Jump to content
Dogomania

problem z karmieniem 10 tygodniowego sznaucerka mini

Recommended Posts

Posted

Witam w naszym domku pojawił się nowy piesek no i niestety także mały problem. Szczeniaczek nie chce nam jeść doprowadza się nieraz do stopnia okropnie głośnego burczenia w brzuszku:shake: martwie się strasznie o moje małe maleństwo. Nie wiem może to przez zmiane karmy mała u hodowcy jadła royal canin mini sensible. Jest ona stosunkowo droga więc stopniowo zaczelismy zmieniac na eukanube. Mała na początku jadła ochoczo niestety od kilku dni mamy z nią coraz większy problem. Dodam jeszcze że probowalismy zalewac karme bulionem no ale nic...

Posted

Agnieszka K. napisał(a):
Jesli chcesz zmienic na tańsza karmę i lepsza od Royala i Eukanuby to moze Acana dla szczeniat małych ras?? Lub Chicken Soup dla szczeniąt??

Eukanuba cenowo jest wporzadku no ale mala jej nie rusza zero. Myslalam o purinie bo acany nie mam gdzie kupic.

Posted

Ale jakościowo eukanuba nie jest żadna rewelacja - nie jest warta swojej ceny, Royal równiez.
Acane mozesz zamówic w sklepach internetowych lub kupic z zoologicznym np. Kakadu. Chicken Soup możesz zamówic równiez przez internet - moja szczeniaczka baaaardzo chetnie jadła własnie Chicke Soup, Acane jedza moje dorosłe psy. Fajny jest również Orijen dla szczeniat.

Posted

Agnieszka K. napisał(a):
Ale jakościowo eukanuba nie jest żadna rewelacja - nie jest warta swojej ceny, Royal równiez.
Acane mozesz zamówic w sklepach internetowych lub kupic z zoologicznym np. Kakadu. Chicken Soup możesz zamówic równiez przez internet - moja szczeniaczka baaaardzo chetnie jadła własnie Chicke Soup, Acane jedza moje dorosłe psy. Fajny jest również Orijen dla szczeniat.

kurcze probowalam juz wszystkich karm dostapnych w sklepach i wszystkie leza bo mala ich nie je. Royal Canin eukanuba purina acana...
Co ciekawe wczoraj na wizycie u znajomych mala zjadla cala miske frolica. No jak tu sie nie wscieknać:-(

Posted

ooo widze, że Wam się trafił charrakterny egzemplarz :lol: współczuję ;) mam to samo a dodatkowo mamy alergie na karmy kurczakowe zdaje się - dlugi czas podawałam Lunie karme usmarowaną pasztetem - nie dużo ale tak że było ją czuć tym
pomógł drugi pies :lol: jak Pepa stoi nad Luna i gapi się w miskę to jedzonko szybko znika

ale oprócz tego to pasztet się u nas sprawdził tylko taki jak najmniej przyprawiany bo tam lubią dużo pieprzu i soli ładować... a niunia malutka jest Wasza...

w ogóle to nie za dużo wypróbowaliście w tak krótkim czasie? co mała dostaje jak nie zje karmy? pewnie coś lepszego dostaje zaraz i nauczyła się szybko że nie warto jeść karmy? to sprytne bestie są :)

Posted

podjada karmę Zuzi mojej kotki jak wsio śpi :evil_lol: a charakterek pewnie podobny do Twojej Luny bo zapatrzyła się córcia w Twoją uparciuszkę i pewnie przelazło :lol: (galerię całą przewertowała :roll:)
w dzień mało je, po nocy miseczka pusta i jej i Zuzi(teraz kicia musi szukać jedzonka bo ma chowane przed natrętem :evil_lol:)
a w dzień czasami podjada karmę onki męża która jest jeszcze na NRC Royal Puppy :evil_lol:

Posted

no mieszam jej właśnie ta karmę taty nrc z purina i je... No tez zdałam sobie sprawę że za dużo ale tak strasznie się martwiłam ze chwytałam się kolejnych kół ratunkowych:roll:. Nauczyła się wyjadać NRC naszej Viki i teraz jak ma pomieszana to je aż jej się uszy trzęsą. Eukanuby nie tknie wyjada tylko granulki NRC i puriny. Nie wiem jak ona to robi no ale robi...:eviltong: Wcześniej jadła karmę moczoną teraz tylko sucha:lol:

Posted

nie dawajcie jej nic jak odchodzi od miski i nie zje - kurcze ona malutka jest więc nie wiem bo powinna jeść częściej, ale z dorosłymi to się robi tak, że jak nie zje to chowamy miskę do czasu następnego posiłku - jak zobaczy, że nie dostaje nic "lepszego" po tym jak nie zje karmy to będzie jadła, ale faktem jest, że lepiej dobrać taką która choć trochę jej smakuje - wczoraj akurat szukałam karmy dla moich kotów bo muszę im zmienić i natknęłam się na Joserę - dużo ludzi ją chwali, że niejadki jedzą wreszcie :-) może tą karmę spróbujcie

kociej karmie mówimy stanowcze i zdecydowane NIE dla psów :grins: ma za dużo białka i nie można tak obciążać nerek od szczeniaka

Posted

no ja też wlasnie czytalam ze kocia karma jest nie dobra...narazie je tego nrc zobaczymy jak dlugo;) a je tylko rano w wieczorem nie wiem czemu miske ma pelna w sumie zawsze chyba ze zje to jej dosypuje. A i jeszcze co dostaje to owoce banany jablka i takie tam. Nie da się przy niej zjesc owoca i nie dac jej kawalek bo sie za piszczy... ;p

Posted

[quote name='niunka04']Prolem chyba zażegnany mala wcina jak moze NRC i purine wiec narazie spokoj;)[/QUOTE]

Niunka, zobacz na opakowaniu ile dziennie powinna zjadac karmy - odmierz porcje dzienna i wsyp do miski - zobaczysz czy zjada swoj "przydził" czy nie. W razie potrzeby moszez jej dosypac, ale przynjamniej bedziesz wiedziała ile tak na prawde je.
Jesli dostaje owoce / warzywa to moze dlatego nie chce jesc karmy tyle ile powinna. Jest jeszcze malutka i moze to po prostu dla niej za duzo ;)

Posted

dałam jej dzienna dawke i pisalo z tylu zeby polac olejem zjadla na raz ;) to chyba nie dobre i jutro już dostanie jedna trzecia rano wieczorem i popołudniu. Mam jeszcze takiego offa czy jak wazy 1,8kg to dobra waga czy za mało????