Cienistogrzywa Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 Witam! Mam problem i nadzieję że ktoś z forum będzie umiał mi coś doradzić. Sprawa wygląda tak...nasz pies(a właściwie psica;)) zna swoją pozycję w rodzinie i od zawsze traktowała moją siostrzenice jak dziecko ( czyli jest odemnie niżej w hierarchii ale ponieważ to dziecko to nie można mu nic robić). Tak myślała i było wszystko w porządku ale teraz dobrzebybylo żeby zrozumiala ze siostrzenica nie jest juz malym dzieckiem(10lat) i że trzeba zacząć ją szanować. Tymczasem gdy siostrzenica jakis czas temu poszla do niej z kostką i poprosiła o wykonanie prostej konendy "siad" ta zaczęła na nią szczekać i warczeć. Dobrze że przyszła moja siostra bo nie wiem jak by się to skończyło... Dlatego bardzo prosze o radę. Może ktos wie jak powinno się postępować w takiej sytuacji??? Quote
Cienistogrzywa Posted January 18, 2006 Author Posted January 18, 2006 Czy nikt nie potrafi mi pomóc...? :-( Quote
Hossa13 Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 To, co mogę Ci doradzić na 100%: zawsze kontroluj kontakty dziecka z psem. 10 lat to jeszcze jest małe dziecko. Nie pozwalaj, żeby samo podchodziło z jedzeniem do psa. Kontroluj każdą zabawę i każde podawanie smakołyków. Mój pies, chociaż bardzo lubi dzieci i często bawi się zarówno z moim 12-letnim bratankiem, jak i z 4-letnią bratanicą, nie respektuje poleceń nawet starszego dziecka. Quote
Guest Mrzewinska Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 Siostrzenica powinna pod kontrola doroslych zaczac szkolic psa, najwyzszy czas. Wejdz na forum www.owczarek.pl, w archiwum znajdziesz artykul B. Gornego dobrze opisujacy, jak dziecko powinno zaczac szkolic psa, aby nabralo autorytetu w psich oczach. Zofia Quote
Klaudia:-) Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 Należałoby wprowadzić dziecko do szkolenia,niech od czasu do czasu postawi psu miske z jedzeiem,wyjdzie na spacer,ale zawsze pod kontrolą i nadzorem dorosłych. Quote
Cienistogrzywa Posted January 22, 2006 Author Posted January 22, 2006 Dzięki za wszystkie odpowiedzi... teraz przystepujemy do działania;) Quote
potek Posted January 23, 2006 Posted January 23, 2006 Jeszcze zachęcam do przeczytania już klasyka Okiem Psa super książka :) Quote
Cienistogrzywa Posted January 23, 2006 Author Posted January 23, 2006 "Okiem Psa" będę musiala się rozejrzeć za tą ksiażką...dzieki:) Quote
Milosz Posted January 23, 2006 Posted January 23, 2006 Okiem psa powinnas dostać w każdym sklepie Kakadu. Nasz Figo tez traktował moja córkę jak szczeniaka, ponieważ mielismy z nim kłopoty, to poprosiłam o pomoc specjalistke od zachowań psów. Powiedziała, że nawet dziecko musi mieć wyższą pozycję w stadzie od psa. Pies zawsze ma być na samym końcu. Trzeba podniesc pozycję siostrzenicy, tak mi się wydaje. Powodzenia. Quote
PATIszon Posted January 24, 2006 Posted January 24, 2006 [quote name='Mrzewinska'] Wejdz na forum www.owczarek.pl, w archiwum znajdziesz artykul B. Gornego dobrze opisujacy, jak dziecko powinno zaczac szkolic psa, aby nabralo autorytetu w psich oczach. Zofia A mozna prosic o linka do tego artykulu, bo nie bardzo widze tam "archiwum".... Quote
betty_labrador Posted January 24, 2006 Posted January 24, 2006 alez prosze uprzejmie :p http://www.owczarek.pl/Zofia/journal/default.asp Quote
Guest Mrzewinska Posted January 25, 2006 Posted January 25, 2006 Uppps, Betty, podalas link do bloga o wychowaniu szczeniaka, moze sie owszem przydac. Ale artykul Gornego jest w dziale "opieka", dzial wymieniony na pasku na glownej stronie, ja tez sie pomylilam i napisalam - archiwum. A trzeba kliknac na "opieka". Zofia Quote
Recommended Posts