WŁADCZYNI Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 Mój mały terier uwielbia siłowe zabawy- ja nie pozwalam bo wtedy zaczyna się podgryzanie po rękach (przestaje kompletnie uważać czy gryzie zabawkę czy rękę), łapanie za rękawy, skakanie na ręce, zaczepianie, gryzienie po palcach itd wraca moja mama do domu i zaczyna się bawić z pieskiem- szarpanie,zapasy,pies zaczyna gryźć, łapie za rękawy i następuje "hahaha" bo taka fajna zabawa=> ja za to karcę, ona nagradza. Pies głupieje, zaczyna podgryzać w każdej zabawie. :-( Nie radzę sobie z tym- pół dnia poświęcam żeby pies mnie nie zjadł a potem 10 minut i wszystko idzie na grzybki- mój czas i opanowanie psa.:angryy: Jedyny plus- na komendę "nie gryź" zostawia moje ręce w spokoju. Tylko ze ja nie zawsze jestem przy psie i mogę nad tym zapanować. :placz: Quote
Behemot Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 [quote name='WŁADCZYNI']wraca moja mama do domu i zaczyna się bawić z pieskiem- szarpanie,zapasy,pies zaczyna gryźć, łapie za rękawy i następuje "hahaha" bo taka fajna zabawa=> ja za to karcę, ona nagradza. Pies głupieje, zaczyna podgryzać w każdej zabawie. :-( Właściwie sama sobie odpowiedziałaś na własne pytanie ;) Nic dziwnego, że pies jest zdezorientowany, skoro jedna osoba go karci za dane zachowanie, a druga za nie nagradza. Koniecznie poważnie porozmawiaj o tym z mamą. Dopóki piesek jest mały, takie zachowanie może wydawać się zabawne, ale jeżeli będziecie mu na nie pozwalać, w przyszłości może sie okazać mniej przyjemne :diabloti: Quote
Klaudia:-) Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 Porozmawiaj z mamą i wytłumacz,że pies nie powinien podgryzać ludzi,bo jak urośnie nie będzie juz tak fajnie. Wyobraź sobie,że ktoś z waszych zanajomych zaczyna bawić się z psem,a ten go gryzie.Napewno będzie to głupia sytuacja. Quote
coztego Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 Niestety, psa jest łatwiej wychować niż rodziców :cool1: Może warto mamie wytłumaczyć, że za kilka miesięcy ten piesek będzie mógł z łatwością odgryźć jej palec, więc lepiej nie uczyć go gryzienia ;) Quote
Recommended Posts