Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Potrzebuję jak najwięcej sprawdzonych informacji o sterylizacji aborcyjnej! Najlepiej od doświadczonych weterynarzy! Głównie chodzi mi o termin. Do którego tygodnia ciąży można zrobić sterylizację aborcyjną? Czy jest duże niebezpieczeństwo? Czy mogą wystąpić jakieś powikłania!? Czy jest duże prawdopodobieństwo, że suka umrze podczas operacji (wykrwawi się)? Wszystkie informacje mile widziane! Potrzebuję je właściwie na teraz!
Większe zagrożenie stanowi poród, czy sterylizacja?

PS.: Wiem, że podobne tematy już były. Chodzi mi jednak głównie o sterylizację aborcyjną i informacje o niej! Przepraszam Moderatorów!

Posted

agacia napisał(a):
Ja slyszalam,ze mozna sterylizowac suki w ciazy,ale nie wiem czy jest jakies ograniczenie jesli chodzi o zaawansowanie ciazy.
Większosć znanych mi wetów nie przeprowadzi takiej sterylizacji tak późno - ograniczają właśnie do ok. 6 tygodnia.

Posted

Dokładnie 12 grudnia, potem 17 grudnia Kulka została pokryta przez tego samego psa. Znalazła jakiś sposób na otwarcie furtki, rozplątała siatkę! Czy wysterylizowanie suczki w takim terminie stanowi duże zagrożenie? Dlatego weterynarze nie robią wtedy sterylizacji? Jeśli nie będziemy mogli Kulki wysterylizować, szczenięta zostawimy, będziemy musieli znaleźć dla nich dom... Jestem niezadowolona, bo weterynarz miał zrobić sterylkę w zeszłym tygodniu w sobotę, a tego nie zrobił, bo uważał, że to jest niehumanitarne. Tak zdobył nasze zaufanie, że postanowiliśmy go posłuchać, żeby zostawić szczeniaki (2, resztę uśpić:-( ). A on pomoże znaleźć dla tych dwóch dom. A w ogóle może się zdarzyć, że suczka, mimo pokrycia (w moim przypadku dwukrotnego) nie urodzi szczeniąt? Czytałam, słyszałam, że suczka mniej więcej w połowie ciąży stara się ograniczać ruch. Czy są jeszcze jakieś objawy ciąży? Albo jeszcze jakieś wyjście? Jak sprawdzić? Jedynym wyjściem jest USG, aby sprawdzić? Piszcie, cokolwiek wiecie!

Posted

wet - poloznik stwierdzi bez usg, dobry wet z doswiadczeniem tez.

dla Twojej suni zdecydowanie wiekszym zagrozeniem jest sterylka aborcyjna u "lokalnego" weta, ktory ma w opisie na vetopedi "leczenie zwierzat gospodarskich" niz porod.

IMHO - zostaw jednego szczeniaka (tylko nie pisz o tym tutaj, bo znowu bedzie wątek - telenowela i kupa krzyku) i koniecznie zrob sterylke - pozniej - i najlepiej w czestochowie.

btw - jezeli boisz sie porodu, jedz na usg, a potem najwyzej mysl o porodzie w niezbyt dalekiej obecnosci weta mogacego przeprowadzic cesarke. coz ... niedopatrzenia kosztuja :shake: osobisie nie zazdroszcze.

Posted

Jeżeli ten wet Wam obiecał, że zrobi sterylkę, a potem nagle jej nie zrobił, to ja bym od niego uciekała, gdzie pieprz rośnie. Jeżeli uważa, że usypianie urodzonych szczeniąt jest bardziej humanitarne, niż usuwanie zarodków - tym bardziej bym uciekała.

Znajdzie dla nich domy? Może po prostu klientów mu brak i chce się ich dorobić Waszym kosztem.

Szybciutko jedźcie do innego weta, zróbcie USG żeby być pewnym, co macie i dopiero wtedy planyjcie dalej.

Posted

Asti napisał(a):
Dokładnie 12 grudnia, potem 17 grudnia Kulka została pokryta przez tego samego psa. Znalazła jakiś sposób na otwarcie furtki, rozplątała siatkę! Czy wysterylizowanie suczki w takim terminie stanowi duże zagrożenie? ....Piszcie, cokolwiek wiecie!

