Gonia Posted March 7, 2006 Posted March 7, 2006 Za stara jestem:placz: Niech się młodzi wykażą!:loveu: Quote
flashka-g Posted March 7, 2006 Author Posted March 7, 2006 jak sobie kupicie psa z IX to zawsze mozemy miec nicie przyjazni:lol: Quote
Gonia Posted March 7, 2006 Posted March 7, 2006 Zakręcimy nasze rudzielce na papiloty i przerobimy na Toy-e,ewentualnie doplecieny co nieco i wyjdzie Pekin:evil_lol: Quote
Draczyn Posted March 9, 2006 Posted March 9, 2006 Ja stale trzymam za Ciebie kciuki. Myslę, że szybko z egzaminem sobie poradzisz. Wierzę w Ciebie:multi::multi::multi::multi::multi: Quote
stellanovaa Posted March 9, 2006 Posted March 9, 2006 Draczyn napisał(a):Ja stale trzymam za Ciebie kciuki. Myslę, że szybko z egzaminem sobie poradzisz. Wierzę w Ciebie:multi::multi::multi::multi::multi: Draczynko... to za mnie będziesz trzymać kciuki :oops: ? Stella Quote
JustynaJK Posted March 10, 2006 Posted March 10, 2006 spokojnie, nie taki diabeł straszny:evil_lol: Quote
stellanovaa Posted March 10, 2006 Posted March 10, 2006 Diabel to może nie, ale pytania z genetyki :-) Quote
Elitesse Posted March 10, 2006 Posted March 10, 2006 stellanovaa napisał(a):Diabel to może nie, ale pytania z genetyki :-) e tam ! genetyka jest wspaniala ! to byl moj ulubiony dzial biologi :loveu: Quote
stellanovaa Posted March 10, 2006 Posted March 10, 2006 Elitesse napisał(a):e tam ! genetyka jest wspaniala ! to byl moj ulubiony dzial biologi :loveu: To mam okazję, jesli pozwolisz, zapytać Ciebie o coś z genetyki. Gdzie są położone allele wielokrotne?. Quote
jambi Posted March 10, 2006 Posted March 10, 2006 to ja sie wetnę :cool3: allele wielokrotne - to po prostu "kilka odmian tego samego genu" występujących w tym samym locus, tzn. allele mogą występować w różnych postaciach i zawsze zajmują to samo loci. U jednego osobnika występują tylko 2 allele tego samego genu ale w większej populacji (w tzw. puli genowej) może ich być wiele. Upraszczając: u osobników z jednej populacji (gatunku) występuje dana cecha - jest to ta sama cecha ale nie identyczna, za daną ceche odpowiada jakiś gen, ale że ta właśnie jakaś cecha nie zawsze jest identyczna u wszystkich osobników, dlatego też gen za nią odpowiedzialny może występować w różnych postaciach (odmianach), i dalej: wiadomo że konkretny gen zawsze znajduje sie w konkretnym loci, a że możemy spotkać się z różnymi odmianami tego samego genu u różnych osobników nazywa się to "allel wielokrotny" bo dana cecha może być różna u różnych osobników - ale zawsze jest to ten sam gen - tylko w innej postaci. To, że jakiś gen pojawia się w kilku odmianach to przykład mutacji - kompletnie nieszkodliwej, a wręcz pozytywnej bo wpływa na wzrost zmienności danej cechy w obrębie populacji. Rozjaśniłam troche? czy raczej przyciemniłam??? a odpowiadając wprost na Twoje pytanie : "stellanovaa" napisał(a):Gdzie są położone allele wielokrotne?. na tym samym loci Pozdrowionka :) Quote
stellanovaa Posted March 11, 2006 Posted March 11, 2006 [quote name='jambi']to ja sie wetnę :cool3: allele wielokrotne - to po prostu "kilka odmian tego samego genu" występujących w tym samym locus, tzn. allele mogą występować w różnych postaciach i zawsze zajmują to samo loci. U jednego osobnika występują tylko 2 allele tego samego genu ale w większej populacji (w tzw. puli genowej) może ich być wiele. Upraszczając: u osobników z jednej populacji (gatunku) występuje dana cecha - jest to ta sama cecha ale nie identyczna, za daną ceche odpowiada jakiś gen, ale że ta właśnie jakaś cecha nie zawsze jest identyczna u wszystkich osobników, dlatego też gen za nią odpowiedzialny może występować w różnych postaciach (odmianach), i dalej: wiadomo że konkretny gen zawsze znajduje sie w konkretnym loci, a że możemy spotkać się z