Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Są winni i muszą wpłacić pieniądze na rzecz Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami - taki wyrok zapadł w sprawie kierownika białostockiego schroniska dla zwierząt i dwóch weterynarzy. Mężczyźni odpowiadali za nieuzasadnione usypianie psów.

- Ten wyrok niewątpliwie sprawy schroniska nie kończy, ponieważ istotą problemu jest postawa władz miasta i traktowania przez nich problemu bezdomności zwierząt - powiedziała po ogłoszeniu wyroku Ewa Chmaj-Brześkiewicz z Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami:

Sąd okręgowy utrzymał orzeczenie sądu pierwszej instancji, który uznał, że oskarżeni są winni zarzucanych im czynów, ale odstąpił od wymierzenia im kary i warunkowo umorzył wobec nich postępowanie. Teraz skazani muszą zapłacić od 500 do 1,5 tys. zł na rzecz krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami. Wyrok jest prawomocny

W ciągu niecałych dwóch lat ukarani uśpili prawie tysiąc psów

Posted

dzisiaj rano czytałam ten artykuł i nadzieja w sercu się budzi, że jednak sprawiedliść istnieje na świecie.

Ale gdy się pomyśli o tysiącu piesków, które mogły znaleźć nowy dom ... :bigcry:

Posted

makulka napisał(a):
Ten wyrok to smiechu warte...
mała szkodliwosc , wiec jak ma sie cokolwiek zmienic jesli kary są nieadekwatne do czynów?

Masz rację, co to za kara...:shake:

Przynajmniej 2 lata więzienia za śmierć tych biedaków

Posted

Ta kara rzeczywiście jest śmieszna :angryy: Mieszkam w Białymstoku i byłam w tym schronisku kilka miesięcy temu. Warunki są tragiczne, psy siedzą w ciasnych klatkach, są zaniedbane i okropnie wychudzone. Ogólnie jest strasznie, za to siedziba zarządu schroniska wygląda pięknie, komputery, dywaniki, luksusowe samochody... Ale kiedy ma się 15 lat nie można nawet być wolontariuszem aby choć w najmniejszym stopniu pomóc tym biednym psiakom :-(

Posted

Wyrok w tej sprawie ma zapaść jutro,ale zapewne kary będą znikome,bo jak można ukarać NIETYKALNEGO? A tym nietykalnym jest kierownik schroniska.Kiedy objął to stanowisko,mój znajomy zapytał mnie tak:"Jaka kasa może byc w shronisku,że F.P.wziął tam pracę?" I rację miał,bo rzadne grabie nie grabia od siebie.Przekrętów tam było full,ale nie wszystko sie dało udowodnić,dziwnie jakoś milkli świadkowie,ginęły dowody...
Cóż Nietykalnego chroni polityka....jest człowiekiem prezydenta miasta,który pełni tę funkcję już 2 kadencje,poprzednio przez 2 kadencje był v-ce prezydentem,Nietykalny jest również człowiekiem byłego prezydenta miasta,który jest teraZ MINISTREM ROLNICTWA....:cool3:
Aaaa,niedawno wybrano Wojewodę Podlaskiego,został nim.....mąż długoletniej księgowej schroniska /kontrola NIK-owska i TOZ-owska wykryły w księgowości również przekręty,ale jakoś się to rozmyło../.
Jak myślicie,jaki wyrok zapadnie i do kiedy kierownik będzie pełnił tam funkcję swą?Zapomniałam napisać,że sprawa schroniska ciągnie się już ze 4 lata,a kierownik pomimo sprawy w sądzie ,na posterunku ,trzeźwy czy pijany ale obecny:angryy: .Ówczesny nasz v-ce prezydent ,jakies dwa lata temu mówi do mnie tak:"ja wiem,że F.P.był wtedy,wtedy i wtedy pijany,ale teraz miał operację woreczka żółciowego,może juz tak pijany nie będzie chodził dzień w dzień.."...
I jak się Wam podoba sytuacja w Białymstoku?Ja jestem osobą przez nasze władze znienawidzoną,oczywiście ze wzajemnością..:evil_lol: ;)

