Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
moja sunia kundliczka ma prawie 1,5 roczku.Jest małym pieskiem-troche wieksza od jamnika,wazy okolo 10 kg.Problem polega na tym,ze nadal potrafi załatwić się w mieszkaniu :-/ probowalam juz wielu rzeczy-nagradzania na spacerkach po kazdym zalatwianiu sie,czeste wychodzenie na spacerki,wybieganie jej itd.Bo np.sa takie sytuacje kiedy sie wybiega ,załatwi pełnym zestawikiem-tzn.zrobi np.dwa razy sussiu i kupke,a i tak za okolo powiedzmy 3-5 tgodzin potrafie znalezc w przedpokoju kalużę.
Nie wiem o co chodzi.Teraz jest zimno więc ma specjalny kubraczek żeby jej było ciepło.Do jedzonka dostaje tylko gotowane-tzn.np.mięsko z porcji rosołowych plus ryż.
dodam,ze nie każę jej za załatwianie się w mieszkaniu.Ogólnie sunia jest bardzo posłuszna,ale martwi mnie to jej załątwianie w domu.
Czasami jest parę dni przerwy i nawet zaczyna piszczec przy drzwiaxh,ze chce wyjsc na dwór.A czasami zalatwia sie co nawet 2 godziny w domu.
Nie wiem czy to ma cos wspolnego,ale okolo miesiac temu dostala pierwsza cieczkę.
Martwie sie, bo bardzo bym chciala cos zaradzić na ten jej nawyk.Moze ktos ma podobne doswiadczenia.
Aha,jeszcze jeden szczegol.Sunia zostala wychowywana bez psiej mamy,bo ktoś ją wyrzucił jak była malusieńka.Moze to tez ma zwiazek z tym,ze nie została nigdy porządnie nauczona zachowania z gniezdzie.

Posted

Może zacznij od badania moczu, żeby upewnić się czy sunia jest zdrowa.

A potem- przeczytaj tematy o nauce czystości i zacznij sunię uczyć, tak jakby była szczeniaczkiem...

Posted

Ja mam troche gorsze doswiadczenia takie siusianie w przypadku mojego pieska, ktory odszedł oznaczało cukrzyce:-( Zrob, jak najszybciej badania.Nikogo nie chce straszyc tylko ostrzec choroba paskudna-jak i u czlowieka.

• 3 weeks later...
Posted

sunia jest zdrowa.Poki co sie nie załatwia w domu.Mozliwe,ze kwestia jej załatwiania wiaze sie z tym ze nie moge jej poswiecic wystarczajacej ilosci czasu :-( Ona pewnie go potrzebuje wiecej.