psuc (a moze juz taki byl ?) zaznaczam ze z powodu zebiska zadnych slodyczy nie dostaje :mad:. niedlugo sama wybieram sie do dentystki i zrobie zdjecie Mance zebiska moze moja dentystka poradzi co z tym zebem zrobic ;).

To chyba juz wszystko
serdecznie pozdrawiamy wszystkie ciocie i jeszcze raz bardzo dziekujemy za pomoc :lol:

Posted

To juz 7 miesięcy ??????????? :crazyeye::crazyeye::crazyeye: ...nie do wiary, ale ten czas galopuje !!!

Wpaniałe wieści o szalonej Mańce, bardzo się cieszę, że zdrowie dopisuje i trzymam kciuki, żeby guzki się rozwijały.

Posted

..... NIE :mad::mad::mad: rozwijaly.

Bardzo dziekujemy za taki szybki zlot cioteczek :Rose::Rose:

Gdyby nie wy, to te Mankowe 7 miesiecy inaczej wygladalyby :shake: lub juz by nic nie wygladalo :-(.

a tu tyle radosci :cunao:szczegolnie jak wracam do domu chociaz Manka raczej sama jeszcze w domu nie zostaje (2 razy - w sytuacjach awaryjnych do tej pory, dogladana przez sasiadke czy dobrze sie sprawuje i bylo ok) - tylko z mama. obie sa wtedy szczesliwe :bigcool::bigcool:

Posted

no to juz chyba nie bedzie nigdy sama zostawala. jak mamie sie podoba i jak mania juz nie wyje pod drzwiami za toba i tyle czasu juz tak wam leci to niech tak zostanie :)

• 1 month later...
Posted

Hej wam jestem tu nowa korzystam od dziś nie znam tej stronki ale się przyzwyczajam do niej:)biedne są psy bite itp.Sama mam psa na tapecie nie mojego który stracił oko:( biedactwo mam sama pieska maltanczyka dla tego wpadłam na ten temat i poprostu zagadałam moja Kiki ma teraz cieczkę już się konczy i za pół tore roku znowu cieczka i dopuszczenie do takiego pieska samego co ona normalnie kopia!:) będą szczeniaczki trzymajcie kciuki!:)

Posted

Kikusia napisał(a):
Hej wam jestem tu nowa korzystam od dziś nie znam tej stronki ale się przyzwyczajam do niej:)biedne są psy bite itp.Sama mam psa na tapecie nie mojego który stracił oko:( biedactwo mam sama pieska maltanczyka dla tego wpadłam na ten temat i poprostu zagadałam moja Kiki ma teraz cieczkę już się konczy i za pół tore roku znowu cieczka i dopuszczenie do takiego pieska samego co ona normalnie kopia!:) będą szczeniaczki trzymajcie kciuki!:)

A co zrobisz z tymi szczeniaczkami???????????
Trzymajcie mnie, bo nie wytrzymam

Posted

marta0731 napisał(a):
A co zrobisz z tymi szczeniaczkami???????????
Trzymajcie mnie, bo nie wytrzymam

jak to co? sprzeda ;)

Kikusia, my na tym forum nie popieramy rozmnazania zwierzat, przynajmniej w dziale- zwierzeta w potrzebie

Posted

kora78 napisał(a):
jak to co? sprzeda ;)

Kikusia, my na tym forum nie popieramy rozmnazania zwierzat, przynajmniej w dziale- zwierzeta w potrzebie

Dobrze nie wiedziałam Kora bo ja tutaj nowa od wczoraj i wiesz nie znam jeszcze dokładnie tej stronki :)

• 2 months later...
Posted

kora78 napisał(a):
Imie robocze Majka nadaję :)
jest chętna osoba na danie Maji dt, w Poznaniu, czy amy tam kogoś na wizytę przedadopcyjną?

ale ten czas pedzi - wlasnie dzisiaj mija rok kiedy Mańce zaproponowalam DT :lol:

zdjecia beda wkrotce - jak Mania szaleje w zaspach snieznych ;)

Posted

dziekuje Ci w swoim imieniu Bercia, za domek dla Mani, taki najlepszy z najlepszych :) marzymy o takich, dla kazdej zblakanej zwierzecej duszy na tym swiecie!

bylo szybko, bezproblemowo i strzal w dziesiatke :)

Posted

Leci ten czas, oj leci.............:hmmmm:

Najszczersze gratulacje z udanego roku, i jeszcze milion pięćset sto dziewięćset następnych jeszcze bardziej udanych życzymy Tobie i Maniusi:tort::new-bday::Rose:

I patrz Kora, jaką fajną ciocię Bertę poznałyśmy:calus: i nadal nam pomaga:multi: