Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W związku z kontrowersjami dotyczącymi "zbierania punktów" za wystawy w danym sezonie proszę o wyrażenie własnej opinii nt. niezbędna ilość "zaliczonych" wystaw do wyliczenia tzw. "średniej wystawowej".
Moje, i nie tylko moje, wątpliwości powstały po wyliczeniu "punktów" za sezon 2005 dla rasy akita. Są głosy, że oprócz wyliczenia całościowego ilości punktów za sezon powinien się również pojawić: "ranking uśredniający" / "średnia wystawowa" (nazwy robocze), uwzględniający średnią ilość uzyskanych punktów w zależności od częstotliwości "bytności" na wystawach (jak to ktoś kiedyś określił - nieobecni nie mają racji;).
Moje zdanie (mzd) jest następujące:
Biorąc pod uwagę wymogi ZKwP na reproduktora i sukę hodowlaną:
- min 3 wystawy, w tym 1 międzynarodowa,
a jednocześnie
http://www.akita-club.pl/regulaminy.htm#IX.%20Za%B3o%BFenia%20organizacyjne%20wystaw%20r%F3%BFnych%20rodzaj%F3w
skłaniam się do założenia, że w rankingu "średniej wystawowej" powinny wziąć udział psy/suki, które:
- uczestniczyły w co najmniej 3 wystawach- w tym 1x w wystawie międzynarodowej i 1x klubowej.
Do dyskusji pozostaje temat - np. zamiast wystawy klubowej - międzynarodowa.
A może temat warto rozszerzyć na całość i np. spróbować rankingu grupy, wszystkich psów wg jednakowych kryteriów, opracowanych np. przez FCI, na wniosek ZKwP - czyli w sumie nasz?
PS.
Może Admin lub Mod jest w stanie przykleić ten temat w ramach np. sondy?
Pzdr

Posted

[quote name='christoph']
Moje zdanie (mzd) jest następujące:
Biorąc pod uwagę wymogi ZKwP na reproduktora i sukę hodowlaną:
- min 3 wystawy, w tym 1 międzynarodowa,
a jednocześnie
(...)
Pzdr
Przepraszam, tu miał być cytat z regulaminu, tylko przeglądarka nie zaskoczyła:oops:
Już się poprawiam:oops:

(cytat z Regulaminu Wystaw Psów Rasowych)
IX. Założenia organizacyjne wystaw różnych rodzajów

Wystawy określonego rodzaju spełniać powinny wszystkie wymienione w niniejszym regulaminie warunki techniczne i organizacyjne oraz określone niżej warunki szczególne.
(...)
2. Wystawy klubowe:Wystawy klubowe z mniejszą obsadą mogą być łączone (np. Klub Wyżła z Klubem Gończych), z zapewnieniem odrębnych katalogów i ekspozycji.Wystawa klubowa powinna posiadać cechy wyróżniające ją od wystawy krajowej, a to:
a) Zapewnić możliwość analizy stanu hodowli ras poprzez takie konkurencje jak np. "Reproduktor i Jego Potomstwo", "Najlepsza Hodowla" itp.
b) Zgromadzić możliwie całą czołówkę krajową, drogą odpowiedniej informacji ze strony Klubu.
c) W miarę swoich możliwości Kluby wydają katalog powystawowy, połączony z analizą ocen i stanu hodowli danej rasy w kraju.
(koniec cytatu)

Posted

[quote name='christoph']

c) W miarę swoich możliwości Kluby wydają katalog powystawowy, połączony z analizą ocen i stanu hodowli danej rasy w kraju.

hmm a taki katalog jest ogólnie dostępny?

Posted

popieram wymiane wystawy miedzynarodowej z klubówka, bo my na klubówki rzadko jezdzimy bo mamy daleko i jakos terminy nie pasuja.

Jak tylko skoncze robic katalog wystawowy (niestety nie psów) to powroce do mojej propozycji pomocy. Bedzie to najpózniej za 2 tygodnie, no i musze strony aktualizowac i jedna stworzyc nowa wiec mam co robic :)

Posted

Asiunia02 napisał(a):
popieram wymiane wystawy miedzynarodowej z klubówka, bo my na klubówki rzadko jezdzimy bo mamy daleko i jakos terminy nie pasuja.

Jak tylko skoncze robic katalog wystawowy (niestety nie psów) to powroce do mojej propozycji pomocy. Bedzie to najpózniej za 2 tygodnie, no i musze strony aktualizowac i jedna stworzyc nowa wiec mam co robic :)

asiunia może jeszcze chcesz moją poaktualizowac? :) albo pozycz mi chociaż troche czasu ;)

Posted

Czasu to ja niestety tez nie mam :( wiec nie dam rady z pozyczeniem, a szczeniacki rosną i chciałaby miec zdjecia na stronie, wiec na to ze one poczekaja to juz nie moge liczyc :) Sama widzisz ze moja strona dawno nie aktualizowana. Dobrze ze Kasia narazie ma 2 psy, bo mam jeszcze jedna strone pod opieka www.kizos.prv.pl takze mojego autorstwa i tam nie moge nadazyc za informacjami, a rzeczy do zrobienia wiecej niz dni w roku :)