Posted

Znając białostockie realia:angryy: ,kierownik schroniska zapłaci te 1500 zł i przestanie być kierownikiem schroniska.Zostanie kierownikiem czegoś innego,bo po co ludzie maja gadać....Tak było z jego poprzednikiem,który nagrabił sobie wśród mediów oświadczeniem na konferencji prasowej,gdzie wściekły wykrzyczał:" co wy tu pie......cie o jakichś psach,kogo psy obchodzą,uśpić wszystko i będzie spokój".Na konferencji był obecny przedstawiciel WSPA i RSPCA....Gazety zamieściły wypowiedź pana kierownika,podniósł się szum i pan zmienił pracę....został dyrektorem Domu Starców.Ciekawostką jest,że ten osobnik kiedys był ..księdzem:diabloti: !!!
W domu starców /to 3oo metrów od mego domu/ wprowadził takie rystrykcje dziadkom,że Ci po 2 latach jego rządów,podpalili mu poloneza ,który stał na terenie domu starców!!!Winnych nie znaleziono!:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

Matagi napisał(a):
W domu starców /to 3oo metrów od mego domu/ wprowadził takie rystrykcje dziadkom,że Ci po 2 latach jego rządów,podpalili mu poloneza ,który stał na terenie domu starców!!!Winnych nie znaleziono!:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

hehehe i dobrze ! :diabloti: :diabloti: :diabloti:

Posted

[quote name='Matagi']Znając białostockie realia:angryy: ,kierownik schroniska zapłaci te 1500 zł i przestanie być kierownikiem schroniska.Zostanie kierownikiem czegoś innego,bo po co ludzie maja gadać....Tak było z jego poprzednikiem,który nagrabił sobie wśród mediów oświadczeniem na konferencji prasowej,gdzie wściekły wykrzyczał:" co wy tu pie......cie o jakichś psach,kogo psy obchodzą,uśpić wszystko i będzie spokój".Na konferencji był obecny przedstawiciel WSPA i RSPCA....Gazety zamieściły wypowiedź pana kierownika,podniósł się szum i pan zmienił pracę....został dyrektorem Domu Starców.Ciekawostką jest,że ten osobnik kiedys był ..księdzem:diabloti: !!!

A nie mówiłam!!!!!:mad: :mad: :mad: :angryy: :angryy: :angryy:
Prezydent przyjął rezygnację kierownika schroniska
Białostockie schronisko nie ma już kierownika. W czwartek złożył rezygnację, którą wczoraj przyjął prezydent Ryszard Tur. Nowy szef pojawi się w lutym.

Franciszek Pietrzykowski, kierownik białostockiego schroniska dla zwierząt, uznany w środę przez sąd za winnego masowego usypiania psów, złożył w czwartek rezygnację z zajmowanego stanowiska.

- Jestem na urlopie, proszę mi nie przeszkadzać. Okazało się, że pies jest ważniejszy niż człowiek - tak wczoraj kierownik skomentował nam wyrok sądu i motywy swojej rezygnacji.

Pozytywnie rozpatrzył ją wczoraj prezydent Ryszard Tur. A to oznacza, że białostockie schronisko czeka na nowego kierownika.

- Będzie wyłoniony w drodze konkursu. Mamy już pełną dokumentację, konkurs ogłosimy lada dzień, a wynik znany będzie w lutym - mówi Krzysztof Sawicki, wiceprezydent miasta.

Do tej pory Sawicki bardzo ostrożnie wypowiadał się na temat Pietrzykowskiego. Nie zwolnił go nawet wtedy, gdy na światło dzienne wyszły liczne nieprawidłowości, zarówno w sposobie zarządzania schroniskiem, jak i traktowania tam zwierząt. Jak przyjął wiadomość o tym, że Pietrzykowski odchodzi?

- Nie będę ukrywał, że nie wszystko za kadencji Pietrzykowskiego w schronisku mi się podobało. Na pewno do zwierząt trzeba mieć serce i pewną mądrość. Do całej tej sprawy podchodzę jednak z dużym dystansem i nie jestem zwolennikiem hasła, że zwierzę trzeba traktować na równi z człowiekiem - puentuje Sawicki.

Dowiedzieliśmy się, że Pietrzykowski może znaleźć pracę w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Dlaczego właśnie tam? Bo jest znajomym Elżbiety Kaufman-Suszko, białostoczanki i nowej pani prezes agencji z ramienia PiS. Były kierownik i pani prezes znają się ze Stowarzyszenia Rodzin Katolickich Archidiecezji Białostockiej. Oboje działają w stowarzyszeniu.

- Jestem przekonany, że pani Kaufman-Suszko przytuli pana Pietrzykowskiego i weźmie go do pracy. Tak to już jest, kiedy ludzie dobrze się znają - usłyszeliśmy od znanego białostockiego polityka.