Lionees Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 omar napisał(a):Boszszsz... jak to dobrze, że ja mam "psie" łóżko ;) No ja też mam i posłanka mam...ale jak psy zobaczą,że ścielimy nasze,to lecą jak na złamanie karku,żeby wleźć na pościel:mad:;).Kiedyś lubiłam jaśniutką pościel,teraz nie da rady :placz::evil_lol: Quote
lilk_a Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 psie łóżko to takie na którym po położeniu się psów zostaje jeszcze odrobina miejsca dla ludzia ?? też takie mam i sobie chwalę , choć poduszkę niestety straciłam bezpowrotnie bo to miejsce zaklepane i zakaz wstępu dla mnie absolutny Quote
ivette3 Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Dzisiaj rano byliśmy na USG--> :) wątroba,woreczek żółciowy itd...jest ok.Wynik pokazywałam również w przychodni i zostało to potwierdzone :).Z przychodni dziś odebrałam wynik badania kału...nie odnaleziono robali ani jaj pasożytów :) --> też więc mamy już problemy z głowy(żeby nie powiedzieć skąd jeszcze :eviltong:...) Niestety nie dostałam wyników krwi,chociaż te miały być najwcześniej... Powód : podobno czasem tak się zdarza przy badaniach na jony Fe, ze coś tam się dzieje z hemoglobiną i nie można z danej próbki takiego badania dokończyć.Nie znaczy to ,że coś jest ze Światusiem źle,ani też,że laboratorium coś zawaliło....po prostu to się zdarza...i musimy raz jeszcze iść na pobranie krwi. Będzie to już bezpłatnie - Wybiorę się więc chyba w poniedzialek i to powtórzymy :) Podsumowując : Wszystkie badania są pomyślne .Na badanie Krwi czekamy jeszcze kilka dni :) . Światuś pozdrawia wszystkich :) Quote
GoskaGoska Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 to super , ze dziadek ma wyniki dobre :) Quote
ivette3 Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Światuś wita cioteczki i wujaszków weekendowo :) To ja z lotu ptaka :) Mój jęzorek :) Mój ogon :loveu: A to ja w progu dnia :lol: Quote
lilk_a Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 pieniądze z bazarku poszły dopiero wczoraj , będą na koncie Światka pewnie w poniedziałek :) Quote
ivette3 Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 Skoro o pieniążkach mowa to ja zrobię aktualizację: Miałam zgodnie z rozliczeniem na str.145 ---> minus 18 zł . Od goni66 ze Światusia konta, otrzymałam 100 zł wczoraj . Mam więc aktualnie do dyspozycji 100 -18 = 82 zł :) . Quote
Lidan Posted January 24, 2010 Posted January 24, 2010 Za każdym razem gdy widzę zdjęcia Światusia, który jest wiekowy ale wyjątkowo śliczny jak na staruszka zastanawiam się jaki musiał być piękny kilka lat temu, gdy był młodym beztroskim (mam nadzieję) i zdrowym psiakiem. Gdy czytałam o tym, że psy biegną na wyścigi do ścielonego łóżka przyszło mi do głowy, że moje suczki, które na szczęści śpią przeważnie na swoich posłankach biegną pewnie tak samo szybko na dźwięk obieranego ze skorupki jajka. Quote
ivette3 Posted January 24, 2010 Posted January 24, 2010 Dla wielbicieli Świata :loveu: niedzielne aktualności :loveu: Quote
jestem Posted January 25, 2010 Posted January 25, 2010 Mam jeszcze do Was pytanie i prośbę o podjęcie decyzji.W czasie dzisiejszej wizyty w przychodni,rozmawiałyśmy z wet o konieczności brania do końca życia przez Światusia Theoventu i encortonu.Theoventu raczej ominąć się nie da...natomiast encorton ma niestety skutki uboczne i nie jest bezpieczny na dłuższą metę...W miejsce encortonu mógłby dostawać kersivan .Ten lek jest jednak znacznie droższy okolo 60 zł opakowanie 60 tabletek--> branych 2xdziennie,czyli 1 opakowanie na miesiąc . Aktualnie nic nie wskazuje na to aby jakieś inne wydatki związane ze zdrowiem Światusia nam się szykowały.... Koszt więc miesięczny jego opieki wet. wyglądałby tak : Theovent+ Kersivan+ kontrola u wet = 6,50+60+30 = około 100 zl Aktulnie mam (rozliczone na str.150) do dyspozycji 82 zł więc mogę jeszcze dziś kupić ten nowy lek i zrezygnowac z encortonu.Gonia co miesiąc przesyłałaby Światowi stałą kwotę 100zł...a w razie ( oby nie) alarmującej sytuacji zgromadzona reszta pieniędzy u niej przeznaczana by była na bieżącą awarię.... Z tych pieniędzy,które aktualnie mam w styczniu ,czyli 82 zł po kupieniu karsivanu mogę jeszcze dokupić dwie puszki Itestinalu i będę akurat na zero do 1 lutego. Proszę o opinie :) Pozdrawiam wszystkich Kaśka :):):) :roll: Poprawka....: jeszcze kropelki do oczek około 20 zł (3 rodzaje, jak na stro 145 w rozliczeniu) wiec kwota na m-c to 120 :roll: Quote
