dzejms.blad Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 Dzisiaj zyskałem nową przyjaciółkę - 2-miesięczną, piękną :cool3: yorczkę. Na początku była trochę zdezorientowana, ale po 5 godzinach przebywania razem chyba mnie polubiła, już zaczyna się bawić. Niestety zastanawiam się jak to będzie, gdy w pon. będzie musiała zostać sama w domu. Może straci do mnie zaufanie i znowu będzie ją trzeba oswajać? :-( Możecie mi w tej sytuacji dać jakieś rady? Quote
Martens Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 Jeśli chodzi o "oswajanie", to raczej nie masz się czym martwić. Jak długa będzie to nieobecność? Zostaw szczeniaka w jednym pomieszczeniu, w którym pochowasz wszystko, co mógłby pogryźć, czy zniszczyć, w szczególności kable; zwiń dywan. Zostaw szczeniakowi wodę do picia i podkład/gazety do sikania (choć nie licz na to że w tym wieku już będzie umiał zachować czystość). Jeśli nie będzie Cię dłużej niż 4-5 godzin, zostaw też jedzenie. Połóż szczeniakowi jakieś ubranie przesiąknięte twoim zapachem, możesz zostawić włączone radio, jakieś zabawki. Już w tej chwili przyzwyczajaj go do tego, że wychodzisz, zostawiaj na kilka minut samego w pokoju czy mieszkaniu, żeby wiedział, że nie zawsze ktoś przy nim jest (i nie pędź z powrotem na każde piśnięcie) - jeśli tego nie zrobisz, a w poniedziałek od razu wyjdziesz na bardzo długo, będzie to szok dla szczeniaka. Ogólnie przejrzyj ten dział. Quote
Recommended Posts