Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dziękuję za mądre słowa! Niedawno tutaj dowiedziałam się o Światusiu, pokochałam Go i bardzo szanuję Jego panią ........miłość czyni cuda i to jest najpiękniejsze. ....pozdrawiam magda

• Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dziękuję Szamanko za kolejną i ostateczną interwencję. Bardzo cenię sobie Twój wysiłek i poświęcony czas.

Nie ukrywam, że z ogromnym trudem przyjdzie mi podjąć kolejny (ostatni) raz próbę wprowadzenia na wątek dobrego i miłego nastroju. Czuję potworne zmęczenie.

Jednak tak, jak wielokrotnie pisałam, zależy mi aby przyjaciele Światusia mogli nacieszyć się nim, jak ja cieszę się jego życiem ponad rok przy ich wsparciu, za które jestem bardzo wdzięczna.
Nie spodziewam się nadzwyczajnej dynamiki wątku.
Mam jednak nadzieję, że osoby równie zniechęcone jak ja wrócą, gdy zobaczą nowe fotki i info.
Postaram się pozbierać myśli i w miarę szybko to zrobić.

Jestem Ci bardzo wdzięczna za pomoc w odzyskaniu przez Światusia jego wątku, bo jest to też uratowanie, w pewnym sensie, niesprawiedliwie szarganej tu na wątku mojej opinii. Jestem z pokolenia, dla którego to ważna rzecz i mająca wpływ na motywację (siłę) do działania.
Ufam, że nerwy i przykrości na tym wątku, to rozdział zamknięty. Teraz pora na uśmiech dla Świata.
Pozdrawiam.

[quote name='magda 333']........miłość czyni cuda i to jest najpiękniejsze. ....pozdrawiam magda
Magdo :)
Cuda cudami ale na pogodę chyba nie działają.U Światusia niebo zachmurzone i pada deszcz.On nie lubi takiej aury i z podwórka zmyka do domu.
Jest wdzięcznym modelem i jeśli uda się go upolować aparatem to widok jest fajny.Jednak współpraca z nim jest trudna :) oj trudna :).
Świat nie jest zainteresowany karierą modelingową najwyraźniej :) .Pokażę,więc to co mi się dziś udało zrobić :
Świat na spacerze :

Świat obrał kierunek - DOOOM !
:)

Świat w oczekiwaniu na poduchy :)

To lubi w deszczowe zimne dni nasz dziadzio
:)

Posted

W dniu swoich urodzin życzę sobie, Światkowi i wszystkim obecnym na wątku wielu miłych chwil i radosnych wzruszeń na dogo.

Świateczku, ja też w takie dni lubię na poduchach stare kości złożyć.

Posted

[quote name='agata51']W dniu swoich urodzin życzę sobie, Światkowi i wszystkim obecnym na wątku wielu miłych chwil i radosnych wzruszeń na dogo.

Świateczku, ja też w takie dni lubię na poduchach stare kości złożyć.

Z okazji urodzin kochanej cioteczki AGATKI od Światusia - poducha pełna kwiatów :loveu: oraz życzenia zdrowia i radości na zawsze :).

Posted

przyłączam się do urodzinowych życzeń dla Ciotki Agatki :loveu: wszystkiego co najlepsze :loveu:
ale do tych poduch to jeszcze kocyk potrzebny ;) nie ma to jak kocykowe ciepełko na nasze stare kości :):)

Posted

Liluś :)
Zamówienie przyjęte.Będzie tylko problem maleńki ,bo dziadzio wkopuje się czasem tak,że tylko nosek mu widać:lol:
Zachowuje się przy tym tak,jakby kopał w snopku siana i chciał tymi resztkami ząbków roznieść po okolicy.Potem kładzie się na podłodze ,bo w samodzielnie zrobione legowisko nie trafia .Wtedy kładę go na nowo pościelonym posłaniu i otulam a on chowa się cały,nos wsadza pod brzusio i zasypia na dobre do rana :)

Zrobię mu jednak w najbliższym czasie nocną sesję :oops: .

