Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witamy ;)

No więc znalazłam wreszcie 'moją' chihuahua'ę.
Jest to kremowo-biała dziewczynka z hodowli Ugnies Ženklas z Litwy. Urodziła się 25.05.2009 a więc niedługo kończy 6 miesięcy.
Wczoraj właśnie wróciłyśmy z Litwy, ale dość późno, w dodatku rozłożyło mnie po ekskursji, dlatego już nie miałam siły pisać ;).
Rodowód:

Bardzo spodobał mi się jej ojciec, a zwłaszcza jego głowa, jest taka hmm idealna wg mnie, zresztą Enija ma taką samą (dlatego mi się spodobała ;)). Jest już w sumie młodzieżą, a to dlatego, że początkowo miała zostać u hodowczyni.
Desi nie posiadała się z radości jak zobaczyła koleżankę - skakała, biegała naokoło niej, oddała jej (nawet!) swojego gryzaka! W nocy nawet ustąpiła jej miejsca w łóżku, co u Desi wydaje sie czymś dziwnym.
Enija to mała klucha, potrafi zjeść sporą porcję piersi z kurczaka i dalej żebrać. Dzisiaj z rana wyciągnęła mi wszystkie paczki suchego spod szafki (nareszcie wielbicielka suchego!).
Wczoraj tylko weszła do domu to zaczęła obszczekiwać i obwarkiwać kota. Na Desi warczy też, ale ją tego oduczam (na kota niech sobie warczy ). Ogólnie wydaje się temperamentną bestią. No i tulenie - uwielbia po prostu. I to narazie wszystko co można o niej powiedzieć.
A, no i obszczekała Cezara i Wadera, nawarczała na nich i w ogóle. Groźny pies Do tego ma niebezpiecznie zamiłowanie do wysokości (muszę wstawić bramkę w schodach).

Zdjęcia:

no!
A zdjęcia w pozie 'wystawowej' (bo trochę umie) wstawimy tak trochę później jak ktoś je zrobi, bo nie dam rady jej wystawić i jednocześnie robić fotkę :)
A co do cieni pod oczami - to wczoraj przemyłam i wydaje mi się że może i trochę lepiej jest.

P.S: nie za dużo fotek w jednym poście?

Posted

W Wilnie ;) Pobłądziłyśmy tam trochę z mamą :D
Ale było warto.
Pies od razu obszczekał wszystko, a dzisiaj z rana to nawet doga i Cezara.
Od razu widać, ze charakterna sunia.

Rodzinka nadal mówi że Desi jest ładniejsza, bo ma 'taki fajny ogon' i taką fajną mordkę.
Z tym, że Desi bardzo odbiega od wzorca chihuahua własnie mordką (doszłyśmy to wniosku że możnaby ją wystawiać w toyach ;)), no ale tego się wytłumaczyc nie da ;)

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Tak sobie pomyślałam, żeby trochę nowsze zdjęcia porobić :)
I dwa filmiki mamy (mam nadzieję, że potrafię je wstawić :)).
Robimy postępy co do stania na stole.
Wcześniej jedyną rzeczą którą Enija na nim robiło było siadanie.

biegamy tak (filmik słaby - nagrywany przez 9letnią siostrę )

http://esotiq.wrzuta.pl/film/0lxd2mITRx1/bieg.

a tu próbujemy stać (może niezbyt pięknie ale już bez pasty witaminowej w drugiej ręce ;D)

http://esotiq.wrzuta.pl/film/5ft4hKthIvx/dscf1085

Iza. - ta, wiesz ile rzeczy u niej do poprawy? :roll: Stanie jej wychodzi siako tako, gorzej np. z pokazywaniem zębów. Automatycznie siada i wtedy wygląda to przy sprawdzaniu jakby miała tyłozgryz! :razz: A ma nożyce eleganckie. W biegu ją możesz na filmiku zobaczyć. Tam się trochę zatrzymywała, a teraz biega normalnie jakby wieki po ringach biegala! Wader to pamiętam miał inochód a Enija ani razu źle nie pobiegła.

• 3 weeks later...
Posted

Nowe fotki ;)

szczęki: :lunettesnoires2:

a co tam jest?:

ale ta Desi wredna..:

a ja jestem grzeczniutka:

z Olką (znaczy ze mną :P):

ach te oczęta :D:

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...