różnymi odmianami tego samego genu u różnych osobników nazywa się to "allel wielokrotny" bo dana cecha może być różna u różnych osobników - ale zawsze jest to ten sam gen - tylko w innej postaci. To, że jakiś gen pojawia się w kilku odmianach to przykład mutacji - kompletnie nieszkodliwej, a wręcz pozytywnej bo wpływa na wzrost zmienności danej cechy w obrębie populacji. Rozjaśniłam troche? czy raczej przyciemniłam... Widzisz.... ja bardzo podobnie odpowiedziałam na takie pytanie. Pani Junikiewicz powiedziałą, że nie o to jej chodzilo. Nie wspomnialam tylko o tzw. puli genowej. Po prostu o tym nie słyszałam. Pierwsze pytanie dotyczyło określenia genu i genetyki, drugie budowy DNA a trzecie włąśnie to wspomnianie. Jak je uslyszalam to w sumie sie ucieszylam bo wiedzialam , że umiem na to odpowiedziec. A tu taki klops :shake: . Pozdrawiam, Stella Quote
jambi Posted March 11, 2006 Posted March 11, 2006 a widzisz Stella, bo właśnie "pula genowa" jest tu jak najbardziej pożadanym wyrażeniem! BO - jeszcze raz: 1. allel jest to "wersja" genu znajdująca się w okreslonym locus w konkretnym chromosomie homologicznym, 2. w organizmie jednego osobnika mogą występować tylkio 2 allele tego samego genu, = to co powyżej = I prawo Mendla ale: 3. gen może występować w kilku postaciach a cała pula genowa może obejmować większą ilość "odmian" tego samego genu, 4. o allelu wielokrotnym można mówić, gdy występuje w przynajmniej 3 postaciach (może być ich więcej). Allele wielokrotne to wynik swoistej mutacji genowej i jednocześnie przykład na odstępstwo od I prawa Mendla - świadczące o tym, że jest ono słuszne tylko dla jednego osobnika a nie dla całej populacji. 5. występowanie alleli wielokrotnych wplywa na zmiennosc w populacji, typowy przykład: różnorodność grup krwi. no dobra, ale genetykiem nie jestem (zresztą o tym wiesz :)) ale egzamin mam już dawno za sobą a i doświadczenie z P. Junikiewicz też :) Pozdrowionka! Quote
stellanovaa Posted March 11, 2006 Posted March 11, 2006 :lol: jambi napisał(a):a widzisz Stella, bo właśnie "pula genowa" jest tu jak najbardziej pożadanym wyrażeniem! BO - jeszcze raz: 1. allel jest to "wersja" genu znajdująca się w okreslonym locus w konkretnym chromosomie homologicznym, 2. w organizmie jednego osobnika mogą występować tylkio 2 allele tego samego genu, = to co powyżej = I prawo Mendla ale: 3. gen może występować w kilku postaciach a cała pula genowa może obejmować większą ilość "odmian" tego samego genu, 4. o allelu wielokrotnym można mówić, gdy występuje w przynajmniej 3 postaciach (może być ich więcej). Allele wielokrotne to wynik swoistej mutacji genowej i jednocześnie przykład na odstępstwo od I prawa Mendla - świadczące o tym, że jest ono słuszne tylko dla jednego osobnika a nie dla całej populacji. 5. występowanie alleli wielokrotnych wplywa na zmiennosc w populacji, typowy przykład: różnorodność grup krwi. no dobra, ale genetykiem nie jestem (zresztą o tym wiesz :)) ale egzamin mam już dawno za sobą a i doświadczenie z P. Junikiewicz też :) Pozdrowionka! Bardzo, bardzo dziekuję za tak wyczerpującą odpowiedz. Stella Quote
eveandAxel Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 Czy mogłybyście mi wyjaśnić jak to wygląda w praktyce, po zdaniu egzaminu lub jeszcze przed przystąpieniem do niego. Czy ma się jakąś funkcję w oddziale Związku, czy za te dyżury dostaje się jakąś kasę czy nie? :roll: Ostatnio dostałam propozycję żeby się tym zająć ale trochę głupio mi było pytać a kompletnie nie wiem jak to wygląda w praktyce:shake: Quote
jambi Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 eveandAxel napisał(a):Czy ma się jakąś funkcję w oddziale Związku, czy za te dyżury dostaje się jakąś kasę czy nie? :roll: kase? :eviltong: eee, zupełnie społecznie! przed - jesteś stażystą w sekcji, bierzesz udział w jej pracach np. przeglądach miotów, pomagasz w przygotowaniu wystaw itd. po - jesteś asystentem, w samej sekcji niewiele sie zmienia, no może poza tym, że masz troszke większe "prawa" np. samodzielnego przeprowadzania przeglądów, podpisywania dokumentacji, ale to głównie funkcja na wystawach - asystujesz sędziemu, bierzesz udział w ocewnie, możesz próbować sam ale głównie się uczysz pozdrowionka :) Quote
grrrond Posted April 29, 2006 Posted April 29, 2006 o matko toście mnie przestraszyli tą genetyką, bo biologie skonczyłam już w pierwszej klasie liceum...oj... ale jak narazie to się jeszcze egzaminem nie muszę stresować bo dopiero w przyszły czwartek jade do warszawskiego oddziału sie zapisac :D a mam do Was pytanie (jak widać pierwszy post - jestem nowa :P) jak sie zapisać do związku....? głupio sie pytac... ale nie wiem... przyjde powiem: czesc jestem marta chce być w związku <czarodziej>? mam nadzieje ze ktoś mi pomoze i nie zgani za mą niewiedzę :P pozdrawiam! Quote
PANGEA Posted April 29, 2006 Posted April 29, 2006 grrrond napisał(a):o matko toście mnie przestraszyli tą genetyką, bo biologie skonczyłam już w pierwszej klasie liceum...oj... ale jak narazie to się jeszcze egzaminem nie muszę stresować bo dopiero w przyszły czwartek jade do warszawskiego oddziału sie zapisac :D a mam do Was pytanie (jak widać pierwszy post - jestem nowa :P) jak sie zapisać do związku....? głupio sie pytac... ale nie wiem... przyjde powiem: czesc jestem marta chce być w związku <czarodziej>? mam nadzieje ze ktoś mi pomoze i nie zgani za mą niewiedzę :P pozdrawiam! Wez kase:diabloti: i dowod osobisty Metryczke psa i tyle Wlasnie mniejwiecej wystarczy, ze powiesz, ze chcesz Quote
jo-jo Posted April 29, 2006 Posted April 29, 2006 grrrond napisał(a):o matko toście mnie przestraszyli tą genetyką, bo biologie skonczyłam już w pierwszej klasie liceum...oj... ale jak narazie to się jeszcze egzaminem nie muszę stresować bo dopiero w przyszły czwartek jade do warszawskiego oddziału sie zapisac :D a mam do Was pytanie (jak widać pierwszy post - jestem nowa :P) jak sie zapisać do związku....? głupio sie pytac... ale nie wiem... przyjde powiem: czesc jestem marta chce być w związku <czarodziej>? mam nadzieje ze ktoś mi pomoze i nie zgani za mą niewiedzę :P pozdrawiam! Rozumeim że do warszawskiego ;-) Albo jedziesz metrem na stacje RATUSZ a potem tramwajem bodajże 26, albo autobusem 166 ;-) Quote
grrrond Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 hmm bo właśnie jest pewien problem. Nie mam psa. Nie z mojej winy, ale narazie nie mogę mieć, dopiero czekam, być może za rok będzie foksterier krótkowłosy, ale póki co go nie ma. Czy wtedy nie można sie zapisać? A dowodu osobistego też nie mam :P bo dopiero z 27 maja jestem :P ale chyba od 16 roku mozna sie zapisać jezeli masz podpis opiekuna. Boże jak bez psa się nie dostanę to sie trochę wkurzę bo od dłuższego czasu czekam aż wstąpię :/:/ Quote
PANGEA Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 grrrond napisał(a):hmm bo właśnie jest pewien problem. Nie mam psa. Nie z mojej winy, ale narazie nie mogę mieć, dopiero czekam, być może za rok będzie foksterier krótkowłosy, ale póki co go nie ma. Czy wtedy nie można sie zapisać? A dowodu osobistego też nie mam :P bo dopiero z 27 maja jestem :P ale chyba od 16 roku mozna sie zapisać jezeli masz podpis opiekuna. Boże jak bez psa się nie dostanę to sie trochę wkurzę bo od dłuższego czasu czekam aż wstąpię :/:/ Bez psa mozna hihi. To wez leg. szkolna czy cos w tym stylu Wymog wieku jakis jest ale nie zawsze sprawdzany Quote
grrrond Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 <oddycha spokojnie> nooo to świetnie :D to juz za pare dni za dni pare :> Quote
Recommended Posts