Posted

Chyba tamten post był za długi,albo coś źle zacytowałam,bo zniknął.Nie znam jeszcze dobrze zasad tego forum,przepraszam.
To prawda,trzeba się skupić tylko na psie.
Przeczytałam,że lista leków podana na wcześniejszych stronach jest już nieaktualna.Poproszę o informację,jakie konkretnie leki aktualnie przyjmuje Świat oprócz Karsivanu.Chodzi mi o nazwy,nie o ceny.Dziękuję za odpowiedź.

Posted

Pieniążki na konto naszego Światusia w najbliższym czasie przeleję .........buziaczki dla pieska i jego Pani ........trzymajcie się dzielnie .........dla Was jest wiele miejsca w moim sercu !!!

Posted

magda 333 napisał(a):
Pieniążki na konto naszego Światusia w najbliższym czasie przeleję .........buziaczki dla pieska i jego Pani ........trzymajcie się dzielnie .........dla Was jest wiele miejsca w moim sercu !!!

Świat dziękuje.Jak dojdą,natychmiast xmartix napisze na wątku i na pierwszej stronie :)

Posted

Spoko ......bezgranicznie Wam ufam .......najważniejsze że Światuś ma kochający dom i wszystko co mu trzeba .........w miarę moich możliwości co jakiś czas będę Wam pomagać...........buziaczki kochani

Guest Elżbieta481
Posted

Światuś-PRZYJACIELU:
pięknie wyglądasz na zdjęciach!Chcemy jak najwięcej Twoich zdjęć i obyś był zdrowy jak najdłużej!Kochanie ciesz nas swoimi fotkami-masz braciszku szczęście,że trafiłeś na przyzwoitego człowieka,bo wiele psów nie miało takiej szansy jak Ty.
Całujemy Twój łepek.
Może w przyszłym miesiącu uda nam się parę groszy do Ciebie skierować?Bo starość potrzebuje wsparcia-my to rozumiemy i spróbujemy pomóc psinko...
Masz psiaczku 18 lat?To nasz Gucio ze swoimi prawie 14 latami to prawie młodzieniec,a ja się ciągle boję,że przyjdzie czas kiedy go zabraknie..Trzymaj się chłopaku i Ty i Gucisko..
Ela

Posted

Miło widzieć tyle cudownych cioteczek Światusia, przybywających w odwiedziny.

Jak tu nadążyć z sesjami foto :) ?

Liluś - nie gniewaj się,że obiecaną Ci sesję nocną przełożymy.
Powód jest nie byle jaki.Jak widzisz,ciotka Ela przywołała na wątek "Gucie Świata" :) .Z mojego doświadczenia wiem,że wszelkie Gucie to wyjątkowe psy,więc muszą mieć pierwszeństwo przed kocykiem .

Tak więc dziś specjalnie dla "Gucia ciotki Eli-waldi481" sesja zdjęciowa od " Gucia Świata"

Gucio od początku pobytu Świata u mnie opiekuje się dziadziem.Zaskakuje Nas często swoją inteligencją i instynktem macierzyńskim do Światusia.Bawi się z nim.Liże go np. po oczkach.Na spacerach bacznie go obserwuje i kiedy widzi,że dziadzio zmierza w niebezpieczną stronę,natychmiast biegnie do niego i zastawia mu drogę sobą.Na mnie wtedy patrzy z wyrzutem,bo uważa chyba, iż nie powinnam tak dziadziowi pozwalać na swawolne oddalanie się :).

