Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

u Mani zauwazylam na kubraku krew i jeszcze zdazylam pojechac do innego weta ktory jest otwarty do 22. nieciekawie to wyglada - krwiaki przy zszyciu i na srodku brzuszka zszycie bardzo naciagniete - tylko zeby nie peklo. temperatura w normie. dostala 3 zastrzyki. jutro okolo 12 jedziemy do kontroli i na zastrzyk.

Posted

w nocy do prawie 4 obie nie spalysmy. Mania popiskiwala - byl srodek nocy i juz niewiedzialam co mam zrobic. w koncu wynioslam ja na siusianie, sklonilam do jedzenia i juz nie popiskiwala wiec zasnelam - mam nadzieje ze ona rowniez spala. dzisiaj pojechalysmy do przegladu i po nastepny zastrzyk ze srodkiem przeciwbolowym. podobno wszystko jest ok. temp. 38C. teraz Mania lezy i pomrukuje. jutro nastepna wizyta kontrolna plus zastrzyk. nie wiem czy powinna miec druga operacje - to jest katowanie zwierzaka.

Posted

wlasnie zmienialam Mani ubranko i wkladki ktore przyklaje sie do ubranka - troche krwi - ale juz takiej z przed kilku godzin - jak Manka nie bedzie szalec to powinno byc wszystko ok. podobno krwiaki maja zniknac, a szew sie trzyma - ale do komfortowych nie nalezy. Mania usnela w pokoju ktorym teraz siedze - w innym pokoju niz my obie spimy wiec mam nadzieje ze jak zorientuje sie ze jestem juz w naszej sypialni to tam przejdzie i zasnie.

Posted

Gruba Berta napisał(a):
wlasnie zmienialam Mani ubranko i wkladki ktore przyklaje sie do ubranka - troche krwi - ale juz takiej z przed kilku godzin - jak Manka nie bedzie szalec to powinno byc wszystko ok. podobno krwiaki maja zniknac, a szew sie trzyma - ale do komfortowych nie nalezy. Mania usnela w pokoju ktorym teraz siedze - w innym pokoju niz my obie spimy wiec mam nadzieje ze jak zorientuje sie ze jestem juz w naszej sypialni to tam przejdzie i zasnie.

A nie powinnaś jej nosić...? ;)

Posted

noc byla spokojna. pobudka zaraz po 6 - Mania sobie troche marudzila i trzeba bylo sie nia zajac. na dworze kilka razy zrobila siusiu ale kupki jeszcze nie - chyba musimy jeszcze na nia troche poczekac. po spacerku pedzila do miski - apetyt dopisuje - ale z wiadomych przyczyn daje jej mniejsze porcje niz zwykle.

Posted

na kupke trzeba poczekac. normalne, ze teraz nie prze. jak kobita po porodzie :)
chodzic moze, ale nie po schodach, nie wysilac sie i nadwyrezac.

katowanie- na kilka dni, ale wydluzy jej zycie o kilka miesiecy, czy lat... wiec warto!
musicie byc dzielne. najgorsze za Wami :)

Posted

wczoraj bylysmy na wizycie kontrolnej u weta. 2 zastrzyki, zdjeto wenflon, Mania dostala antybiotyki na 10 dni i tabletki przeciwbolowe na 2 dni. jeszcze dokupilam jej srodki oslonowe. po powrocie od weta pojawila sie piekna kupa. Mania powoli wraca do formy.

chcialysmy zyczyc Mankowym wybawicielkom wszystkiego najlepszego z okazji Swiat

Posted

u nas byla wczoraj rano piekna sloneczna pogoda, potem zaczelo padac. Manka w nocy wgramolila sie tam gdzie nie powinna nawet przez postawiona zapore i sobie troche porozciagala to i owo, zaczyna sie tez drapac po brzuchu a ja jutro ide do pracy i tylko wpadne zeby ja wyprowadzic - o ile mi zdrowie pozwoli bo wlasnie sama sie rozlozylam i mam temperature i lamie mnie jak diabli w kosciach wiec kto wie moze sama wyladuje jutro u lekarki. troche boje sie dnia jutrzejszego - pierwszy bez srodkow przeciwbolowych.

Posted

Mania jest w lepszej kondycji niz ja :lol: wlasnie zmienialam kubrak, brzuszek nadal kiepsko wyglada - liczne krwiako-siniaki. ale raczej goi sie bez wiekszego problemu i nie jest juz tak napiety jak po operacji. codziennie dostaje antybiotyk i cos oslonowego na brzuszek jeszcze taszcze ja po schodach bo tak mozna nazwac jej noszenie przeze mnie - czasami sama ledwo sie tocze - cos dziwnego mnie dorwalo. ale najwazniejsze ze Manka prawie juz wrocila do swojej dawnej formy :lol:

• 4 weeks later...
Posted

W piatek weterynarz zadzwonil - badania histopatologiczne wykazaly raka przedinwazyjnego. Na poczatku czerwca podobno mozna byloby przeprowadzic druga operacje, ale boje sie czy Manka to wszystko wytrzyma. Napewno serducho ma po ostatniej narkozie oslabione i do tego te okropne upaly moga ja wykonczyc. Z drugiej strony Mani powiekszyla sie przepuklina i to ona w tej chwili jest najpilniejsza do usuniecia. Wolalabym zeby miala wszystko usuniete podczas jednej operacji. Kazda dodatkowa operacja to dodakowy bol, stres i narkoza - a tego chialabym jej oszczedzic.

Posted

Gruba Berta napisał(a):
W piatek weterynarz zadzwonil - badania histopatologiczne wykazaly raka przedinwazyjnego. Na poczatku czerwca podobno mozna byloby przeprowadzic druga operacje, ale boje sie czy Manka to wszystko wytrzyma. Napewno serducho ma po ostatniej narkozie oslabione i do tego te okropne upaly moga ja wykonczyc. Z drugiej strony Mani powiekszyla sie przepuklina i to ona w tej chwili jest najpilniejsza do usuniecia. Wolalabym zeby miala wszystko usuniete podczas jednej operacji. Kazda dodatkowa operacja to dodakowy bol, stres i narkoza - a tego chialabym jej oszczedzic.

Berta porozmawiaj z lekarze co nalezy wykonac na prawde KONIECZNIE i na juz a co mozna juz pominac i zostawic Majci do konca jej zycia. MAsz racje ze przy jej wieku kolejna narkoza to duze obciazenie i taki sam stres jak pozostawienie jej z jakims niewycietym guzem.
Mysle ze ze wzgledu na wiek Mani nalezy wykonac tylko to co naprawde zagraza jej zyciu na juz a całą reszte zostawic

Posted

wg weta nalezy usunac jedno i drugie. wet do ktorego Mania teraz chodzi za nr 1 stawia guzy, ubiegloroczny wet interesowal sie tylko przepuklina. mysle ze przepuklina to jest teraz nr 1 ale te 3 cycuchy co zostaly tez mnie martwia - dookola nich sa rozsiane male guzki. te co byly wycinane z tamta listwa byly inne i wieksze ale tez nie byly duze - wielkosci ziarna grochu.