gdgt Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 Moja sunia ma już 10 miesięcy, od 7 miesięcy mieszka u mnie. Przed tem żyła w schronisku i dlatego od samego początku się mnie słuchała i pilnowała. NIe ma problemu z przychodzeniem na każde zawołanie ani z chodzeniem przy nodze. Aportuje patyki, piłeczki. Ma czasami problemy z podejściem do grupy psów - boi się stada.:shake: Pojedyńczych psów się nie boi. Czy mam iść z nią na zwykłe szkolenie, na którym uczy się psów chodzenia przy nodze, czy na jakieś bardziej zaawansowane? A może na żadne? Szczerze mówiąc nie mam żadnych ambicji w stosunku do niej... :oops: Mogła by być tylko trochę odwazniejsza... Quote
gdgt Posted January 15, 2006 Author Posted January 15, 2006 aha, no trochę w zlym miejscu założyłam ten wątek... sorki... Quote
Klaudia:-) Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 Najlepiej zapisać się z nią do psiego przedszkola,gdzie jest socjalizacja i posłuszeństwo(podstawy) Quote
gdgt Posted January 15, 2006 Author Posted January 15, 2006 socjalizacja - tak, ale moja sunia już jest posłuszna, stąd moje wątpliwości, czy iść na szkolenie... Quote
PARSONRK Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 Najlepiej zadzwonić lub udać sie osobiście do najbliższego klubu. Tam prowadzący/-a cię oświeci, jak zobaczy psiaka i jego zachowanie, to napewno ci doradzi. Quote
Klaudia:-) Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 W takim przedszkolu głownie chodzi o socjalizacje,a posłuszeństwo schodzi na drugi plan. Poza tym też chodzi o reagowanie na komendy w duzej grupie psów i ludzi. Najlepiej zabierz psiaka do jakiegos klubu i potem zdecyduj co dalej. Quote
AniaP Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 Hm, ale 10-miesięczna sunia to już podlega pod PT, na przedszkole jest niestety "za dorosła". :nonono2: Quote
Klaudia:-) Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 Z tym,że za dorosła się nie zgodzę.bo moja sunia chodziła do przedszkola w wieku 6 lat,zeby przed treningami agility przyzwycziła się do zamieszania i dużej liczby psów. Quote
gdgt Posted January 16, 2006 Author Posted January 16, 2006 hmmm, dzięki za odpowiedzi, pójdę do związku kynologicznego i pokażę sunię jakiemuś specowi... Quote
AniaP Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 Klaudia:-) napisał(a):Z tym,że za dorosła się nie zgodzę.bo moja sunia chodziła do przedszkola w wieku 6 lat,zeby przed treningami agility przyzwycziła się do zamieszania i dużej liczby psów. :crazyeye: A to pierwszy raz o czymś takim słyszę. Sorry. :niewiem: Quote
dog_master Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 A mojego psiaka do przedszkola nie chceli przyjac, jak mial 8 (a nie wymagane przez nich 6) miesiecy :roll: Quote
Klaudia:-) Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 To też zależy od klubu,bo np. u nas do przedszkola trafiają nie tylko szczeniaki,ale także psy bojaźliwe,agresywne i mające rozmite problemy. Jest to połączenie socjalizacji z posłuszeństwem,daje duże efekty. Quote
AniaP Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 Klaudia:-) napisał(a):To też zależy od klubu,bo np. u nas do przedszkola trafiają nie tylko szczeniaki,ale także psy bojaźliwe,agresywne i mające rozmite problemy. Jest to połączenie socjalizacji z posłuszeństwem,daje duże efekty. Ano widzisz, a u nas przedszkole, to przedszkole, chodzą do niego tylko szczeniaki. I jak pytałam o przedszkole, to Asti miała wtedy 4,5 m-ca i to był ostatni dzwonek, żeby się załapała do grupy przedszkolaków. :eviltong: Quote
PUENTA imszar Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 dog_master napisał(a):A mojego psiaka do przedszkola nie chceli przyjac, jak mial 8 (a nie wymagane przez nich 6) miesiecy :roll: U mnie tak samo..6 miesięcy i koniec kropka ;) Quote
Recommended Posts