Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

na razie to się jeszcze zastanawiam nad dwoma innymi rasami. Bedlington Terier i Border Collie. Border to musi być red merle bo kocham ten kolor borderów i innego nie chcę ^^ Bedli to już mam obczajony miot w 2010 więc no problem. chodzi i preferencje do sportów. no a tego pudla to chyba nie znajdę :/

Posted

Pudle też całkiem dobrze sobie radzą na sportowej arenie, jeżeli chodzi o wielkość i kolor pompona to już gorzej ponieważ aż tak oszałamiającej liczby tych psów nie ma w Polsce w stosunku do innych ras jeżeli się ktoś zaprze to poprzez innych hodowców może dotrzeć do wymarzonego pieska

Posted

Pudel w sportach jest siwtny jak byam z Akira na obozie to miałysmy 0 punktów karnych a nie miała nigdy styczności z tym spotrem wszystko to oiągnełysmy w ciągu jakiegoś tygodnia po 2,3 przeszkody dziennie przerabialiśmy i zastanawiam sie nad zawodami agilty.

Posted

Hmmm obawiam się że tylko po obozie może być mizerny efekt warto by było coś jeszcze podziałać zanim się na zawody wybierze. My z Bellą byliśmy też na pikniku agility po 10-15 treningach i zakończyliśmy zawody 4x ds ale i tak dostaliśmy za najpiękniejszą odmowę :D . Ale 2010 będziemy startować i damy radę.

Posted

Pewnie ,ze pudle sa dobre w sportach ,sa przeciez zwinne ,szybkie i latwo sie ucza.Border jest super inteligentny ale czesto bywaja zbyt pracowite i trudne do okielznania w domu.To typowi pracoholicy i ponoc jak nie maja co robic to potrafia niezle nabroic w chalupie ;) Ale oczywiscie nie namawiam do niczego to musi byc twoja przemyslana decyzja ;)

Posted

Przez wszystkie lata posiadania Dolly codziennie przekonuję się na nowo, że pudle to rasa na całe życie.
I mimo, że zakochana jestem też w owczarkach szkockich to przekonana jestem, że koło nich zawsze będą pudle :)
Poza tym jestem pod wielkim wrażeniem inteligencji tej rasy, jak i szybkości uczenia się:crazyeye: Dolly w kilka minut potrafi nauczyć się dość trudnej komendy;) Razem z moją złośnicą ćwiczę też dog dancing i frisbee. Wydaje mi się, że pudle to w sumie bardzo 'uniwersalna' rasa:diabloti:

Posted

Z tego co pamiętam około 2002 -2004 duży pudel morelowy zajął II miejsce w egzaminie PO.
Poza tym są to bestie zwinne (Queenie mając 9 lat ścigała się z chartem whippetem z doskonałym rezultatem - była bardziej zwrotna i zwinna :) ), pudel średni koleżanki do oględzin na wystawie wskakuje bez rozkazu i najmniejszego wysiłku (ot taki sobie podskok w miejscu :) ) na stolik który bądź co bądź jest na wysokości pasa dorosłego człowieka. V-ce mistrzem agility kilka lat temu też był pudel - miniatura.
Nasze pudle sobie doskonale radzą na torach - i są to często jednocześnie psy wystawowe - i to z bardzo górnej pólki :):):) .