Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Ellig']Opalik nie wychodzil na spacery, mieszkal w klitce w ktorej tez siusial, teraz robi dokladnie to samo, moze jak pozna juz swoj "nowy swiat" to przestanie.Mozna tez zamiast pampersow polozyc w jednym miejscu specjalne podklady pachnace trawa.....
Na wszelki wypadek podam link do podkladow i do pampersow....

http://www.kuchniapupila.pl/pies/czystosc1/pieluchy/8in1_training_pads_57x65cm_1_podklady_absorbujace_wilgoc,p580777890

http://www.kuchniapupila.pl/pies/czystosc1/pieluchy/markchappel_trainum_60ml_do_nauki_czystosci,p1704993937

http://www.kuchniapupila.pl/pies/czystosc1/pieluchy/king_dog_pieluchy_dla_zwierzat,p1849102790
Wszystko to jest prawdą,jednak nie wiemy co jest przyczyną znaczenia.Czy przyzwyczajenie po pobycie w klatce(chociaż mam psy,co połowę życia przesiedziały w boksie i nigdy w domu nie znaczyły,czekały z sikaniem na spacerki),czy chęć zdominowania i zakomunikowania całemu światu,że to co zaznaczył jest Jego,czy tez jak napisała Liluś-zaznaczanie terenu,żeby sie bezpiecznie poruszać.I weź tu człowieku bądź mądry i zgadnij:roll:
Maty do sikania być może by sie sprawdziły,natomiast psie pampersy nie koniecznie.Po pierwsze sa okropnie drogie,bo w tych XL(a taki musiałby byc rozmiar dla Opala)jest nie więcej niż 10 sztuk,czyli 2,30zł za sztukę,a po drugie nie do końca sprawdzają się przy psie.Przy suczce-owszem są fajne,natomiast dla psiaka już mniej fajne.Na początku stosowałam takie dla Antosia,ale jak chodził,albo jak po leżeniu wstawał,to pieluszka zsuwała sie spod brzuszka i niestety męskość wychodziła na wierzch i siki też.Zdecydowanie lepsze sa te dziecięce,bo też dobrze chłoną i jak założę pieluchę psiakowi przez pół,to jestem pewna,że nic mu nie wyjdzie na zewnątrz:razz:

Noc minęła spokojnie,Opalik spał na małym posłanku,Morusek na dużym...chyba przyjaźni to z tego nie będzie:shake:.No ale tyle z tego dobrego,że się chociaż tolerują póki co.Mam nadzieję,że tak zostanie i wojen nie będą toczyć

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Szkoda,że Morusek nie ma w nim przyjaciela.Ale to jeszcze z 2-3 tygodnie relacje między psiakami będą sie układac...teraz to jakby nie patrzec to początki znajomości....

Posted

Znajoma spoza dogomanii zadeklarowała dla Opalika 15 zł miesięcznie :multi:
Dziękuję :loveu:
i wpisuję do pierwszego postu :)

Posted

Dopiero przed chwilką przelałam na Opakila, bo tel mi siadł i nie miałam jak odebrać smsa z banku, żeby potwierdzić przelew. TZ dał mi jakiegoś złoma z firmy :roll: Na szczęście dzwoniłam do operatora i mogę sobie już tel wymienić.
A wracając do kaski,pieniądze powinny być szybko, bo mam konto w tym samym banku co Opalikowa księgowa :razz:
Przelałam na razie 20zł i to będzie 10zł, które deklarowałam jednorazowo jeszcze w lutym + 10zł z deklaracji stałej na marzec.
Postaram się jeszcze w marcu coś przelać, ale to tak za tydzień-dwa.

Posted

Cioteczki teraz jestem w gosciach, jutro wszystko sprawdze chyba ze jeszcze dzisiaj mi sie uda,
Moja rodzina ma jakas zepsuta klawiature nie wyskakuja mi wszystkie litery a nie chcialabym czegos przekrencic

Posted

magenka1 napisał(a):
Mam nowe wplaty nowe:
gonia66 20 PLN
gonia66 10 PLN
ollalaa 20 PLN
malibo57 100 PLN
Awit 20 PLN
Apsy 5 PLN
w sumie na kocie Opalika ma 210 PLN

Gonia66-20 zl, to jest kwota deklarowana od cioteczki Kamy:):) Dopisz proszę magenka1:)

Posted

Awit napisał(a):
Jak Opalik w ciągu dnia?
CZy nadal obsikiwaać próbuje?

Opalik nie próbuje obsikiwać,On obsikuje.Nawet jak na spacerku wysika się do cna(bo na dworku też obsikuje,nawet jak juz nie ma czym to podnosi nogę byle podnieść,ale juz nic nie kapie),to jak przyjdzie do domu to pierwsze co robi to zaczyna znaczyć.
A w ciągu dnia bez specjalnych zmian.Do człowieka bardzo sie tuli,bardzo chce byc głaskany,no istny przytulaczek:loveu:Na Edusia warczy,ze starym Niuńkiem chce się bawić,a na Moruska szczeka,a Morusek na Niego:roll:.Na inne psiaki na razie nie reaguje.Wieczorem Opalik połozył sie na dużym posłanku,bo Morusek sobie chodził i było wolne.Morusek po pewnym czasie chciał wejść na posłanko i wtulic się w Opalika,ale ten go przegonił:placz: i Morusek poszedł spac sam na małe posłanko:sad:.Jak Opalik je,to warczy i szczeka w próżnię,żeby od miski odgonić wyimaginowanego konkurenta.Nigdy żaden pies nie zbliżał się do Opalika jak jadł,a On tak na zaś broni swojej miseczki...:sad:.Kochane psisko,tak bardzo boi się,żeby nie stracić tego co ma,bo przecież przez tyle lat miał tylko jedną jedyną plastikową wanienkę do spania i nic poza tym:-(

