Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

[FONT=Times New Roman][SIZE=4][SIZE=5]3873 dni. [/FONT]
[SIZE=4][SIZE=3][FONT=Times New Roman] 127 miesięcy.[/FONT]
[FONT=Times New Roman] Prawie 11 lat.[/FONT]

[FONT=Times New Roman] Wyobraź sobie 11 lat spędzonych w ciasnym boksie. Minimum egzystencji. Repertuar kilku czynności – sen, spożywanie posiłku, dwa kroki w jedną stronę, dwa kroki w drugą. Świat za kratami, zniekształcony, pokawałkowany. Czasem słońce, czasem deszcz, czasem … w końcu ta jedyna oznaka zmian także przestaje mieć znaczenie.[/FONT]
[FONT=Times New Roman] Wyobraź sobie te monotonne, puste, smutne 11 lat. Wyobraź sobie, że po tych 11 latach nagle przechodzisz na „drugą stronę lustra”. Kim wówczas jesteś ?[/FONT]

[FONT=Times New Roman] Jaśmin od 11 lat przebywa w warszawskim schronisku na Paluchu. [/FONT]
[FONT=Times New Roman] Jest to rekord – przeraźliwie smutny rekord.[/FONT]
[FONT=Times New Roman] Jaśmin przeżył swe życie jak we mgle. Nigdy nie zaznał ciepła i dobra, nie poznał zapachu trawy, dotyku przyjaznej ludzkiej ręki, spokoju domowej przystani.[/FONT]

[FONT=Times New Roman] Ten pies nie ma i nigdy nie miał niczego, co mogłoby być pocieszeniem.[/FONT]
[FONT=Times New Roman] Ten pies ma swój własny wewnętrzny świat – i tylko tyle.[/FONT]
[FONT=Times New Roman] Ten pies nie wie, że może być inaczej.[/FONT]

[FONT=Times New Roman] A jednak przypadek sprawił, że ktoś go zauważył – po raz pierwszy od 11 lat. [/FONT]
[FONT=Times New Roman] I wolontariusze schroniska spojrzeli w oczy psu, który umarł za życia.[/FONT]

[FONT=Times New Roman] Tego spojrzenia się nie zapomina. Ono prześladuje w snach.[/FONT]

[FONT=Times New Roman] Zaczęło się od przypadku … reszta należy do nas. [/FONT]

[FONT=Times New Roman] Nie wiem, ile jeszcze czasu mu zostało. Ale wiem, że można sprawić, aby jego ostatnie chwile były godne.[/FONT]

[FONT=Times New Roman] Jaśmin jest spokojny, subtelny, zrezygnowany. Doskonale pasuje do niego określenie „autystyczny”. Ale w tej skorupce tli się życie. [/FONT]
[FONT=Times New Roman] Po drugim w jego życiu spacerze nie chciał wrócić do schroniska. Zaparł się – stanął przy furtce i patrzył błagalnie. Musiałam ciągnąć go z powrotem do klatki. [/FONT]
[FONT=Times New Roman] Był to jeden z najgorszych widoków w moim życiu. [/FONT]

[FONT=Times New Roman] Pomóżcie zabrać Jaśmina do miejsca, gdzie będzie mógł odejść szczęśliwy. [/FONT]
[FONT=Times New Roman] Jedna z wolontariuszek zadeklarowała, iż będzie finansować jego leczenie, jeśli będzie konieczne.[/FONT]
[FONT=Times New Roman] Potrzebny dom na dożycie – DT, DS … [/FONT]

[FONT=Times New Roman] Nie pozwólmy mu zgasnąć …[/FONT]

Edited by Dada M
Posted

Stareńki pies... czy ktoś poda mu łapę aby odszedł godnie ? Niewazne ile dni i godzin był bezpański, ważne żeby te ostatnie , najkrótsze dni poczuł miłośc i mógł za TM powiedzieć miałem swoich ludzi... ( Czy widziałeś ocean ? tam o niczym innym nie mówią...."Pukając do nieba bram")

Posted

[quote name='Dada M'][FONT=Times New Roman]Po drugim w jego życiu spacerze nie chciał wrócić do schroniska. Zaparł się – stanął przy furtce i patrzył błagalnie. Musiałam ciągnąć go z powrotem do klatki.
Był to jeden z najgorszych widoków w moim życiu. [/FONT]

W ten właśnie sposób Harald zmusił mnie, żebym go stamtąd zabrała :roll:
Harald też jest taki autystyczny staruszek - miał blisko blisko siedmioletni staż schodzenia opiekunom z drogi. Ale tę jedną rzecz przekazał bardzo wyraźnie: Zabierz mnie stąd.

Posted

Gdy tylko zobaczyłam, jak Jaśmin się zachowuje, od razu pomyślałam o Haraldzie. Nigdy nie zapomnę, jak Harald nie chciał wyjść ze mną na spacer, a potem dreptał obok mnie bez życia.

Za godzinę skonstruuję jakiś tekst do ogłoszeń. Teraz czeka nas operacja "zniesienie po schodach 45 kg psa", a potem udawanie przed wszystkimi wokół, że w naszym ogrodzie nie ma wcale kolejnego psa. Duży, kudłaty, owczarkowaty ? A skąd, coś się Państwu pomyliło ;)

Posted

Codzienność Jaśmina - od kilku tygodni w nowym boksie razem z 3 innymi, dużymi samcami (cud, że się nie gryzą). Miejsca niewiele, akurat wystarcza na 4 budy i miski z wodą.

Posted

Najgorsze jest jego spojrzenie - jakby już mu było wszystko jedno (zresztą, jak ma się czuć po 11 latach na Paluchu).

Fachowcy od budowy dróg odcięli nam przypadkowo Internet - mam nadzieję, że to wieczora naprawią usterkę i będę mogła zacząć ogłaszać Jaśmina na portalach adopcyjnych. W tym wypadku czas ma przecież ogromne znaczenie.

Posted

Wczoraj Jaśmin został adoptowany :multi::multi::multi::multi::multi:

Adoptowała go Pani Kasia, osoba, która kilka miesięcy temu przygarnęła Ewę z Palucha, sunię, która tak jak Jaśmin spędziła w schronisku 11 lat. Niestety Ewa zmarła po 2 miesiącach pobytu w nowym domu, ale koniec życia miała piękny i godny.

Jestem spokojna, Jaśmin będzie pod bardzo dobrą opieką w cudownym domu.

:loveu::loveu::loveu:

Posted

Mail od wolontariuszki Jaśmina, Doroty :

[FONT=Arial]"Podsyłam zdjęcia Jaśmina (Hugo) z nowego domu; chowa się zdrowo, mieszka z 3 innymi psami i się polubili, biega już po polach bez smyczy, szczeka jak chce siusiu, był u weta, ma trochę słabą wątrobę ale dostał specjalną karmę i leki i może jeszcze długo żyć. I ostatnio pierwszy raz merdnął ogonem na widok Kasi. Czyli wszystko tak jak być powinno :)) [/FONT]"

• 1 month later...
Posted

Pochlastam się ze szczęścia:)
Dostałam go mailem, wstawiłyśmy na stronę Nero do Gości w potrzebie.
Wczoraj jedna z nas postanowiła jednak zainteresować się nim bliżej. I oto nagroda!