Monika S Posted November 23, 2009 Posted November 23, 2009 Jakie macie doświadczenia z tymi kosmetykami? Które są godne polecenia szczególnie dla ras długowłosych? Quote
Rachelek Posted December 19, 2009 Posted December 19, 2009 Witam, zanim kosmetyki Plush Puppy przyjechały do Polski spotkałam się z nimi na Cruft's w 2006 roku. Znajoma kupowała dla swojej seterki irlandzkiej za namową znajomych hodowców. Z tego co wiem kosmetyki te są bardzo popularne wśród hodowców seterów irlandzkich w Wielkiej Brytanii. Pozdrawiam Quote
finigan Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Nasz psy są pielęgnowane Plush Puppy już kilka lat. Kosmetyki te zostały nam polecone kilka lat temu przez zaprzyjaźnionych hodowców, m.in z USA, Belgii i Finlandii. Jeśli chodzi o psy długowłose to do podstawowej kąpieli naljepiej sprawdza sie szampon nawilżający - NATURAL CONDITIONING SHAMPOO, odżywka SILK PROTEIN CONDITIONER, i na koniec płukanka odżywiająca, regenerująca i wspomagająca wzrost włosa - czyli preparat SEABREEZE OIL rozcieńczony z ciepłą wodą. Pomiędzy wystawami - jeśli mamy rasę którą się papilotuje - to pod papiloty najlepiej sprawdza się nawilżająca pianka REVIVA COAT. Nie obciąża ona wlose, nie oblepia go, a pożądnie nawilża. Jeśli nie używamy papilotów, to można ja nakładać na sierść rozprowadzając ręką lub szczotką. Nie skleja włosa i bardzo szybko sie wchłania. Co rozczesywania i zabobiegania osadzaniu się kurzu służy preparat OMG, przeznaczony dla wszystkich ras, ale szczególnie dla długowłosych ze względu na swoje właściwości - włos się dobrze rozczesuje i nie ma tendencji do filcowania sie. Jest jeszcze cała gama produktów stylizacyjnych które stosuje się przy kąpieli wystawowej lub juz na samej wystawie, m.in: -SWISHY COAT - sprawia,że włos jest prosty, sprężysty/elastyczny, porusza się w takt ruchu psa - czyli efekt który chcemy uzyskać u takich ras jak Afgan, York, Lhasa, Shi-Tzy, Setery etc. -BLOW DRY CREAM - preparat "spłaszczający" włos, zmiękcza zbyt sztywny i zbyt obfity włos - PROTEIN COAT BALM - preparat antystatyczny, służy także do obciążania końcówek, aby zabobiec "podwijaniu" się sierści. Quote
Recommended Posts