ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 Wróciliśmy i zaraz zabieram się za opisanie tego co usłyszałam a póki co wysyłam zdjęcia 1. faksu z wynikiem badań krwi 2. leków, które zaleciła i od razu sprzedała p. wet 3. spis co było robione i rozliczenie P.S.w powiększeniu chyba widac 1. 2. 3. serce ,nerki i wątroba ok .Biochemia również. Teraz opiszę co jest niestety źle ( wybaczcie jeśli trochę pomotam - mogłam niektóre fachowe określenia zapomnieć, więc tak mniej więcej o co chodzi : enzymy wątrobowe są niepokojące,zachodzi jakiś zły proces pozawątrobowy.Do tego białych krwinek stanowczo za dużo--> świadczy to o stanie zapalnym .W/g wet. przyczyny to : -w przeszłości niewyleczone przebyte choroby najprawdopodobniej oskrzeli -chora krtań -bardzo wyniszczony organizm- zbyt wychudzony - zły stan ząbków-stany ropne na dziąsłach Zalecony został dodatkowo do wcześniejszych leków antybiotyk,który będzie dostawał aż do po świętach chyba,że źle coś zniesie- to mam się szybko konsultować.Jeśli będzie znosił leki dobrze to do kontroli mamy iść tuż po świętach . Trzeba psiaka przy tym podtuczyć,bo wet.jest przerażona jego chudością :( Jeśli macie jakieś pytania to jestem i odpowiadam... chyba o niczym nie zapomniałam.....ale jak coś to dopiszę jako edycja :) Quote
lilk_a Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 ooo... podaj mi nr tel do feniksa ivett bo przenieśli się z rocha a muszę na szczepienie się wybrać .... :) Quote
Poker Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 a jaki był komentarz wetki ? Bo z tego co widzę , to watróbka nie jest całkiem w porządku.o krwinki białe są podwyższone, może w związku z zapaleniem oskrzeli, dobrze,ze dała antybiotyk Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 [quote name='ivette3']pierwszy etap mamy za sobą- po 15 drugi :) Zrobione badania to : Badania krwi --> morfologia,rozmaz,płytki AL,ALT,mocznik,kreatyna,b.całkowite,glukoza,Ca++ .--> wyniki i decyzje co do ewentualnego dalszego postępowania/leczenia po godz.15.00 Teraz już wiadomo : SERDUSZKO JEST W NORMIE JAK NA JEGO WIEK i tryb życia :):):) RTG jednak wykazało zmiany oskrzelowe :roll: ( o ile czegoś nie przekręcam , to powiedziała pani wet. : "łańcuszek zmian na oskrzelach " i krtań również :roll: ---> to jest główna przyczyna kaszelku. na razie zalecone leki to : Theovent i syrop na kaszel. Ząbki też nie najlepiej - do leczenia...ale bez paniki ( to staruszek w końcu ) Słuch i wzrok niestety kiepsko ...Na oczkach ma plamki zaćmy i mocno niedowidzi- tu jednak rady nie ma , bo to już zmiany wiekowe,jak u ludzi... Po 15.00 okaże się czy coś jeszcze... Dziadzio był bardzo grzeczny i dzielny- nawet nie burczał na p.wet. :) troszkę protestował przy ukłuciu ale to dobrze, bo znaczy,że nie jest mu wszystko jedno co z nim się wyprawia :lol: Drogę do Przychodni spędził na rękach głównie, ale powrotną pokonał sam :) [quote name='ivette3']Wróciliśmy i zaraz zabieram się za opisanie tego co usłyszałam a póki co wysyłam zdjęcia 1. faksu z wynikiem badań krwi 2. leków, które zaleciła i od razu sprzedała p. wet 3. spis co było robione i rozliczenie P.S.w powiększeniu chyba widac 1. http://img138.imageshack.us/img138/4328/dsc05457c.jpg 2. http://img340.imageshack.us/img340/9206/dsc05455a.jpg 3. http://img340.imageshack.us/img340/6392/dsc05468e.jpg serce ,nerki i wątroba ok .Biochemia również. Teraz opiszę co jest niestety źle ( wybaczcie jeśli trochę pomotam - mogłam niektóre fachowe określenia zapomnieć, więc tak mniej więcej o co chodzi : enzymy wątrobowe są niepokojące,zachodzi jakiś zły proces pozawątrobowy.Do tego białych krwinek stanowczo za dużo--> świadczy to o stanie zapalnym .W/g wet. przyczyny to : -w przeszłości niewyleczone przebyte choroby najprawdopodobniej oskrzeli -chora krtań -bardzo wyniszczony organizm- zbyt wychudzony - zły stan ząbków-stany ropne na dziąsłach Zalecony został dodatkowo do wcześniejszych leków antybiotyk,który będzie dostawał aż do po świętach chyba,że źle coś zniesie- to mam się szybko konsultować.Jeśli będzie znosił leki dobrze to do kontroli mamy iść tuż po świętach . Trzeba psiaka przy tym podtuczyć,bo wet.jest przerażona jego chudością :( Jeśli macie jakieś pytania to jestem i odpowiadam... chyba o niczym nie zapomniałam.....ale jak coś to dopiszę jako edycja :) Przychodnia Weterynaryjna FENIKS s.c Czę-wa ul Okólna 113a tel : 034 372 64 68 Quote
