ivette3 Posted January 9, 2010 Posted January 9, 2010 :) On na dworze bardzo odżywa :) .Najczęściej na spacerach najpierw jest obrażony,że go z domu wynieśli ...a po kilku krokach ( trochę na siłę :) ) zaczyna brykać i nawet biegać :):):)....Do domu zwykle sam decyduje,że chce wracać ,bo odmawia dalszej wędrówki lub po prostu obiera kierunek --> dom ...i nic go z tej drogi wtedy już nie cofnie :) Quote
Nemko Posted January 9, 2010 Posted January 9, 2010 hehe, taki to Swiat uparciuch, wie swoje i juz!! Idzie do domku i koniec. Łapki marzną i pora do domku:D Quote
ivette3 Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Witam starych i młodych na wątku naszego staruszka.Niestety dzisiejsze wieści nie są fajne:roll:.Światuś dziś nad ranem urządził koncert kaszlu :roll: i przez dwie godziny nosiłam go i głaskałam,żeby mu pomóc...Teraz w dzień nie ma tak silnego ataku ale zdarza się,że pokasłuje suchym kaszlem :shake:....Leki bierze zgodnie z zaleceniem i w przyszły poniedziałek- wtorek mamy wizytę kontrolną....Może staruszkowi pogoda nie służy ...mam nadzieję,że ten nocny koncert nie jest początkiem niczego groźnego:shake:....i że nie będzie konieczna wcześniejsza wizyta w przychodni....ale i tak jest mi smutno i bardzo się o mojego maleńkiego cukiereczka martwię:-( Dobre wieści to takie,że apetyt ma i załatwia się w miarę regularnie . Quote
Nemko Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Ojej:( A moze rzeczywiscie ta pogoda mu nie sluzy, ale nie sadze, zeby Ivette w taka sniezyce zapuszczala sie na dalekie z nim wyprawy.;) Moze to znowu od serduszka...Pora roku nie jest dosc sprzyjajaca na regenerację, to fakt. Niech moze wetka jeszcze go posłucha na wizycie, moze zmieni dawke lekow lub zapisze cos dodatkowo...? Quote
lilk_a Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Iwet , a czy ten kaszel w ciągu dnia się powtarza ? bo jeżeli tak , to może być to duszność spowodowana uczuleniem na coś , albo bardzo prozaiczny powód suche powietrze , co niestety zimą przy centralnym ogrzewaniu nieuniknione , a atak jest nad ranem po paru godzinach snu , wtedy nie przełyka ma rozluźnioną krtań , bardzo dobrze robisz że go nosisz , powinien spać z głową wyżej od tułowia Quote
ivette3 Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 od rana do teraz chyba dwa razy zakaszlał krótko ,więc nie jest źle....ale to co pokazał w nocy( nad ranem ) to mnie bardzo zaskoczyło i zmartwiło,bo nie było tak już od kilku dobrych dni... Co do spacerów to chodzimy tylko w okolicy bloku...dalej nie ma mowy,bo on traci siły i ochotę...a ja go nie zmuszam...zależy mi tylko aby się załatwił i zwykle po tym wracamy- na dwór chodzi dwa,trzy razy na dzień .....chyba ,że nie zrobi Q to próbujemy jeszcze z raz....ale po tym jak dostaje len ,raczej z Q nie ma problemów...bo jak nawet nie zrobił jednego dnia to na następny już jest ok. Quote
lilk_a Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 a sprawdz , może nie teraz ale przy takim ataku czy nie oddycha jakby podwójnie , wdychając albo wydychając na dwa razy powietrze , albo czy teraz nie oddycha świszcząco ...muszą Cię zmartwić że mnie to bardzo przypomina duszność moich dzieci , bałam się drugiej , trzeciej godziny w nocy , bo wtedy wszystko się zaczynało , a później była jazda do szpitala .... w ciągu dnia było w miarę ok syn i córka byli uczuleni na pleśń , którą odkryliśmy dopiero po paru latach pod podłogą w kuchni , w domu do którego się przeprowadziliśmy .... Quote
ivette3 Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Kaszle tak jakby drapało go w gardełku...suchy , męczący atak....próbowałam go osłuchiwać i niczego nie zauważyłam...oddech wiadomo,że się zmienia przy takim ataku ale też nie widzę w tym nic szczególnego.... Co do alergii - to moja córka i ja sama też, to klasyczne przypadki alergii i to swoistej...znam temat na wylot i prawdę mówiąc, też o tym pomyślałam...tylko stwierdzenie na co ewentualnie i czy faktycznie to alergia ...nie jet takie proste ... Powietrze w domu mam nawilżane ,więc kaloryfery nie są chyba powodem...prędzej pogoda,starość i być może faktycznie jakieś uczulenie... Quote
