Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ten stan oczu także może być wynikiem nosówki.
Kojarzę to z przypadkiem jaki miałyśmy w Płocku w październiku. Starej kobiecie odebrałyśmy wycieńczonego i nieprzytomnego, chorego na nosówkę psa. Kiedy chciayśmy mu przetrzeć zaropiałe oczy i otworzyłyśmy mu je, to rogówka oka wyglądała tak jakby ktoś zrobił mu w oczkach dziury wielkości główki od zapałki.
Nie wiemy co teraz robić w sprawie schroniska. Ten lekarz prawdopodobnie orientuje się w sytuacji ale nic kompletnie nie mówi.
Co zrobić ? Zawiadomić miejski inspektorat weterynarii ? On tam podobno pracuje to nic nie da. A on dobrze wie, że jak nie będzie dowodów, a więc chorych zwierząt to nic mu się nie stanie. Jak zrobimy z tego aferę w mediach to ludzie w Płocku się wystarszą i będa nalegać na pousypianie zwierząt. Jak wczesniej mówiłyśmy wiceprezedentowi, odpowiedzialnemu za gospodarkę komunalną w Płocku, że zwierzęta nie maja tam właściwej opieki lekarskiej to nie było żadnego odzewu. A teraz pewnie każdy chcąc chronić własny tyłek będzie robił wszystko aby zatrzeć ślady czyli najlepiej ...

• Replies 772
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dzięki za zdjęcia, gdyby nie te oczy, sunia z gnatkiem wygląda na szczęśliwą.
Muszę uciekać bo moja starsza ciągle narzeka na mnie i na rachunki za telefon.

Posted

Beata, dziewczyny w Płocku kontaktowały się w sprawie objawów, które ma łapka z weterynarzem ( dobrym weterynarzem ) w Płocku. Ta choroba oczu, którą ona ma to jest choroba Rubartha. To jest uleczalne, wcale nie grozi jej ślepota !

Posted

O tę chorobę jest tylko podejżenie. Test nie wykazał tego paskludztwa. Solennie zakraplam jej kropelki i zakładam maść do oczu. Mam wrażenie ze to oczko zatakowane póżniej zmienia sie na mniej mętne. Drugie wygląda o wiele gorzej. Żeby chociaż jedno dało sie uratować. Tak bardzo boje sie by nie oślepła. Jedno wyglada bardzo źle. Rogówka wygląda na gładka czyli z tego co zrozumialam to raczej zwiazane jest z nosówką. Dziś mała to wulkan radości mało mi na głowę nie wskoczyła tak skacze na mój widok. Cwaniara nie daje sobie nic zakroplic do oczu. Dzis we dwoje walczyliśmy z nią by to zrobić. Najgorzej jest wieczorem. TŻ bardzo wczesnie wstaje i nie mam sumienia budzić go w nocy do pomocy przy Łapce. Tabletki już też umie odróżnic i wypluć z kawałka mięsa nadzianego lekiem;) Wcześniej połykała wszystko w locie. Ale na szczescie mam sposoby na podanie tabletki w inny sposób

Posted

[quote name='Norbitka']O tę chorobę jest tylko podejżenie. Test nie wykazał tego paskludztwa. Solennie zakraplam jej kropelki i zakładam maść do oczu. Mam wrażenie ze to oczko zatakowane póżniej zmienia sie na mniej mętne. Drugie wygląda o wiele gorzej. Żeby chociaż jedno dało sie uratować. Tak bardzo boje sie by nie oślepła. Jedno wyglada bardzo źle. Rogówka wygląda na gładka czyli z tego co zrozumialam to raczej zwiazane jest z nosówką. Dziś mała to wulkan radości mało mi na głowę nie wskoczyła tak skacze na mój widok. Cwaniara nie daje sobie nic zakroplic do oczu. Dzis we dwoje walczyliśmy z nią by to zrobić. Najgorzej jest wieczorem. TŻ bardzo wczesnie wstaje i nie mam sumienia budzić go w nocy do pomocy przy Łapce. Tabletki już też umie odróżnic i wypluć z kawałka mięsa nadzianego lekiem;) Wcześniej połykała wszystko w locie. Ale na szczescie mam sposoby na podanie tabletki w inny sposób
Jesteś bardzo dzielna. Opieka nad chorym psem czsem jest bardziej uciążliwa niż nad człowiekiem (np. nie powie co go boli itp), ale przynosi też ogromną satysfakcję. [SIZE="5"]Naprawdę uratowałaś jej po raz kolejny życie[SIZE="3"] Mam nadzieję,ze wszystko będzie dobrze, ale gdyby coś Cię niepokoiło to śmiało dzwoń na podane numery.
Pozdrawiam, Niufa
[SIZE="2"]Ps. czy te sposoby na tabletki to masełko lub pasztetowa:lol:

Posted

Nie:) te sposoby to wkladanie głeboko na język i masowanie gardziołka:) ostatecznosc strzykawka i na siłe do pysia:) Do tej pory sposób nr.sie sprawdza. Najgorzej ze nie wpadłam na pomysł kupic tego mleka w Lublinie. Zapomniałam ze tu nie kupie takiego. Ja do sklepu 0% nie sprowadzam. A miala miec podany ten zastrzyk z mleka

Posted

Norbitka napisał(a):
Nie:) te sposoby to wkladanie głeboko na język i masowanie gardziołka:) ostatecznosc strzykawka i na siłe do pysia:) Do tej pory sposób nr.sie sprawdza. Najgorzej ze nie wpadłam na pomysł kupic tego mleka w Lublinie. Zapomniałam ze tu nie kupie takiego. Ja do sklepu 0% nie sprowadzam. A miala miec podany ten zastrzyk z mleka

Norbitka masz PW.

