Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich!!

Jest to moj pierwszy temat na forum wiec byc moze sie powtorzy... otoz mam problem: moja 15letnia sunia sredniej wielkosci (28kg masy ciala) ma problemy oddechowe tzn kaszle...

Pierwsze problemy pojawily sie w listopadzie, kaszel z wydzielina, temperatura prawidlowa, apetyt i zachowanie w normie... po wizycie u weta (antybiotyk, leki wspomagajace) kaszel minal... wet oprocz przeziebienia zasugerowal problemy z krazeniem i sercem.

Wszystko wrocilo do normy na 1,5 miesiaca... ale od wtorku nastapil nawrot, kaszel, najczesciej suchy, raz na jakis czas wydzielina...

Po wizycie w sobote u weta jestem troche przerazona... suka dostala kolejny antybiotyk plus 2 zastrzyki dodatkowe... w poniedzialek i srode mam jej zrobic kolejne 2 zastrzyki z antybiotyku, a w piatek kontrola i jesli jej nie przejdzie to robimy RTG serca... i prawdopodobnie do konca zycia leki wspomagajace prace serca...

Jedno mnie nurtuje: suka byla osluchana i zadnych zmian w pracy serca nie wykryto, tak wiec czy kaszel to "tylko" przeziebienie czy wynik choroby serca??

Jakie badania sugerujecie oprocz RTG?? (o ekg raczej nie mam co marzyc:roll: ) o co pytac weta?? jak wyglada takie wspomaganie pracy serca? jakimi lekami? na ile to poprawia stan zdrowia?

aha... wielokrotnie padla nazwa leku "betamox" - co to jest?

Posted

coztego napisał(a):
Dlaczego nie masz co marzyć o EKG?

No właśnie, w wielu lecznicac robią EKG i nie jest to jakieś żadko wykonywany zabieg (w "mojej" lecznicy przed kazdą operacją robią EKG).

Posted

jestem z jeleniej gory...

z tym ekg to sama do konca nie wiem czy nasz wet ma czy nie... caly czas mowi o rtg :roll: wiec musze sie w piatek przepytac...

czy ktos z Was ma psa w podeszlym wieku, chorego na serce?
ja sie caly czas łudze ze to tylko przeziebienie...

Posted

Ja bym polecila USG i Echo,ta metoda najglebiej i najpewniej zbada serce.Nie znam cen w Polsce i nie wiem czy to badanie jest duzo drozsze od RTG.Mnie lekarz powiedzial ze w przypadku podejrzenia choroby serca RTG to wyrzucone pieniadze.
Ma twoja Sunia powiekszony brzuszek? Kiedy kaszle?Po wysilku?Szybko sie meczy?

Posted

tez mi sie wydaje ze rtg to za malo...

Sunia kaszle najczesciej po zmianie tenperatury otoczenia np. po powrocie z ogrodu do dumu, po przebudzeniu, najbardziej sie meczy w okresie letnim ale "zrzucalam" to na starosc niestety... jesli chodzi o brzuch to nie jest powiekszony. osluchowo wet zadnych zmian nie stwierdzil.

teraz po dwoch porcjach antybiotyku kaszel sie zmniejszyl i tylko jest suchy.

mysle ze sprobujemy zrobic to rtg, zawsze to juz cos.
caly czas mysle o co mam weta pytac w piatek?
jakie badania oprocz usg wykonac powinnismy zrobic? krew?

aha... czy jesli trzeba bedzie podawac jednak leki wspomagajace prace serca, to jak to wyglada najczsciej, czy sa to jakies serie czy juz dozywotnio?

Posted

Twoja Sunia ma juz ladnych pare lat.I serduszko moze oslabnac.
Kaszel sercowy to niedobry objaw.(pamietaj ze jeszcze nie wiesz czy to kaszel sercowy)Ale skoro brzusio sie nie zaokragla to dobry znak. Usg i Echo wystarczy by stwierdzic wade lub niewydolnosc. U naszej Suni nie badano krwi.
Co do lekow,nie moge Ci powiedziec czy jak zajdzie potrzeba ich brania to do konca zycia.To juz zdecyduje Kardiolog.
Nasza Sunia jest bardzo ciezko chora i bez lekow umrze.
Zmiany temperatury tez moga miec wplyw na chore serce. Bella ma tez swoje dobre i zle dni.

Posted

Wasza jest jeszcze mlodziutka i ni jak ja porownywac do mojej staruszki bo zapewne przyczyna choroby jest inna i leczenie inne...

Moja nigdy powaznie nie chorowala, wiec to juz wiek robi swoje niestety...

No nic... oby do piatku!!! i oby kaszel byl jedynie objawem infekcji.

Posted

Co do rtg - na zdjęciu klatki piersiowej zobaczycie kilka rzeczy, nie tylko serce, ale także płuca, oskrzela i tchawicę. Czyli wszystkie zmiany w narządach klatki piersiowej zostana uwidocznione, np. zap oskrzeli lub płuc, a także zmianę w położeniu i wielkości serca. Dodałabym do tego bad. krwi - tez mówi o stanie serca, a poza tym u starszej suki dobrze jest co roku profilaktycznie badać stan narządów.

Posted

no wiec... juz jestesmy po wizycie u weta.
sprawa wyglada nastepujaco:
- zrobilismy rtg,
- na zdjeciu wyszedl powiekszony miesien sercowy,
- serce naciska na tchawice,
- pluca pzrerosniete przez tkanke laczna, stad mniejsza powierzchnia oddechowa,
- brak widocznych zmian nowotworowych w plucach,
- tyle pamietam...

Dostala tabletki: Enap i Furasemid z odpowiednim dawkowaniem...

po 20 dniach (tyle ile tabletek Enapu) bedzie kontrola...

wet stwierdzil (nie wiem, zeby mnie poniesc na duchu chyba...) ze Greta zawyza srednia wiekowa psow jej wielkosci;)