Niedawno Gucio bardzo Nas zaskoczył .Zawsze myślałam,że jego odruchy w stronę Świata są przypadkowe .To młody kundelek,nigdy nie szkolony.
Gucio bawił się swoją piłką na dywanie koło wersalki,gdzie leżał Świat.Świat często wstawał i zakręcał kółka ,bo nie mógł sobie znaleźć miejsca.Zbliżył się do brzegu wersalki tyłem,a że nie widzi to nie ma rozeznania w niebezpieczeństwie.Tu uspokajam,że czuwam zawsze nad tym.W tym przypadku jednak Gucio znacznie mnie uprzedził,bo przerwał zabawę i skubnął Świata w nóżkę ( delikatnie) tak,że Świat odruchowo przemieścił się w głąb wersalki.
Myślałam,że to przypadek.Gucio wrócił do zabawy piłką.Świat jednak zakręcił koło i znów przybliżył się do brzegu,a Gucio kolejny raz przerwał zabawę i skubnął Świata w nóżkę,przepędzając w bezpieczną odległość od krawędzi.

Tak więc Świat ma swojego osobistego ochroniarza.Przy okazji opiszę Wam jeszcze inne śmieszne historie Świata z Guciem i Gamosią ( babcią trochę młodszą od dziadzia,bo 12-13 letnią).
Poniżej sesja zdjęciowa,jak Gucio nadzoruje spanie Świata na wysokości :)

Guest Elżbieta481
Posted

Gucio na zdjęciach prześliczny!!!
E/W

Posted

Trafiłam tutaj przypadkiem, jak to często bywa, tak sobie podczytując, ale jak jest o Guciach to muszę się wtrącić....Gucie rządzą!!!
Mój Gucio pozdrawiam Wasze Gucie...i nie tylko oczywiście. :) Fajna historia i fajne foty...wzruszające.

Posted

no tak , ja ze swojego doświadczenia też znam przypadek psa, psiego przewodnika niewidomego psa
moi rodzice mieli coś w rodzaju pekińczyka , jak był już stary oślepł , mieli też młodego psa wielkości nowofunlanda ,wielkiego kudłacza , mały Nercio bardzo dobrze radził sobie w mieszkaniu , ale newralgicznym miejscem było zejście ze schodów , gdzie , kierując się tylko węchem mógł łatwo zmieścić się między słupkami barierki i spaść , duży Maks zawsze go sprowadzał , blokując schody od niebezpiecznej strony a Nero zawsze na niego czekał chcąc zejść ze schodów
dużo chyba jeszcze nie wiemy o naszych pupilach :)

Posted

Przeczytałam cały wątek Świata. Po pierwsze największe podziękowania, za trud, za cierpliwość, za pomoc no i za miłość, należą się ivette. Dziękuję od siebie, od moich rozrabiaków, a zapewne też dziękuję w imieniu każdego psa na świecie, że są jeszcze tacy ludzie.

Cały wątek pełen był wątpliwości, niepewności, radości (mówię tylko o stanie pieska i jego historii) - nie raz nie mogłam się oderwać, nie raz aż uśmiechałam się do siebie. Czytając jeden z ostatnich postów, na temat Gucia, który chroni Światka tak jak może i potrafi, płakałam. Zawsze rozczulają mnie takie gesty w wykonaniu psiaków, gdyż dowodzi to, że jednak mają coś więcej w sercu i umyśle niż większość ludzi przypuszcza (oczywiście nie mówię tu o Dogomaniakch - my to wiemy). Co więcej, może to moje nadzieje, może moje marzenia ale myślę, że w jakiejś części pies uczy się takiego zachowania od właściciela. Gdy opiekun dba o starszego, schorowanego pieska, kocha go,szanuje - pies to widzi i czuje. Czy w "domu" w którym starsze psy są wyganiane do budy, spychane do kąta, czekają głodne na śmierć - może zdarzyć się sytuacja gdzie młody pies mający tysiąc ciekawszych rzeczy do zrobienia, zajmie się starym kolegą? Pomoże, ochroni? Mi wydaje się, że to mało możliwe. Chciałabym, żeby życie jeszcze mnie w tej kwestii mile rozczarowało.