Posted

Podziwiam Was, nic więcej nie mogę dodać. Łapka zmieniła rytm życia całej Waszej Rodziny. Mam nadzieję, że te kłopoty zbliżą Was do siebie, a nie poróżnią. Jak na to wszystko reaguje Wasz syn ?

Posted

tak sie zastanawiam...i wydaje mi sie, ze Maruda moze miec racje z ta choroba rubharta (niebieskie oko) O ile dobrze kojarze to jest ona zwiazana z zapaleniem watroby (??), bo sunka jak na nosowke bardzo dobrze sie czuje. A jaki on jest test robil? Sa jakies testy na taka chorobe? bo mnie sie wydaje, ze to jedynie badanie krwi moze cos wykazac.
Jak ona sie dzisiaj czuje ??

Posted

Jak sie czuje? Istny wulkan energii. jesli chodzi o oczy to zapuszczała takie zielone kropelki. Chodzi o to czy rogówka jest gładka czy nie ma na niej owrzodzenia........ chyba nic nie pomajtałam. Byłam zarzucona tyloma informacjami ze moja głowa nie chciała tego pomieścić :P Z objawów pozostało jedynie smarkanie od czasu do czasu, malo kiedy kaszel. Wczoraj po wieczornym szleństwie położyła sie i posapywała miałam wrażenie jakby ją cos bolało. No i te oczy jedno jest coraz ładniejsze zmniejsza sie mętność, drugie nadal mocno mętne. Hugo kicha i pochrząkuje :( mam nadzieje ze to tylko przeziębienie. Dzis go pomierzyłam i zamówie na allegro ubranko dla niego. Dziś w nocy było -32! teraz -22

Posted

Wiesz co, ja nie wiem co myśleć o tym szczepieniu na wściekliznę w jej książeczce. Ciekawe, czy jak mała wyzdrowieje to można byłoby jej podać mimo wszystko szczepionkę na wściekliznę.
Marudzę, ale to z obawy o Was, o Niunię i o Wasze zwierzęta.

Posted

Norbitka - to jak na nosówkę???? to całkiem szybko nastąpiła poprawa!!!! Może to nie była tak do konca nosówka???? Kurde nie jestem wetem, więc nie wiem co o tym myśleć. Dobrze, że jest lepiej i myslę, że i oczy wrócą do normy:lol::lol::lol: A wszystko dzięki TOBIE:loveu::loveu::loveu:

Posted

To wszystko dzieki super pani doktor poleconej przez NIUFĘ. Ja tylko wykonuje zalecenia. Jeszcze raz chce podziekowac osobie o wielkim sercu Niufie za pomoc i podtrzymanie na duchu. Dziekuje też ludziom zaangażowanym w ratowanie pieska. A Ty Marzena szybko sie usamodzielniaj bo ta psina potrzebuje człowieka tylko dla siebie, ma tyle w sobie miłosci. Będzie cieżko pewnie z rozstaniem dla niej, wiec czym szybciej tym lepiej. Marzena a moze jej szukac domu docelowego? W płocku jest tyle nieszczesc ze jesli Niuni by sie udalo znależć dom Ty bedziesz miala tam w czym wybierac. Wiem ze bedzie to trudne ze względu na jej kalectwo ale kto wie......

Posted

Norbitka napisał(a):
To wszystko dzieki super pani doktor poleconej przez NIUFĘ. Ja tylko wykonuje zalecenia. Jeszcze raz chce podziekowac osobie o wielkim sercu Niufie za pomoc i podtrzymanie na duchu. Dziekuje też ludziom zaangażowanym w ratowanie pieska. A Ty Marzena szybko sie usamodzielniaj bo ta psina potrzebuje człowieka tylko dla siebie, ma tyle w sobie miłosci. Będzie cieżko pewnie z rozstaniem dla niej, wiec czym szybciej tym lepiej. Marzena a moze jej szukac domu docelowego? W płocku jest tyle nieszczesc ze jesli Niuni by sie udalo znależć dom Ty bedziesz miala tam w czym wybierac. Wiem ze bedzie to trudne ze względu na jej kalectwo ale kto wie......

