zielona Posted April 5, 2010 Posted April 5, 2010 [quote name='zielona']gmk;Ciekawostką pewnie jest też fakt że mioty po naszej Pace – PAKANYA LIWANG- jak najbardziej z polskiej hodowli w prostej linii po 8 sprowadzonych do Anglii basenji są oczekiwane i zarezerwowane od 5 lat czyli odtąd odkąd Paka pojawiła się w naszym domu i to głownie od hodowców z tzw. Zachodu. Daje to wiele do myślenia jeśli ktoś pozbędzie się blokujących świeżość umysłu uprzedzeń, czasem jak widzę, wręcz chorej nienawiści, a na pewno zaślepiającego samozadowolenia. Tzw. rozmnażanie Paki przebiega zgodnie z zachowaniem zarówno zobowiązań podjętych przez nas wobec Hodowli Liwang jak i wobec założycielki Hodowli Horsley`s, o której dziś większość z „młodych” hodowców już nie pamięta. Próby rozmnażania tych linii bez koniecznej wiedzy zawsze kończyły się niepowodzeniem. A łączenie ich z psami niewiadomego pochodzenia lub tzw. świeżą krwią to bolesne doświadczenie a dla mnie po prostu świętokradztwo. My tego błędu nie popełniamy.[/SIZE [/QUOTE] Pakanya Liwang ma 5 lat.Chciałam zobaczyć jej potomstwo i znalazłam tylko jedno dziecko.Domino Dancing......... . Jeżeli są zamówienia i hodowcy czekają na szczenięta po tej suni to czemu ona nie ma więcej dzieci? Nasuwają mi się cztery odpowiedzi. - hodowca nie chce już więcej szczeniąt po tej suni, - sunia ze względu na inbred ciężko zachodzi w ciążę, - sunia rodzi martwe szczenięta bądź jest niewielka ich przeżywalność, - sunia jest wysterylizowana, Jest coś takiego jak "przypuszczalna wartość odziedziczalności niektórych cech" u psów płodność waha się od 10-15 % liczebność miotu 10 - 20% przeżywalność szczeniąt 10-15% Przy inbredach wyżej podane procentowe wartośći znacznie spadają.Dlatego też zinbredowane psy mają prawo mieć niskie libido a suki problemy z zajściem w ciążę. Quote
Recommended Posts