gonia66 Posted January 25, 2010 Posted January 25, 2010 OCzywiscie, ja uważam ,że pieniazki jakie gromadzimy w skarpecie Swiatunia, zbieramy przede wszystkim na leczenie- wiec ja osobiscie nie widze zadnych przeszkod, wrecz przeciwnie. NA temat dobrodziejstw zwiazanych z lekiem KArsiwan czytalam chyba na watku Frania- a na temat skutkow ubocznych encortonu- tez chyba nawet na tymze watku ktos pisal, wiec moim zdaniem nie mamy nawet co sie zastanawiac. Swiatus jest dziadziusiem, dla ktorego chcemy tylko dobrze- jak najlepiej. MAmy to szczescie, ze Ivette dala Mu kochajacy domek i kilka serduszek w realu- a to jest ogromny dar od Losu..wiec niech juz Swiatus ma na koniec zycia wszystko co najlepsze, dopoki nas stac:) NIe zagladalam dzis na konto, zaraz to zrobie i zapisze jak wyglada aktualny stan chlopaka. CZy na peirwszej stronce mozna umiescic juz aktualna liste darczyncow (ktorzy zdecydowali sie kontynuowac wplaty??)..jesli jets- to przepraszam, zaraz sparwdze:) Jesli nie ma- to bardzo prosze zamiescic- bedzie latwiwiej pisac "przypomnienie" w razie "w":):) Quote
Nemko Posted January 25, 2010 Posted January 25, 2010 Pytalam swojego TZ - lekarza, ale nie psińskiego:) to mowi, ze nawet dzis nie ma udokumentowanego dzialania pentoksyfiliny ( Karsivan ). Nikt nie prowadzil jakichs szczegolowych badan, ze ten lek w jakis szczegolny sposob działa, a ma dzialac flebotropowo, tzn, rozszerzać zyly, aby lepiej krew krazyła. Dziala po prostu za słabo i nie pomoze Światusiowi przy chorym serduszku...Zalezy co Światus ma zdiagnozowane. Jesli jest to niewydolnosc serca to lepsza bylaby digoksyna lub naparstnica, ale czy daje sie je pieskom...?Zapytaj Kasiu Quote
Nemko Posted January 25, 2010 Posted January 25, 2010 Moze i pomoze troszeczke, ale nie ma jakichs spektakularnych efektów...Zdecydujcie cioteczki, zasiegnijcie moze jezyka u dobrych i cenionych wetów...mnie cos ten Karsivan nie podchodzi, ale jesli nie ma innej rady... to tak. Jestem za. Quote
Nemko Posted January 25, 2010 Posted January 25, 2010 Wiem ze byly prowadzone, bo lek jest przeciez stosowany u ludzi i dopuszczony do obiegu, dostepny w aptekach wiec musi byc "bezpieczny"...Jest wiec bardzo bezpieczny, bo slabo w sumie dziala. Co pisze producent to jedno, a co mowia badania in vivo i in vitro to drugie. Wiedzialam, ze naskoczycie na mnie, mimo to napisalam, co o tym sadze. Reszta nalezy do Was:) Pozdrawiam Quote
Nemko Posted January 25, 2010 Posted January 25, 2010 [FONT=Times New Roman]"Działanie pentoksyfiliny na erytrocyty polega na hamowaniu fosfodwuesterazy. Efektem tego jest wzrost odkształcalności erytrocytów i stabilizacja błony komórkowej. Ułatwia to przepływ erytrocytów w naczyniach włosowatych i zapobiega agregacji erytrocytów.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Prowadzi to do obniżenia syntezy tromboksanu, silnego środka obkurczającego naczynia i stymulującego agregację[/FONT] [FONT=Times New Roman]płytek krwi.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Następnym efektem działania pentoksyfiliny jest zwiększenie aktywności fibrynolitycznej osocza. Dodatkowo pentoksyfilina obniża poziom fibrynogenu lecz mechanizm tego działania nie został do końca wyjaśniony[/FONT]. [FONT=Times New Roman]Na leukocyty pentoksyfilina działa dwutorowo. Z jednej strony podwyższa stężenie wewnątrzkomórkowego cAMP przez hamowanie fosfodwuesterazy, co doprowadza do spadku przepływu jonów wapnia do wnętrza komórki i przez to do stabilizacji błony komórkowej leukocyta. Z drugiej strony pentoksyfilina działa pośrednio przez obniżenie poziomu tromboksanu.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Wszystkie opisane powyżej mechanizmy prowadzą do zmniejszenia ogólnej lepkości krwi.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Stwierdzono również, że poza działaniem hemoreologicznym pentoksyfilina hamuje wytwarzanie wolnych rodników tlenowych i obniża poziom czynnika martwiczego guza.[/FONT][FONT=Times New Roman]Mechanizm tych działań nie jest jasny."[/FONT] [FONT=Times New Roman]Dziala jak witamina C z aspiryną...w małych ilosciach[/FONT] Quote