Posted

Właśnie pobiegłam,żeby zapytać,czy Opalik już wyczerpal swoj limit znaczenia,ale mnie ubiegłaś.Widzę,że bez zmian.Już wszystko jest Opalikowe...Biedak,tyle dobra ma dla siebie po tej nieszczęsnej wanience do swojej dyspozycji.Dobrze,że jest u Ciebie.

Posted

[quote name='Awit']Opal próbuje znaczyć, bo ma pieluchę i mu się nie udaje.
Co to będzie dalej z tym znaczeniem.....
Nie Awit,pisałam wcześniej,że poświęciłam ściany i drzwi i co tam jeszcze,żeby sobie poznaczył jak był bez pieluchy,bo trochę się rozumiem na tym,że On bazuje na zapachach.Ślady po jego znaczeniach są do tej pory i zapach też,ale mimo wielkiej miłości jaką darzę zwierzaki nie mogę pozwolić,żeby sikami czuć było cały dom.Trzeba coś mądrego wymyślić,bo z pieluch go nie wyjmę póki co,a w pieluchach też nie może cały czas siedzieć,bo sie sam zasmrodzi.Antoś zrobił siku i zdejmowałam mu pieluszkę na kilka godzin,żeby dupka i wszystko inne odpoczęło sobie i pooddychało.U Opalika nie da rady zdjąc teraz pieluchy,bo co chwila znaczy.Na razie na dworze jest zimno,więc spacery tez nie są długie,no ale dupka coś tam się zawsze przewietrzy.
W domu do Moruska bez zmian-nadal na siebie naszczekują.Jak wychodzę z domu,to zamykam Moruska w innym pokoju,bo mimo wszystko bałabym sie zostawić ich samych.Opalik miseczki z jedzeniem broni jak lew,dzisiaj jak stawiałam mu jedzonko,to chciał mnie capnąć,bo myślał,że mu chcę zabrać miseczkę,a nie postawić:-(Zauważyłam tez że od początku Opalik pokasłuje.Oby to nie było coś z serduszkiem...W niedzielę Go wykąpię,a w przyszłym tygodniu podjedziemy do wetki na "przegląd" i pobiorę krew do badania.Zobaczymy jak tam zdrówko u naszego kawalera:)
Opalik chyba uznał,że większe posłanko jest Moruska,bo nawet jak jest puste,to kładzie się na mniejszym.Kocyki,czy ręczniczki,które kładę równiutko do posłanka zawsze sobie układa po swojemu;) Niestety posłanko jest ciut przy małe dla Opalika i nieraz Niuniuś wystaje poza posłanko

Opalik nie zjadł wszystkiego z miseczki....

Więc postanowił sobie jej pilnować i zasłonił ją swoim ciałem przed ewentualnymi chętnymi;)

Z tym obsikiwaniem musimy chyba poczekać aż się samo skończy,być może Opalik potrzebuje więcej czasu niż zdrowy pies na zaklimatyzowanie się i poczucie,że jest bezpieczny.
A może ktoś zna jakiegoś behawioryste i mógłby sie spytać jak rozwiązać ten problem,a może faktycznie trzeba kupic jakieś preparaty przeciw znaczeniu...Na razie jeszcze poczekam,dam Mu czas,jak znaczenie nie minie,to bedziemy się martwić potem jak sobie z tym poradzić,bo nie ukrywam,że dla potencjalnego,zwykłego,nowego domku to może być duży problem

Posted

Renia, Opal wygląda rozkosznie na tym posłanku Moruska:-)
Tak, masz rację, z tym znaczeniem jeszcze troszkę trzeba dać mu czasu, ale dobrze by bylo gdyby behawiorysta mógł coś podpowiedzieć.

Posted

Renata5 napisał(a):

Z tym obsikiwaniem musimy chyba poczekać aż się samo skończy,być może Opalik potrzebuje więcej czasu niż zdrowy pies na zaklimatyzowanie się i poczucie,że jest bezpieczny.
A może ktoś zna jakiegoś behawioryste i mógłby sie spytać jak rozwiązać ten problem,a może faktycznie trzeba kupic jakieś preparaty przeciw znaczeniu...Na razie jeszcze poczekam,dam Mu czas,jak znaczenie nie minie,to bedziemy się martwić potem jak sobie z tym poradzić,bo nie ukrywam,że dla potencjalnego,zwykłego,nowego domku to może być duży problem

Reniu, napisz może do mru - jej TZ pracuje z psami i może coś poradzi

Posted

Są nowe wpłaty:
Maliza 20 zł
Avii 50 zł
agata51 10 zł
Dziekuję bardzo na kocie obecnie mamy 300 zł
cioteczki jutro rozpiszę wpłaty na stałe i deklarowane, żeby było jaśniej,

ps. Apsa jeszcze gazzy 10 zł trzeba dopisać na pierwszej stronie bo wcześniej już pisałam , że zapłaciła :)