Dogomania ma to do siebie, że czytając niektóre wątki zaczyna się wątpić w ludzi, ludzkość i serce. Ja osobiście często zaczynam wstydzić się, że jestem człowiekiem. JEDNAK dzięki takim osobom jak ivette odzyskuję wiarę w ludzi. W człowieczeństwo, chociaż to słowo już długo nie kojarzy mi się z niczym dobrym.
Jestem pewna, że Światuś będzie Cię kochał taką miłością, jakiej ludzie nie potrafią sobie nawet wyobrazić. On wie co dla niego zrobiłaś, wie, że dzięki Tobie ma spokojną, pewną starość aż do końca - chociaż życzę mu z całego serca aby koniec nie nastąpił szybciej jak za 30 lat :)

Świecie cały, Światku mały,
jesteś śliczny i kochany,
i od wszystkich ludzi serca dobrego
dostajesz nadzieję życia długiego,
niech Cię nie zraża ból czy chłód,
gdyż miłości szczerej masz w bród.

Jeszcze raz dziękuję w imieniu psów, o ile mi wolno. :)

Posted

Świat bardzo dziękuje wszystkim serdecznym gościom,cioteczkom ,które tu zaglądają z miłym słowem :lol:
Nie wiemy ile czasu dziadziowi zostało.Każdy dzień jest dla niego na wagę złota,bo musi zrównoważać jakiś przeszły okres bezdomności.
Z całą pewnością Światuś zmienił się na przestrzeni minionego roku.Jest bardziej kontaktowy,nauczył się czerpać przyjemność z głaskania i nawet czasem pokazuje brzusio :loveu:.Ten odruch jest u niego od niedawna i rzadki-jednak pojawił się,co mnie ogromnie ucieszyło.Trochę sprawia mu to kłopot,bo starość nie radość, a kosteczki dziadzia mają sporo za sobą,więc akrobacje szczenięce nie wchodzą w rachubę.Ważne jednak,że Świat wyraźnie pokazuje,że jest pieskiem z domem i swoimi ludźmi.
Kiedy ktoś z nas wraca do domu,on mimo iż nie widzi i nie słyszy ,bardzo się uaktywnia.Próbuje szczeknąć i podchodzi do nóg osoby,która weszła (do domownika-do obcych nie podchodzi i nie wita :loveu: ).
Kochany jest ten staruszek.Miniony rok dał wiele radości i zmian.Niestety też zauważalnego starzenia się .Troszkę posiwiał,spowolnił bieganie i mimo.że sporo zjada mam wrażenie,że jakby się kurczy( nie chudnie,tylko maleje-nie potrafię tego określić inaczej ).Miałam do czynienia już ze zwierzątkami,które odchodziły ze starości i wiem,że taki proces musi się kiedyś zacząć.Mam nadzieję,że w przypadku Światusia ,ten moment jeszcze nie tak szybko nadejdzie.Dbamy o zdrówko i ono dziadziowi dopisuje :).

Cioteczki i wujków zapraszamy do kolejnych odwiedzin.Postaramy się co trochę opisać co było i co jest w Świecie Światusia :)

Guest Elżbieta481
Posted

A my bardzo chętne poczytamy o świecie Światusia,bo on ma swój świat.Oby jak najdłużej był z nami staruszek,bo staruszki to więcej niż psy.One już wiedzą,że z ludżmi bywa różnie więc z ostrożnością podchodzą do ludzi.Nie muszą już tyle biegać z piłką.Są pełne dostojeństwa i powagi.One już poznały cale zło świata,są mądre.
Niech żyją stare psy !!!
E/W

Guest Elżbieta481
Posted

Tylko pies,który ma swoje lata tak jak nasz Gucio potrafi położyć łapkę na ręku kiedy smutno.I patrzy tak jakby chciał powiedzieć,,nie martw się!!!wszystko minie..Tak patrzą tylko te psy,które poznały całe zło,mają doświadczenie i kochają za wszystko i mimo wszystko..Patrzę na zdjęcia Światusia i on właśnie taki jest-kochający i znający życie..
Całujemy psino Twój łepek.
E/W