Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!
Mam problem i nadzieję że ktoś z forum będzie umiał mi coś doradzić.
Sprawa wygląda tak...nasz pies(a właściwie psica;)) zna swoją pozycję w rodzinie i od zawsze traktowała moją siostrzenice jak dziecko ( czyli jest odemnie niżej w hierarchii ale ponieważ to dziecko to nie można mu nic robić). Tak myślała i było wszystko w porządku ale teraz dobrzebybylo żeby zrozumiala ze siostrzenica nie jest juz malym dzieckiem(10lat) i że trzeba zacząć ją szanować. Tymczasem gdy siostrzenica jakis czas temu poszla do niej z kostką i poprosiła o wykonanie prostej konendy "siad" ta zaczęła na nią szczekać i warczeć. Dobrze że przyszła moja siostra bo nie wiem jak by się to skończyło... Dlatego bardzo prosze o radę. Może ktos wie jak powinno się postępować w takiej sytuacji???

Posted

To, co mogę Ci doradzić na 100%: zawsze kontroluj kontakty dziecka z psem. 10 lat to jeszcze jest małe dziecko. Nie pozwalaj, żeby samo podchodziło z jedzeniem do psa. Kontroluj każdą zabawę i każde podawanie smakołyków. Mój pies, chociaż bardzo lubi dzieci i często bawi się zarówno z moim 12-letnim bratankiem, jak i z 4-letnią bratanicą, nie respektuje poleceń nawet starszego dziecka.

Guest Mrzewinska
Posted

Siostrzenica powinna pod kontrola doroslych zaczac szkolic psa, najwyzszy czas. Wejdz na forum www.owczarek.pl, w archiwum znajdziesz artykul B. Gornego dobrze opisujacy, jak dziecko powinno zaczac szkolic psa, aby nabralo autorytetu w psich oczach.
Zofia

Posted

Okiem psa powinnas dostać w każdym sklepie Kakadu. Nasz Figo tez traktował moja córkę jak szczeniaka, ponieważ mielismy z nim kłopoty, to poprosiłam o pomoc specjalistke od zachowań psów. Powiedziała, że nawet dziecko musi mieć wyższą pozycję w stadzie od psa. Pies zawsze ma być na samym końcu. Trzeba podniesc pozycję siostrzenicy, tak mi się wydaje. Powodzenia.

Posted

[quote name='Mrzewinska'] Wejdz na forum www.owczarek.pl, w archiwum znajdziesz artykul B. Gornego dobrze opisujacy, jak dziecko powinno zaczac szkolic psa, aby nabralo autorytetu w psich oczach.
Zofia

A mozna prosic o linka do tego artykulu, bo nie bardzo widze tam "archiwum"....

Guest Mrzewinska
Posted

Uppps, Betty, podalas link do bloga o wychowaniu szczeniaka, moze sie owszem przydac.
Ale artykul Gornego jest w dziale "opieka", dzial wymieniony na pasku na glownej stronie, ja tez sie pomylilam i napisalam - archiwum. A trzeba kliknac na "opieka".
Zofia