koval Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 Witam wszystkich! Przyniosłem od kolegi właśnie małego pieska. Jest to suczka. Ma około 1 miesiąca, jest troszkę zaniedbana, brudną ma sierść, czy mogę ją ukąpać?? Babcia mówi "Nie, bo zdechnie". Ale jej zbytnio nie wierzę. Piesek wygląda tak: Doradźcie mi co na początek robić z takim pieskiem. Jak rozwiązać problem załatwiania potrzeb?? Tak, jak u kota?? Żwirek?? Czy taki piesek będzie kiedyś duży, czy raczej mały?? Pozdrawiam i proszę ... pomóżcie Quote
moon_light Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 Ojaaaa ! Jakie cudo !! Wyrosnie na nie wieksza niz do kolan ! Wyglada jak pinczer , lub pinczer miniatura ! sliczny pies ! Niby mozna szczeniaka wykapac, ale musisz bardzo uwazac na uszy i oczy ! ...nalej malo wody do wanny...tak max do brzcha psa...jezeli nie masz szamponu dla psow...to mozesz uzyc szamponu dla dzieci typu Johnson & Johnson...ale na nastepna kapiel kup juz specjalny szampon dla szczeniat. Problem zalatwiania rozwiążą gazetki...pokaz maluchowi gdzie ma siusiac..zanoszac go na gazety za kazdym razem jak zrobi siku/qpe gdzie indziej (tak moj maluch sie nauczyl)..a z czasem gdy juz bedzie wieksza przestawiaj gazety blizej drzwy wyjsciowych...i wynos psa na dwór.. Jak juz bedzie na tyle duzy ze bedziesz mogl z nim wychodzic...wychodz jak sie np napije i chodz tak dlugo az sie zalatwi..kazde udane "zalatwienie" nagradzaj jakims smakołykiem (pies skuma ze oplaca sie sikac na dworzu) :P Koniecznie idz z psiulem jutro do weterynarza , zaszczep i odrobacz. Jestem pod wrazeniem szczeniaczka - SLICZNY !! Quote
moon_light Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 a tak w ogóle...piszesz ze sunia ma ok miesiąca...co stało sie z jej mamą?? takie maleństwo powinno byc jeszcze przy psiej mamie Quote
borsaf Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 Koval Sunia jest piękna, może to którys z terierów? Tylko, dlaczego taka malutka? Sczeniaka bierze sie od matki i rodzeństwa jak skończy 7 tydzień. Ta mala powinna jeszcze duzo sie od matki i rodzeństwa nauczyć. Nie wiem dlaczego tak szybko, ale już ja masz i teraz szybko do weta, to Ci reszte powie. Na marginesie, popros moda, to Ci zmniejszy fotę, bo wstawiłeś za duża i sie rozjeżdża cała wypowiedź, nie można doczytać. Wielkośc foty nie może przekraczać 500 pikseli z dłuższego boku. To Twoj pierwszy post więc Ci mod wybaczy. Na przyszlośc przed wstawieniem na serwera (na dogo, najczęściej Image shake czyli żaba) zmniejszyc musiśz fotkę. Pozdrowienia, niech się chowa maleńka. Quote
koval Posted January 19, 2006 Author Posted January 19, 2006 Nie wiem, może mieć niewiele więcej, a czy to bardzo źle jeśli została już oddzielona?? Da się to jakoś nadrobić?? Ale chyba nie muszę do karmienia używać smoczka i butelki? Czy można takiego psa nauczyć w tym wieku jakoś nauczyć przebywania na legowisku?? przygotowałem mały koszyk wyścielony kawałkiem szmaty... Quote
moon_light Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 Jeżeli masz możliwość..żeby sunia jeszcze troche pomieszkała z mamą i rodzenstwem, to wyjdzie jej to na dobre. W przyszlosci bedziesz mial z nią mniej problemow...ona jest w takim wieku że musi nauczyc sie "psiego jezyka"...zeby potem mogla sie dogadac z innymi psami. Quote
moon_light Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 a co do legowiska.. postaw je kolo łóżka...i pilnuj malej zeby tam spała..głaszcz..gadaj do niej..w koncu sie zmeczy i usnie jak aniolek. Moze byc w nocy nieznosna (tj.piszczec i wylazic z koszyczka)...dlatego musisz sie wykazac wyrozumialoscia, bo to jej pierwsze noce bez mamy... ps. ta "szmata" wystarczy zeby bylo jej cieplo? ..uwazaj bo takie malenstwo łatwo sie przeziebia...a na ziemi czesto jest przeciąg...co sprzyja utracie ciepła Quote
moon_light Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 aha i jak zdecydujesz sie ją kąpać...to dokładnie ją wytrzyj ręcznikiem, i osusz Quote
atha_maris Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 Moja ulubiona metoda- włóż jej na noc do legowiska termofor i tykający zegarek, bedzie czuła ciepło i 'bicie serca' ;) Miesiąc to jeszcze troche za mało na zabieranie zczeniaczka od mamy, potem może miec problemy z kotaktami z innymi psami. uważaj na nią bardzo, bo jest jeszcze przed szczepieniami i może coś złapać, możesz ją brac na pole, ale niech nie bawi sie z obcymi psami, ani nie je nic 'obcego'! Quote
moon_light Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 ja bym na dwór(pole?) takiego szczeniaczka nie zabierała....nie wiadomo jaki pies wczesniej tam chodzil.. Quote
borsaf Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 Koval nie damy rady napisac Ci wszystkich rad, jak nalezy postepowac ze szczeniakiem. W razie pytan - owszem ale jutro popędź do najbliższej księgarni i kup instrukcje obsugi szczeniaka, czyli książkę, w ktorej bedzie napisane dokładnie co i jak robić.Jest tych tytułów bardzo duzo, wybierz taką która będzie o szczeniakach traktować i na Twoja kieszeń. Jak jeszcze bedziesz mial watpliwości, problemy to chetnie sie wiedza i doświadczeniem podzielimy. Quote
koval Posted January 19, 2006 Author Posted January 19, 2006 ok. dzieki wszystkim!!! pozdro 4all Quote
Recommended Posts