lilk_a Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 no to ja się tu produkuję a Ty to znasz od podszewki :):):) zasugeruj wetce czy to nie czasem jakaś alergia .... niekoniecznie trzeba ją określać Quote
Nemko Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 http://www.dogomania.pl/threads/177371-Bazarek-ratujmy-pysia-przed-zimAE-srebro-sztuczna-bizuteria-koniec-16-go-stycznia-22?p=13861554#post13861554 a oto bazarek dla Pysiaka "naszego"... zapraszam!! P.s wyprzedam niedlugo caly swoj dobytek:D:D Quote
ivette3 Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Wpadam tu dopiero teraz ,bo....ufffff ...trochę sie zdyszałam na innym gruncie "towarzyskim"-takim nie z mojej bajki :)....( chyba z powodami do optymizmu tym razem ).,ale już teraz jestem tu i piszę co u Światunia.No więc niby rzadko tylko kaszlnie ....ale jeszcze wczoraj nie było tego wcale...zobaczymy co pokaże noc...W tym tygodniu ma ostatni etap encortonu...odstawienny...więc chyba trzeba to wytrwać...o ile nic pilnego nie zauważe..a mam nadzieję,że nie. Quote
yennefer070 Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 U ludzi robi się testy alergiczne (mój syn takie przechodził), ale czy zwierzakom też się takie robi?? Wybaczcie moją ignorancję:oops: ale jeśli tak ,to może warto by było je zrobić?? Quote
ivette3 Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 No too teraz bardzo istotne wiadomości.... Poprosiłam o konsultację w sprawie zdrowia i wyników badań Światusia znaną Wam Magdę-omar i jej znajomą (dr Jagna Kudła )....i otrzymałam mailem odpowiedz ,której treść Wam tu skopiuję : Hej, No to jak dla mnie to wyniki Światusia owszem, w pewnej części są wytłumaczalne przez głodzenie (np. niska kreatynina i glukoza) oraz robaczycę płuc, ale wątroba wymaga dalszej diagnostyki (USG). Uszkodzenie wątroby może czasem prowadzić do nadmiernego odkładania się żelaza, co może objawiać się rdzawym zabarwieniem łez. Do wymienionych jonów, które moim zdaniem u wychudzonego psa wypadało by oznaczyć, można dołączyć jeszcze żelazo, ale w surowicy niekoniecznie musi być podwyższone. Badania kału - koniecznie pasożyty "zwykłe" i lamblie. Zdjęcie Rtg - może jak wyśle pocztą, to coś da się zobaczyć (zależy jakiej jest jakości). Serce - moim zdaniem u psa w tym wieku, w dodatku o bardzo słabej kondycji, to EKG to niezbędne minimum. Nie upieram się, że to serce jest przyczyną jego niedomagania, bo robaczyca płuc też może dawać takie objawy, w dodatku jest stary (zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa?) i wychudzony. Powinien dostawać też witaminy - np. B compositum 1 drażetkę dziennnie. Dalsze leczenie jest uzależnione od badań, ale usg wątroby jak najszybciej, zwłaszcza że stomorgyl, czyli metronidazol jest hepatotoksyczny. Daj znać, jak się dalej potoczą sprawy Światusia - już go lubię i fajnie by było, żeby sobie jeszcze trochę pożył... -- pozdrawiam Magda vel osa Quote
ivette3 Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 W związku z tym ,myślę,że w przyszły poniedziałek na wizycie kontrolnej przekażę te informacje wet. w przychodni i poproszę o uzupełnienie badań i uaktualnienie jeśli trzeba ...Oczywiście jeśli Waszym zdaniem jest to właściwe posunięcie. Ja sądzę,że właściwe ...dodam też,że omar i p.dr Kudła zgodziły się w razie potrzeby na telefoniczny kontakt wet. z przychodni z nimi i wymianę swoich uwag-doświadczeń dla dobra Naszego Światusia... Quote
Nemko Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 no to zabieramy sie do dalszej diagnostyki? Ivette, masz tam jeszcze jakiegos weta, ktory jest w stanie wykonac te badania, takiego "pod ręką"? Quote
ivette3 Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Poza tą przychodnią nie mam blisko nic ciekawego...są prywatni weci,ale nie mają aparatury....Mogę poszukać kogoś innego,ale czy to celowe? Lilk-a jest z Czę-wy to może coś podpowie? czy zna opinię tej przychodni? i czy polecałaby zmianę ...na jaką inną... ? Ja w zasadzie z tej jestem zadowolona( bo blisko,serdecznie i stosunkowo niedrogo ale czy najlepiej? )... doświadczeń nie mam ... Quote
