Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zrobimy to RTG, jutro wszystko omówię z kierowniczką. W razie gdyby schronisko nie było w stanie sfinansować całości- pomożecie? Nie wiem jaki będzie tego koszt. Czy takie prześwietlenie robi się za jednym zamachem czy osobno: jedno biodro, drugie biodro, kręgosłup. Za każde się płaci? Jak to jest, wiecie coś na ten temat?

• Replies 232
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Płaci sie ogólnie razem ale za kazde zdjecie jest opłata zalezy gdzie min.40zł. A u niego potrzeba 1 zdjecie biodra, 2 zdjecia kregosłup( ja u swojego robiłam 3 zdjecia na sam kregosłup-odcinek szyjny,piersiowy i ledzwiowy ale to duzy pies)on jest mniejszy wiec moze sie zmiesci na 2 zdjeciach.

Posted

Kurde i co zrobić z tym naszym kudłaczem? Do schroniska iść nie mogę na chwilę obecną, cholera! :(
Karolina 27 odezwij się będziesz w schronisku niedługo? Ja najwcześniej przyszła sobota.... Mi się wszystko pokomplikowało teraz w życiu i naprawdę, naprawdę nie mogę nawet na chwilę podjechać. :(

Tak sie zastanawiam jeszcze: czy każdy wet może zrobić RTG?

Teraz tak. Powiedzmy, że któryś z tczewskich wetów zgadza sie, jest kasa, robimy RTG. Ale co z przewiezieniem do weta? Ja prawem jazdy nie dysponuję, karolina masz jakiś pomysł? Trzeba byłoby zawieźć, odwieźć...

Czy nie lepiej byłoby może zrobić to RTG już w DT? Nie to chyba zły pomysł. Jak wyjdzie zwyrodnienie kręgosłupa to po schodach przecież złazić nie może.. Nie wiem, nie wiem co robić..

Posted

Tylko czy m-madzia podejmię się takiego 'wyzwania' ? Może nie wyzwania bo on po schodach ładnie chodzi.
Tylko, ze tak. M-madzia zaproponowała DT ale do wakacji (?) o ile się nie mylę. Co potem jak nie znajdzie się DS? Wróci do schroniska? Nie ma takiej opcji, złamalibyśmy mu serce..

Posted

Poczytałam trochę o zwyrodnieniach stawów i muszę Wam powiedzieć, że objawy nijak, co ja mówię nijak- w ogóle mi nie pasują do naszego kudłacza.

problemy z poruszaniem się. Ok, tu mamy tylko charakterystyczny chód i jakby 'luźne' stawy.
trudności ze wstawaniem- nie
niechęć do najmniejszego ruchu- nie, tylko skakanie odpada ale skakać próbuje i nie sprawia mu to bólu
mniej energiczny- nie
więcej śpi- nie
kulawizna, sztywny chód- nie
problemy z wchodzeniem po schodach- nie

Dziewczyny ja myślę, że nie ma sensu robić tego RTG, tym bardziej jeżeli on jest w schronisku. Jak już to w domu tymczasowym. Tu u nas nie ma weta, który zrobi prześwietlenie, odczyta zdjęcia. Byłby jeszcze kłopot z odwiezieniem i przywiezieniem psa..

Nie uważacie, że problem rozwiązałoby podawanie np. Arthroflexu albo czegoś innego na wzmocnienie stawów?

M-madzia odezwij się, jak z twoim ewentualnym DT ?

Posted

Tylko cięzko będzie znaleźc dT, jak diabli wiedzą co mu jest. Ja wolałabym wiedzieć na czym stoję, biorąca psa... tego nigdy nei wiadomo :lol: ale skoro cos sie dzieje, warto byłoby choć pokazać wetowi, zapytać jakie badania by polecił itd.

Posted

Ja mam cały czas na myśli DT czyli m-madzię, Jeżeli się zgodzi na to, że zabierze go do siebie na DT bez badań i ewentualnie zrobi się je u niej to niech da tylko odpowiedź i psiak niedługo będzie gotowy do wyjazdu. Im prędzej tym lepiej, psiak przestanie marznąc i smutnieć.
Wet oczywiście obejrzy psiaka- to będzie najlepsza diagnoza w tym wypadku. Bo my możemy sobie gadać swoje, same domysły nie wystarczą. ;)

Posted

Jaki on piękny :p łapie za serce tym kudłatym pycholem :evil_lol:
Przy zwyrodnieniach i pourazowo bardzo dobrze działają krople Traumell -sprawdzone mam na psie
i kocie .Tylko trzeba podawać codziennie przez dłuższy czas ( może być też jako kuracja wspomagająca
jeżeli potrzeba podać jakieś leki farmakologiczne)
pozdrawiam futrzaczka i trzymam za niego kciuki ;)

Posted

Wskazania-w przypadku urazów(sportowych i powypadkowych) takich jak zwichnięcia, skręcenia, złamania .................zapalenia kaletek maziowych, zapalenia okołostawowego stawu ramienno-łopatkowego, stanów zwyrodnieniowych stawu biodrowego, kolanowego i małych stawów

Pomimo, że znałam te krople wcześniej zastosowałam je pierwszy raz ze zlecenia VET + 7 dni lek weterynaryjny .Objawy ustąpiły ale krople stosowałam aż skończyła się buteleczka.Wcześniej leczył go przez 3 tygodnie inny Vet bez żadnego efektu psiak wył nie mogąc stanąć na tylną łapkę(była to kontuzja po wycieczce na amory:evil_lol:)
Koteczka zwyrodnienie kręgosłupa (RTg to poświadczyło) nie mogła stanąć na tylną łapkę, po leczeniu lekiem p/zapalnym + krople chodzi bez utykania :lol: Kotka 14 lat ;)