A ja myślę, że Ty się boisz o własny stan duchowy i emocjonalny, o to,że nie będziesz się potrafiła z nią rozstać, jak zostanie u Ciebie dłużej.
Czy nie mam troszkę racji ?:razz:

Posted

Może masz rację, że należałoby jej szukać domu docelowego, bo to dla niej będzie trochę szok rozstać się z Tobą po jakimś czasie.
Chociaż ja i tak jakąś bidulę ze schroniska przygarnę.
Ona jest na prawdę fajna i miałam na nią chęć od samego początku jak ją zobaczyłam w schronisku.
Jak jej jest dzisiaj ? Napisz coś o jej wygłupach, tak dla odstresowania od tego koszmaru w schronisku - żeby wiedzieć, że ta nasza szamotanina z drewnianogłowymi ma sens.

Posted

Pamiętam jak moi starsi wzięli swojego psa "tylko do pilnowania działki" - jak im teraz przypomnę jak pies spał w budzie to machają rękami jakby się opędzali od much.Pies oczywiście śpi w domu - na kanapce.

Posted

maruda napisał(a):
Pamiętam jak moi starsi wzięli swojego psa "tylko do pilnowania działki" - jak im teraz przypomnę jak pies spał w budzie to machają rękami jakby się opędzali od much.Pies oczywiście śpi w domu - na kanapce.

To zabrzmiało tak jakbys chciala mnie przekonac by ona u mnie zostala...... to niestety niemozliwe

Posted

Dałam słowo, a poza tym ona ( znaczy Łapka ) jest po prostu fajowa. Wprawdzie moja chata jest wysoko, ale jest tam winda - ze schodzeniem nie będzie problemów. Poza tym, pies moich starszych już nie chce ze mną spać w łóżku i nie mam się do kogo przytulić. Mam nadzieję, że Łapka będzie lubiła takie dokazywanie w pościeli.

Ona mnie zmusiła do podjęcia życiowej decyzji.

Posted

Norbitka , nie daruję sobie, że wcześniej nie znałam tego watku. Mój weimar nagle, w pełni zdrowia zaprezentował wszystkie objawy oczne o których piszesz. W efekcie wystąpiło całkowite zmetnienienie rogówek obydwu oczu - pies oślepł. Całkowicie . Oczy wygladały jak dwa białe guziki. Chociaz mieszkam w Krakowie żaden z kilku wetów nie zaproponował skutecznej terapii. Zawiozłam Gezesa do kliniki okulistycznej ludzkiej. Tam moja koleżanka ustawiła mu leczenie takie, jakie stosuje sie przy panuveitis - czyli tak jakby zapaleniu całaj gałki ocznej.
Leczenie trwało kilkanaście dni i polegało na stosowaniu sterydów, niesterydowego leku p-zapalnego i STAŁYM ROZSZERZANIU ŹRENICY - to jest b. ważne poniewaz zapobiega powstaniu zrostów - a co za tym idzie zapobiega ślepocie. Zakrapialismy psu oczy Dexamytrexem, Naclofem - i najwazniejsze Tropicamidem. Gezes widzi świetnie - także nie martw się.
Dobrze jest zapamietać, że w przypadku schorzeń okulistycznych zawsze istnieje możliwość poproszenia o ocenę okulisty ludzkiego, który bywa z reguły bardziej dostępny, niż wet znający się na okulistyce.
Bedzie dobrze !
Jesteś swietną kobitą :loveu:

Posted

Ja też jestem dobrej mysli,bo jedno oczko juz ma niemal naturalna barwę (to zaatakowane póżniej) Mysle tez że juz lepiej widzi bo nie wytrzeszcza tak tych oczu tylko celnie lapie wszystko z ręki.

Posted

Norbitka napisał(a):
Ja też jestem dobrej mysli,bo jedno oczko juz ma niemal naturalna barwę (to zaatakowane póżniej) Mysle tez że juz lepiej widzi bo nie wytrzeszcza tak tych oczu tylko celnie lapie wszystko z ręki.

Super:multi:
O ile wiem to sunia ma b.dużą szansę na całkowity powrót do zdrowa (jeśli chodzi o oczka i nosówkę) i jest to wielka Twoja Norbitko zasługa. Podobno suńka ma strasznie fajny charakter jeśli chodzi o stosunek pies-człowiek (nawet w trudnych warunkach: choroba+gabinet,wet). Kaleleka łapka też jej nie powinna przeszkadzać i nie powinno być konieczności amputacji. Ogólnie sunia super pod SUPER opieką Norbitki.
Dzięki Norbitka za pochwały mojej (niezasłużonej) i p.wet (jak najbardziej zasłużonej) pomocy.Moja zasługa dla psinki jest praktycznie żadna, niestety nie jestem w stanie pomóc w osobistej opiece nad sunią:oops: :oops:
Pozdrawiam, głaski dla zwierzaczków i uśmiechy dla wyrozumiałego męża:Rose: .
Niufa

Posted

milena182 napisał(a):
soru ze sie wtracam ale czy ten pies jest z Płocka ze schroniska??

Tak Milenko.
Nuifa byłam bardzo zagubiona i przerażona. Ty wyciagnęłas ręke poradziłas tej wet której zreszta zaufalam.