Czy po tym jak sunia została pokryta 12 grudnia nie skończyła jej się cieczka? Jak długo jeszcze trwała i w którym jej dniu wypadła ta data pokrycia??
Wydaje mi się,że wizyty u dobrego wet. nie unikniesz, szybką decyzję o ew. sterylizacji też musisz podjąć sama, ale uważam że dobry wet. powinien jeszcze podjąć się zabiegu.
Na pewno stanowi on zagrożenie większe niż "normalna" sterylka, ale jest jeszcze w miarę bezpieczny.
Może dogomaniacy z Twoich okolic mogą polecić Ci jakiegoś dobrego wet. najlepiej położnika lub dobrego chirurga.

Posted

Fiuuuuuuu...
Pojechałam razem z moim tatą do lecznicy. Opowiedzieliśmy wszystko weterynarzowi. Tak więc troszkę on moją Kulkę wygolił. Potem musieliśmy ją przenieść na stół. Wet jej nalał jakiegoś żelu na brzuszek iiii... Powiedział, że nic nie widzi! Nie ma szczeniąt! Powiedział, że on uważa, że Kulka nie jest w ciąży. Za tydzień w środę mamy przyjechać znowu, na ponowne badanie USG. Weterynarz powiedział, że na ponad 90% Kulka nie będzie miała szczeniaków. No cóż, miejmy nadzieję, że tak będzie!
A Wy co myślicie? Skoro teraz nic nie było widać, to chyba nie pojawi się za tydzień? W końcu, gdyby Kulka była w ciązy, to na monitorze USG byłoby widać, nie?
Aha! Dziękuję wszystkim za wsparcie!
Napiszę o tym co stanie się w środę. Trzymajcie kciuki!

Posted

Wydaje mi sie, że sterylizacje można zrobić w każdym czasie. Przynajmniej moja suka (10 letnia, pierwsza ciąża) przeszła sterylizacje podczas cesarki. Cesarka była konieczna ze względu na wielkość szczeniaka (był jeden i jak zauwazył lekarz wielkości owczarka, a moja sunia miała ok 10 kg:evil_lol: ) Bardzo szybko wróciła do zdrowia (dosłownie kilka dni), mimo że jeszcze musiała karmić i opiekować się wielkoludem.

• 3 years later...
Posted

Odświeżam wątek. :( Podpowiedzcie mi, pilnie!
Dziś siedziałam na fotelu i czytałam, patrze i suki nie ma! Zawołałam nią, nie przychodziła, wyleciałam do ogrodu [drzwi były uchylone-gorąco, że się wytrzymać nie dało, a Nika była zmęczona, więc wydawało mi się, że nie będzie wychodzić], zawołałam dwa razy, leci. Za nią z kilkusekundowym opóźnieniem jakiś burek. W moim ogrodzie! Coś mnie znów trafia-u nas psy latają po osiedlu samopas, bo nie wszyscy pomyśleli o tym, że psa trzeba wyprowadzać. Popatrzyłam na nią, śmierdziała jak pies, z pochwy kapało jej coś przezroczystego i była gdzieniegdzie ohydnie mokra [od śliny?]. Obawiam się, bo ostatnio jak nią zaczęłam drapać to rozchylała ogon na bok i energicznie stawała do mnie tyłem. Od razu pomyślałam o sterylizacji, gdyż planowałam nią za jakieś 2 miesiące. Zastrzyki wolelibyśmy już omijać. Jak będzie w ciąży to sie powiesze.:grab: Mogła zajść? Nie było jej 5-6 min, nie więcej! Poradźcie coś. A jak sterylka to po jakim czasie?

Posted

Za jakiś czas pojedźcie zrobić usg . Wszystko powinno się wtedy wyjaśnić . Czy w tym czasie jak uciekła sunia miała cieczkę ? Jeżeli nie to nie powinna zajść w ciąże. Może sunia wpadła do jakiegoś bajorka i dlatego była mokra.

Posted

jesli nie chcesz mieć szczeniaków to w te pędy do weta po zastrzyk poronny - ale na prawdę nie zwlekaj bo na to jest czas tylko chwilę po zapłodnieniu:shake:
Jak to przegapisz - następna możliwość to sterylka aborcyjna.

Posted

taks napisał(a):
jesli nie chcesz mieć szczeniaków to w te pędy do weta po zastrzyk poronny - ale na prawdę nie zwlekaj bo na to jest czas tylko chwilę po zapłodnieniu:shake:
Jak to przegapisz - następna możliwość to sterylka aborcyjna.

Kiedyś już mieliśmy taką sytuacje. Nie pamiętam już dokładnie, chyba kazała przyjść 72h po wiadomo czym i był zastrzyk. Ale teraz wolałabym coś innego, bo nie jest to dobre dla suki. Wiem, powinniśmy nią zawczasu wysterylizować - i byłby spokój. :roll: