Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[LEFT]Przeglądałam inne posty na forum, ale nie znalazłam nic co by mi pomogło, więc zakładam nowy temat.
Mój problem z psem (owczarek niemiecki) wygląda następująco:
pies szczeka w nocy i denerwuje tym sąsiadów. Podejrzewam, że może on szczekać na koty (trasa ich wędrówek przebiega przez nasz płot), albo na małego terierka, który jest za ogrodzeniem. Jest możliwość, że szczeka ponieważ suka ma gdzieś cieczkę, albo jest w takim wieku (ma rok). Osobiście mam nadzieję, że z tego wyrośnie, ale przeszkadza to wszystkim (mnie nie, bo w nocy śpię, a nie nasłuchuje jak pssy szczekają).
Staramy się budzić go rano, żeby nie spał w dzień i był już zmęczony w nocy. Na spacerze jest praktycznie codziennie dłuższym lub krótszym, ponad to codziennie ktoś bawi się z psem i ćwiczy z nim. Może macie jakiś pomysł jak temu zaradzić. Z góry dziękuje za każdą propozycje.[/LEFT]

• 2 weeks later...
Posted

Trudny temat.Mamy w swoim stadku min.yorki uchodzące za szczekliwe.Owszem-szczekają,ale tylko,jak przychodzi ktoś obcy do domu.I nie trwa to długo.W nocy wszystkie śpią.
Natomiast sąsiedzi mają niedużą kundelkę,która całe życie spędza na podwórku.Szczeka od ok.godz.2 w nocy do godz.5.Codziennie od ok.4 lat.Kilkanaście metrów od okien naszej sypialni.W lecie to jest nie do wytrzymania!Dodam,że większość sąsiadów ma psy,które noce,zwłaszcza te ciepłe.spędzają na zewnątrz.Szczekają tylko,gdy ktoś idzie ulicą.Czyli bardzo rzadko.Na wspomnianą kundelkę już nie reagują.
Ale współczuję ci.Ja już mam alergię na psy ujadające nocą.I żaden miłośnik zwierząt mnie nie przekona,że się czepiam.Właściciele suni mają sypialnie z drugiej strony jej posterunku do szczekania.Poza tym air condition,więc latem okien nie otwierają...A ja tak...
Jak znajdziesz na takiego hałaśliwca metodę to się podziel...

Posted

Ostatnio zamykam na noc psa w kojcu i muszę przyznać, że trochę to pomaga. Pies zamykany jest ok. 22-23 i o 24 zazwyczaj jest już cicho (pies szczeka ok. godziny z przerwami od 23 do 24). Potem rano rzadko szczeka. Jest to jakieś rozwiązanie, ale nie zapewnia, że pies będzie przez całą noc cicho...
Mam nadzieję, że ktoś się tu jeszcze odezwie :)

• 1 month later...
Posted

Mój Bazyli (DON) do tej pory nie szczekał. Od 3 dni notorycznie daje mi koncert z intensywnoscią jeden szczek na kilkanascie sekund w kierunku okna i tak przez 10 minut. Pod moja nieobecność nie szczeka. Na spacerach nie szczekał do tej pory, a ostatnio szczeka sobie do echa... Nie ma regularności, nie szczeka na ludzi, nie szczeka na psy, za to tak sobie w powietrze daje głos.
Cholercia co z tym zrobć? Czy to może byc wynik lęków jakis? Dodam ze ma 7 miesiecy, a nasze spacery sa naprawde intensywne (szukamy, aportujemy, uczymy się komend) i długie, ale czasem trzeba tez isc spokojnie, a on wtedy wybiera sobie punkt na niebie i się drze:). W czym mam problem? Bo naczytałam się, że owczarki potrafia się "rozszczekać" i wtedy naprawdę bedzie żle :( chcę dmuchac na zimne...:)

Proszę o radę, bo może coś robie źle, albo nie zauwazyłam czegos ważnego.

karjo2 napisał(a):
Onek nie jest psem strozujacym i na ogol bywa dosc szczekliwy.
Wziasc do domu, dograc drugiego psa?