malibo57 Posted January 25, 2010 Posted January 25, 2010 No, i przeczytałam mój ulubiony wiersz bez zaglądania do ulubionej książki:) Chętnie podyskutuję jutro o Karsivanie - moim zdaniem Nemko ma rację. Karsivan należy traktować jako suplement. Podaje sie go psom starszym, po urazach neurologicznych - podobno poprawia ukrwienie mózgu, ale na pewno nie jest lekiem nasercowym i alternatywą dla sterydów (encorton). Nie rozumiem tej alternatywy. Quote
doogo-60 Posted January 26, 2010 Posted January 26, 2010 Karsivan stosuje się bardziej dla wzmocnienia wyniszczonych organizmów niż na serce.Jest lepszy od wspomnianego tu Encortonu, bo nie daje skutków ubocznych np.nie obciąża nerek i wątroby.Uczynnia pracę mózgu,ukrwienie ogólne w tym wspomaga w leczeniu chorób starczych,jak ślepota,głuchota,wszelkie dolegliwości osłabienia mięśni i kości wynikające z niedożywienia i wieku. Z tego co czytałem wcześniej staruszek ma serce zdrowe,więc jako wzmacniacz organizmu to uważam Karsivan za dobry wybór.O tym jednak powinien decydować weterynarz leczący psa a nie my .Czy wet.wyraził swoje zdanie? Quote
gonia66 Posted January 26, 2010 Posted January 26, 2010 doogo-60 napisał(a):Karsivan stosuje się bardziej dla wzmocnienia wyniszczonych organizmów niż na serce.Jest lepszy od wspomnianego tu Encortonu, bo nie daje skutków ubocznych np.nie obciąża nerek i wątroby.Uczynnia pracę mózgu,ukrwienie ogólne w tym wspomaga w leczeniu chorób starczych,jak ślepota,głuchota,wszelkie dolegliwości osłabienia mięśni i kości wynikające z niedożywienia i wieku. Z tego co czytałem wcześniej staruszek ma serce zdrowe,więc jako wzmacniacz organizmu to uważam Karsivan za dobry wybór.O tym jednak powinien decydować weterynarz leczący psa a nie my .Czy wet.wyraził swoje zdanie? WEt wyrazil swoje zdanie i [olecil lek dla Swiatusia, wiec chyba nie bedziemy tego podważac..poza tym nie wiem skad Wam przyszlo do glowy, ze swiatus ma chore serduszko??Nie ma chorego serca- badania wyraźnie to wykazaly i Ivette nam o tym pisala:) Z tego co wiem, Avii keidys pisala ze u jej pieska nastapila wyraźna poprawa kondycji po zazyciu tego leku:) Swiatusiowi nie jest pottrzerbny jakis silny lek- bo nie jest chory- tylko cos na podtrzymanie czy polepszenie funkcji zyciowych- a to chyb a wlasnie jest dobry lek na takie sprawy:) Quote
Poker Posted January 26, 2010 Posted January 26, 2010 koleżanka podaje 14.letniej dużej sznaucerce Karsivan 2 x dz. po 1/2 tabl. i sunie się czuje dużo lepiej w sensie ogólnym.Karsivan wzmacnia układ mięśniowy, nerwowy stawy, jest podobno bardzo dobry.Jeżeli psu dużemu wystarczy 1 tabl dziennie , to może Swiatusiowi też? Wtedy opakowanie za 60 zł wystarczyłoby na 2 miesiące. Quote
gonia66 Posted January 26, 2010 Posted January 26, 2010 Doszly pieniażki od naszej kochanej cioteczki Lilus za bazarek 70 zł:):) Stan konta Swiatunia na dzis wynosi wiec 228 zł:):)DZiekujemy cioteczce za bazarek bardzo bardzo bardzo:):) Quote
avii Posted January 27, 2010 Posted January 27, 2010 Odwiedzamy Swiatusia i Ivette :) za oknem mroźno i ..duuuje wietrzysko ale Swiatuś pewnie słodko spi w pieleszach"))) przesyłamy gorące ..buziaki :)) Quote
danal1983 Posted January 28, 2010 Posted January 28, 2010 polecamy piekną biżuterię i extra kosmetyki na bazarku by danal1983&Nemko;)) http://www.dogomania.pl/threads/178763-EXTRA-biA-uteria-i-kosmetyki-dla-zwierzAE-t-z-oA-wiAE-cimskiego-schronu Quote
sleepingbyday Posted January 28, 2010 Posted January 28, 2010 o matko, widze, jak daaawno nie byłam u światka.... skandal i wstyd.... ale nadrobiłam, obejrzałam fotki, załzawiłam się standardowo ze wzruszenia.... Quote
Recommended Posts