gonia66 Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 ivette3 napisał(a):W związku z tym ,myślę,że w przyszły poniedziałek na wizycie kontrolnej przekażę te informacje wet. w przychodni i poproszę o uzupełnienie badań i uaktualnienie jeśli trzeba ...Oczywiście jeśli Waszym zdaniem jest to właściwe posunięcie. Ja sądzę,że właściwe ...dodam też,że omar i p.dr Kudła zgodziły się w razie potrzeby na telefoniczny kontakt wet. z przychodni z nimi i wymianę swoich uwag-doświadczeń dla dobra Naszego Światusia... JA jak najbardziej jestem ZA...Swiatus ma pieniazki na to, wiec zaraz wysylam ze 200 zł na Twoje konto Kasiu- bo to beda drozsze badania..ale przeciez wlasnie po to zbieramy ieniazki dla niego...musi miec wszystko co najlepsze...nie wiadomo ile dane mu bedzie cieszyc sie zyciem..wiec to co mu zostalo ma byc super hiper ekstra:)takie jest oczywiscie moje zdanie:) Quote
omar Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 popieram w całej rozciągłości :D Jeśli będziemy mogły z Jagną jakkolwiek pomóc na odległość to walcie jak w dym Buziaki i mizianka dla psiska Quote
lilk_a Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 [quote name='ivette3']Poza tą przychodnią nie mam blisko nic ciekawego...są prywatni weci,ale nie mają aparatury....Mogę poszukać kogoś innego,ale czy to celowe? Lilk-a jest z Czę-wy to może coś podpowie? czy zna opinię tej przychodni? i czy polecałaby zmianę ...na jaką inną... ? Ja w zasadzie z tej jestem zadowolona( bo blisko,serdecznie i stosunkowo niedrogo ale czy najlepiej? )... doświadczeń nie mam ... tą przychodnię miałam o rzut beretem , jak była na Rocha ( mieszkam na kol.grabówce ) więc z czystej wygody zaczęłam tam chodzić z Figą , (przez pięć lat nie mieliśmy żadnego psa więc nie była nam potrzebna) póżniej od znajomych dowiadywałam się że to naprawdę dobra przychodnia , mają bardzo dobre podejście do psów , doskonałą opiekę pooperacyjną , co do diagnostyki i sprzętu nie wiem,ale to młode lekarki , prawdopodobnie mają nowoczesne podejście do med. zwierzęcej był kiedyś dr. Golc ....podobno super fachman , ale wydaje mi się że raczej jechał na opinii , bo znam parę przypadków nietrafionych diagnoz i operacji ... reszta wet. o których wiem niedużo , to same prywatne gabinety , jest jeszcze stara lecznica na Wyszyńskiego wykupiona przez pracujących tam lekarzy , więc nie umniejszając ich zasług myślę że rutyna jest ich cechą .... jest jeszcze reklamująca się całodobowa "klinika"dla psów ale nic o niej nie wiem ... tylko tyle że bardzo droga wracając do przychodni Feniks wiem że ludzie jeżdżą do nich z odległych dzielnic Częstochowy to ich str. int . http://www.przychodniafeniks.pl/ Quote
ivette3 Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Światuś wita cioteczkę omar na wątku :lol: i dziękuje za ofiarowaną pomoc :lol: a na osłodę dla wszystkich --> fotki MOJE ULUBIONE MIEJSCE :evil_lol: ....I WCALE NIKOMU TYM NIE ZAWADZAM :loveu: Quote
ivette3 Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 W takim razie Liluś :) wygląda na to ,że Nasz Światuś dobrze trafił :) i tu będziemy go nadal leczyć- p.dr Borkowska jest jego lekarzem i bardzo miło zawsze go traktuje-ostatnio nawet z dużym sentymentem w głosie nazwała go swoją sympatią...o czym Wam na bieżąco pisałam...:) A pomoc życzliwych mu dodatkowych fachowych osób czyli Omar i p.Jagny ...będzie nieocenionym darem dla dobra i zdrówka dziadzia :loveu: Quote
omar Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Ja pierdzielę - ale on ŚLICZNY :D Nie przebrnęłam jeszcze przez cały wątek, ale obiecuję nadrobić :) Witam wszystkich znajomych i nieznajomych Buziaki Quote
lilk_a Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 bazarek się skończył uzbierałam 208 zł , rozdzielam na trzy psiaki :) jak dojdą pieniądze od wszystkich wpłacę na konto Światka 70 zł :) Quote
gonia66 Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 lilk_a napisał(a):bazarek się skończył uzbierałam 208 zł , rozdzielam na trzy psiaki :) jak dojdą pieniądze od wszystkich wpłacę na konto Światka 70 zł :) BArdzo bardzo dziekujemy:):) TO sie Swiatus znow wzbogaci:):)Ale jak widac chyba bedzie potrzebowal troszka grosza na te zlecone badania:)wiec bardzo sie cieszymy:):) Quote
Recommended Posts