Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

donya napisał(a):
Tylko, że ta przecietna suka, czy pies może mieć wspaniały rodowód i dawać super potomstwo i dużym błędem byłoby wyeliminowanie takich osobników z hodowli.

Ale ta przeciętna suka nie musi wygrywać - to, jak wiadomo, nie jest konieczne, żeby mogła byc użyta w hodowli i mało kogo brak wygranych by powstrzymał. A jeśli jej potomstwo okaże się wybitne, to mądry hodowca nie wyeliminuje jej z hodowli. Poza tym na wystawach nie ocenia sie rodowodów i chyba powinien wygrać piękniejszy pies?
A jaki procent z rzeszy przeciętnych psów prezentowanych na wystawach ma wspaniały rodowód i daje super potomstwo? Mam wrażenie, że niewielki - ale być może sie mylę.

Odnośnie wystawiania wysterylizowanej suki nasuwa mi się jeszcze jeden argument "za": może zwrócić uwagę na linię hodowlaną, z której pochodzi i której warto się przyjrzeć.

Posted

weihaiwej napisał(a):
Ale ta przeciętna suka nie musi wygrywać - to, jak wiadomo, nie jest konieczne, żeby mogła byc użyta w hodowli i mało kogo brak wygranych by powstrzymał. A jeśli jej potomstwo okaże się wybitne, to mądry hodowca nie wyeliminuje jej z hodowli. Poza tym na wystawach nie ocenia sie rodowodów i chyba powinien wygrać piękniejszy pies?
A jaki procent z rzeszy przeciętnych psów prezentowanych na wystawach ma wspaniały rodowód i daje super potomstwo? Mam wrażenie, że niewielki - ale być może sie mylę.

Odnośnie wystawiania wysterylizowanej suki nasuwa mi się jeszcze jeden argument "za": może zwrócić uwagę na linię hodowlaną, z której pochodzi i której warto się przyjrzeć.

Zaostrzając przepisy tym samym eliminujesz sukę z hodowli. Hodowla nie opiera się wyłącznie na osobnikach wybitnych.

Posted

Nie uważam psa, który dostaje 3 oceny doskonałe - jak na warunki naszych wystaw- za wybitnego. Jedynie za dośc blisko zgodnego ze wzorcem. Wciąż jest przyznawanych za dużo błękitnych wstążek i nie zawsze wiąże się to z podwyższeniem poziomu rasy. Dlatego osobiście jestem "za" zaostrzeniem rygorów na hodowlanke.

Posted

Fajny watek :)
Spojrzcie na to pod katem samego celu wystaw. Z zalozenia sa one po to, zeby oceniac wartosc hodowlana zwierzat i dopuszczac je do hodowli na podstawie ich eksterieru i ew. zachowania. Jak to wyglada w praktyce - wiemy, ale teoretycznie wystawianie nieplodnej suki nie ma sensu. Powtarzam - biorac pod uwage sens istnienia wystaw.
ALE ... gdyby tak bylo rzeczywiscie, wszyscy zaliczaliby wystawe kilka razy i na tym koniec. wielu ludzi (w tym ja rowniez) czerpie wielka frajde z wystawiania swoich psow. I tak powinno byc ;)
Jestem zdecydowanie ZA. Nawet jesli sunia nie jest wybitna, zawsze warto zasilic stawke :) A moze doswiadczenie i znajomosci, jakie zdobedziesz, pomoga Ci w przyszlosci nabyc rzeczywiscie wspaniale zwierze i bedziesz mogla pojsc na calosc :cool1: czego Ci goraco zycze, bo zdobylas moje wielkie uznanie swoim trzezwym spojrzeniem na ta sprawe.

Posted

[quote name='Pearl']Nie uważam psa, który dostaje 3 oceny doskonałe - jak na warunki naszych wystaw- za wybitnego. Jedynie za dośc blisko zgodnego ze wzorcem. Wciąż jest przyznawanych za dużo błękitnych wstążek i nie zawsze wiąże się to z podwyższeniem poziomu rasy. Dlatego osobiście jestem "za" zaostrzeniem rygorów na hodowlanke.

Podpisuję się pod tym! Właśnie o to mi chodzi. A jeśli suka nie jest w stanie w polskich, dość pobłażliwych warunkach, dostać trzech ocen doskonałych, to znaczy, że rzeczywiście odbiega od wzorca i nie powinna byc rozmnażana. Moim zdaniem.

Posted

ma-ja napisał(a):
Fajny watek :)
Spojrzcie na to pod katem samego celu wystaw. Z zalozenia sa one po to, zeby oceniac wartosc hodowlana zwierzat i dopuszczac je do hodowli na podstawie ich eksterieru i ew. zachowania.

Dlatego tez wychodze z siebie, kiedy pies, ktory NOTORYCZNIE ucieka z ringu, wyraznie sie boi i jego prezentacja ogranicza sie do tego, ze wlasciciel bierze go na rece i podchodzi do stolika dostaje ocene bardzo dobra.
O podawaniu srodkow uspakajajacych nie wspomne...:angryy:
Jakby moj pies tak sie zachowywal, to bym zwyczajnie olala wystawy.

Posted

Moim zdaniem warto zwrócić uwagę na to, co napisała Donya a propos rodowodu niezbyt urodziwej suni. To też jest istotny aspekt prezentowania psiaków na wystawach i ich dalszych losów. I na pewno wielu z nas spotkało się z taką sytuacją, że po niezbyt urodziwej suczce/psie rodzą się naprawdę wartościowe maluchy. Ale. Taką sytuację można sprowokować albo "niechcący" albo "z premedytacją", prawda? Istnieje tutaj duże pole do popisu dla hodowców-eksperymentatorów. Tak ja to widzę. Bo prawda jest taka, że większość z nas (posiadaczy suk) jeździ do utytułowanych reproduktorów. Bo - utytułowany, bo - mamy pewność, że..., bo - mamy potem argument w dyskusji "a po kim ta ślicznotka jest?" itp.
Pzdr.