xmartix Posted December 17, 2009 Author Posted December 17, 2009 a jaką karmę mu podawać?? i czy jakieś witaminy do tego? a może Karsivan? i co można zrobić z jego ząbkami? Quote
lilk_a Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 ja do tego antybiotyku to jeszcze dodałabym jakiś probiotyk żeby mu jelitka osłonić .... dzisiaj w nocy rusza bazarek dla Światełka jak już będzie , podam link do niego :) Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 xmartix napisał(a):a jaką karmę mu podawać?? i czy jakieś witaminy do tego? a może Karsivan? i co można zrobić z jego ząbkami? Można każdą byle tuczącą - zalecane mięsko np.skrzydełka. Dostałam gratis saszetki 5x50g suchej karmy :adult-royal canin ale jakoś ani na sucho ani na mokro mu sie nie podoba- ale z wędlinką owszem zje :),więc kombinujemy małe porcyjki ale częściej :) lilk_a napisał(a):ja do tego antybiotyku to jeszcze dodałabym jakiś probiotyk żeby mu jelitka osłonić .... dzisiaj w nocy rusza bazarek dla Światełka jak już będzie , podam link do niego :) nie mówiła o tym nic a ja nie bardzo się znam- jeśli Wy tutaj coś zalecicie wspólnie to ja się oczywiście zastosuję - żeby tylko go podreperować. W/g wet. on tak dużo śpi i jest niechętny do kontaktów , bo jest słaby .... Quote
xmartix Posted December 17, 2009 Author Posted December 17, 2009 może zadzwoń do kliniki i zapytaj czy nie można mu tych osłon podawać i czy Karsivan by pomógł, co? Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 xmartix napisał(a):może zadzwoń do kliniki i zapytaj czy nie można mu tych osłon podawać i czy Karsivan by pomógł, co? dzwoniłam :) i : Karsivan jest zalecany przy krążeniu i można ale nie koniecznie :) natomiast wet. podpowiada,że lepiej skoro ma być odżywcze dla niego to dać mu dobrą karmę wysokokaloryczną - , poleciła np. dostępną ponoć tylko w sklepie przy gabinetach - intestinal lub convalescens Puszka 430g po około 13-15 zł (nazwę pisałam ze słuchu więc nie wiem czy całkiem taka :) ) Czy kupić mu to --> mam jeszcze od was reszty 15 zł Quote
xmartix Posted December 17, 2009 Author Posted December 17, 2009 to trzeba się zastanowić teraz, ja się na karmach aż tak nie znam, co mu podawać? Quote
gonia66 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 Ojojoj...ja to juz zielona jestem w tym temacie calkowicie:(...ale dobrze, ze w pore...dziewczyny!!PISZCIE PROSZE WSZYSTKO CO BEDZIE DLA ŚWIATA DOBRE Ups....no to sie narobiło...chwala Bogu ze jest u Ivette i w pore chyba zostalo wszystko 'wylapane">..DZIEWCZYNY- JA W TE KLOCKI JESTEM GORZEJ NIZ ZIELONA...prosze- piszcie wszyztsko co bedzie teraz dla Swiata najlepsze, co ivette powinna kupic na "już"..ja wysylam 200 zł na konto ivette- moze byc czy uwazacie ze za malo..bo ja naprawde sie nie znam...:(...TYLKO NAPISZCIE CO NAJLEPIEJ POWINIEN JESC ....poki co na wszystko mamy pieniazki:) Mam nadzieje Ivette ze nie zrobilismy ci klopotu, bo widac, ze Swiat nie bedzie tylko pieskiem na "przeczekanie"...jest przy nim sporo teraz przynajmniej zamieszania..ale mysle ze jak juz bedzie bral leki, odpowiednio jadl, to będzie dobrze...a na pewno lepiej....kiedy masz nastepna wizyte kontrolną????DZIEWCZYNY NAPISXCIE CZY TYLE CZY MOZE MAM WYSLAC WIECEJ???? Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 ivette3 napisał(a):dzwoniłam :) i : Karsivan jest zalecany przy krążeniu i można ale nie koniecznie :) natomiast wet. podpowiada,że lepiej skoro ma być odżywcze dla niego to dać mu dobrą karmę wysokokaloryczną - , poleciła np. dostępną ponoć tylko w sklepie przy gabinetach - intestinal lub convalescens Puszka 430g po około 13-15 zł (nazwę pisałam ze słuchu więc nie wiem czy całkiem taka :) ) Czy kupić mu to --> mam jeszcze od was reszty 15 zł xmartix napisał(a):to trzeba się zastanowić teraz, ja się na karmach aż tak nie znam, co mu podawać? Z tego co zrozumiałam to on może jeść wszystko - tylko ma się podtuczyć i nabrać sił- teraz dostaje rozmoczoną karmę z mięskiem lub wędlinką bo samej nie chce jeść - woli suchy chleb a to zapychacz a nie jedzenie ...Na karmach ani odżywkach też się nie znam:roll:,więc Wy musicie decydować.To co ona teraz poleciła to mokra karma z odżywką więc ja bym była za...ale nie wiem - może ktoś to zana ?... Quote
GoskaGoska Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 nalepiej chyba zamowic przez internet - chyba ze mniejsza ilosc to sie nie oplaca- a karmy tuczace- to te co sa przeznaczone dla szczennych suk Quote
gonia66 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 NO ale piszcie konkrety..ja moge zamowic przez inetrnet- ivette poda mi adres to dosla...ale on musi juz jesc cos...no i proponujecie tez jakies leki oslonowe, ktore kosztuja....jesli mam zamawiac- to prosze o konkrety- najlepiej link z zamowieniem- bo ja naparwde nie umiem:( Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 GoskaGoska napisał(a):nalepiej chyba zamowic przez internet - chyba ze mniejsza ilosc to sie nie oplaca- a karmy tuczace- to te co sa przeznaczone dla szczennych suk takie mi poleciła i podobno są tylko do kupienia w gabinetach wet. - nie wiem ,może sprawdżcie - bo jeśli są w nwcie i taniej a w miarę szybko to lepiej z neta ....vhyba ,że macie inne propozycje...ja zdaję się na was to jest firmy Royal canin Quote
Greven Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 ivette3 napisał(a):poleciła np. dostępną ponoć tylko w sklepie przy gabinetach - intestinal lub convalescens Puszka 430g po około 13-15 zł Bardzo dobre, ale drogie. 13-15 zł to sporo, można dostać za 11 zł, tylko pewnie nie wszędzie. Jeśli pies nie chce suchego, bo np. jest mu ciężko pogryźć, to można zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut, żeby rozmiękło, ewentualnie do tak namoczonej karmy domieszać dla smaku (o ile pies może to jeść) zmielone surowe mięso, zmielone gotowane mięso, a w wersji "na szybko" jak najdelikatniej doprawiony pasztet, albo specjalny sos do psiej karmy. Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 gonia66 napisał(a):NO ale piszcie konkrety..ja moge zamowic przez inetrnet- ivette poda mi adres to dosla...ale on musi juz jesc cos...no i proponujecie tez jakies leki oslonowe, ktore kosztuja....jesli mam zamawiac- to prosze o konkrety- najlepiej link z zamowieniem- bo ja naparwde nie umiem:( goniu :) serduszko Nasze :) ty się tak nie martw :lol: Światuś dostaje jedzonko i to tak jak pisze Greven - rozmoczone zaprawione zapachami i kęskami na zachętę - małe porcyjki ale co 2-3 godzinki mu podtykam :) a co do konkretów to masz rację--> napiszcie co postanowione bo nie wiem na razie.... Quote
gonia66 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 NO tak wiem Ivette, ale ida święta- ja nie chce Ci e zostawic bez pieniedzy i bez jedzonka..a jeszcze cos dziewczyny pisza o leku oslonowym...dlatego chce ustalic kto co i za ile- zebym mogla przeslac Ci pieniazki dla Swiata:):) JA sama wiem dobrze, co znacza wydatki na swięta...a Swiat ma pieniążki:) Wiem, ze jestm panikara ale to pewnie dlatego, ze nic nie wiem na ten temat:/ Quote
avii Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 ivette3 napisał(a):goniu :) serduszko Nasze :) ty się tak nie martw :lol: Światuś dostaje jedzonko i to tak jak pisze Greven - rozmoczone zaprawione zapachami i kęskami na zachętę - małe porcyjki ale co 2-3 godzinki mu podtykam :) a co do konkretów to masz rację--> napiszcie co postanowione bo nie wiem na razie.... słuchajcie ja na razie tylko z doskoku bo dopiero co przyszłam ale dziewczyny powoli :) kasę zawsze zdążycie wydać szczególnie na karmy wet przeczytałam na razie szybko co ze swiatkiem i to co podejrzewałam trzeba go wzmocnić i teraz ma ropnie na dziąsłach -- musi mieć karmę która nie będzie gryźc chyba że chcecie mu przysporzyc cierpienia trzeba stopniowo wprowadzac mu nowości bo inaczej sraczka murowana a i jelita sie zbuntują karmy nawet wet są co by nie mówić na chemii.. jego organizm potrzebuje tak jak u chorego -- czegos lekkiego ale odżywczego ...i to stopniowo na razie wg mojej oceny powinien zostać na karmie gotowanej czyli ryż + pierś +lekkie warzywa +witaminki + coś na wzmocnienie i to wcale nie oznacza że trzeba siedzieć od rana do nocy w kuchni .. ps karmy wet są na Krak Wecie -- mozna poczytać .. moja na karmie Royala nic nie przytyła wręcz odwrotnie ... są wygodne ale czy na pewno zdrowe?? zdania są podzielone jako praktyk wolę gotowane , przynajmniej wiem co pies dostaje.... i efekty są u innych różnie bywa:roll: Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 gonia66 napisał(a):............ Wiem, ze jestm panikara ............:/ he he he - w panikowaniu i trzęseniu się nad problemami to mnie i tak nikt nie dorówna....Jestem mistrzem histerii i zamartwiania....:):):) co do pieniążków to mam jeszcze 15 zł .Jeśli nic złego się dziac nie bedzie ( a taką mam nadzieję ) to po świętach w poniedziałek mam iść na kontrolę i chyba będę musiała zapłacić kolejną wizytę- tym razem było to 30 zł. Sprawy lepszej karmy i odżywek musicie same zdecydować...Ja i tak mu mięsko i wędlinke dam :eviltong: Quote
Poker Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 ponieważ on ma złe wyniki wątrobowe, to na pewno nie jest wskazane jedzenie z dużą zawartością tłuszczów zwierzecych,a karmy wysokokaloryczne zawierają go więcej. Ja bym dała mu gotowanego indyka z jarzynami i ryżem lub makaronem. Wędlinki typu parówki i kiełbasa nie dawałabym, bo są w nich tłuszcze i konserwanty. Puszki pewnie są dobre, ale koszt jest duży. Probiotyki można dać ,są specjalne weterynaryjne i chyba wychodzi taniej niż ludzkie. On nie dostał niczego na watrobę, a Metronidazol który dostaje nie jest obojętny dla niej,przydałaby się osłona.Dobry jet Hepatil,bez recepty , niedrogi, ok 14-15 zł, powinien dostać 2xdziennie po 1 tabl. Ale się wymądrzam :roll: Quote
gonia66 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 No ok.....ale na tego indyka z ryzem i warzywami tez potrzebna kasa..i na probiotyki...i na hepatil....nie mozesz zostac bez pieniedzy Ivette...zcekam na dyspozycje ile mam wyslac:) Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 ok :) z tego co zrozumiałam to NIC NIE WIEM:lol:- więc napiszę tak --.jedzonko tuczące to moja sprawa + dobre rady i przepisy mile widziane :) - ,bo urozmaicenie fajna rzecz dla psiaka też :loveu:.... Co do Pieniążków to tylko proszę o dopłatę na wizytę po świętach. A reszta to jeśli cioteczkom zachce się robić Światusiowi niespodzianki to niech cioteczki się same martwią:evil_lol:--> ja idę do kuchni :lol: - Światuś czeka :) Quote
gonia66 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 ivette3 napisał(a):ok :) z tego co zrozumiałam to NIC NIE WIEM:lol:- więc napiszę tak --.jedzonko tuczące to moja sprawa + dobre rady i przepisy mile widziane :) - ,bo urozmaicenie fajna rzecz dla psiaka też :loveu:.... Co do Pieniążków to tylko proszę o dopłatę na wizytę po świętach. A reszta to jeśli cioteczkom zachce się robić Światusiowi niespodzianki to niech cioteczki się same martwią:evil_lol:--> ja idę do kuchni :lol: - Światuś czeka :) Ivette...ja chyba nie chce żeby Swiat był od Ciebie zabierany gdziekowliek......MAtko....jaka TY jestes kochana...i oddana tym psiakom.....nie mam słow.... Czekam dalej na konkrety:) Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 a tak całkiem serio to dzisiaj jeszcze będzie niespodzianka :) tylko trzeba ją trochę zmniejszyć i wkleić :eviltong:-- za jakieś pół godz będzie gotowa :lol:..... Quote
Recommended Posts